Connect with us

Araştırma ve Raporlar

İŞE GİTMEK SANKİ BİR İŞKENCEYSE!

Her sabah işe gitmek işkence geliyorsa ve konsantre zorluğu yaşıyorsanız nedeni tükenmişlik sendromu olabilir. Çalışanların motivasyonunu düşüren ve verimliliği olumsuz yönde etkiyen tükenmişlik sendromunu engellemek için patron ve yöneticilere personeliyle empati kurması tavsiye ediliyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ-WHO); 2020 yılında Tükenmişlik Sendromu’nu, Uluslararası Hastalıklar Sınıflandırmasının 11’inci Gözden Geçirmesinde (ICD-11) “mesleki deformasyon kategorisine” medahil edeceğini açıkladı.

HER DÖRT ÇALIŞANDAN BİRİ BİTKİN
Tükenmişlik sendromu kavramını ilk kez 1974 yılında Alman Psikolog Herbert Freudenberger kullandı ve olguyu “stres veya aşırı çalışma nedeniyle fiziksel veya zihinsel çöküş” diye tanımladı. Gallup’un 2019’daki araştırmasına katılan çalışanların yüzde 25’i ‘her zaman veya sıklıkla’; 44’ü ise bazen kendini ‘bitkin’ hissettiğini belirtti.

COVID-19 SALGINI TÜKENMİŞLİK SENDROMUNU ARTIRDI
Pandemi sürecinde mecburen evden çalışma ile ev sorumlulukları birleşince tükenmişlik sendromunun arttığı kaydedildi. Bu rahatsızlık durumu motivasyon düşüklüğü ve duyarsızlaşmayla kendini gösteriyor. Çalışan kendini enerjisiz hissediyor ve kolayca olumsuz düşüncelere kapılıyor. Bu belirtiler ilerledikçe kişide çaresizlik ve öz güven eksikliği meydana getirerek duygusal ve zihinsel tükenmeye yol açıyor.

MÜKEMMELİYETÇİLİK TÜKENMİŞLİK SENDROMUNU TETİKLİYOR
Araştırmalar, iş hayatındaki mükemmeliyetçi çabalamanın da tükenmişlik sendromunu tetiklediği tespit edildi. Bu sendromdan uzak durabilmek için iş dışında çalışanın kendine yeterince zaman ayırması, uykusunu düzene oturtması ve egzersiz yapması özellikle tavsiye ediliyor.

PATRON VE YÖNETİCİNİN PAYINA EMPATİ YAPMAK DÜŞÜYOR
Tükenmişlik sendromunun oluşumunu engellemek için şirket sahibi ve yöneticilerine çalışanlarıyla empati kurması öneriliyor. Empati duygusunun çalışanın motivasyonunu artırdığı bilimsel bir gerçek. Bazı durumlarda şirket amaçlarını tehlikeye atmamak kaydıyla mesai programında gidilecek değişikliklerle çalışanların kendilerine ayırabilecekleri zaman diliminin artırabileceği belirtiliyor.

KOÇLUK UYGULAMALARI TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA ÇARE OLUYOR
Birçok akademik araştırma, çözüm odaklı bilişsel davranışçı (SFCB) antrenörlüğün (koçluğun) performansı artırabileceğini, stresi azaltabileceğini ve direnç oluşturmaya yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Bu sebeple koçluk uygulamaları; “çalışanın performansı ile refahını artırmak için yararlı bir” metodoloji ve “strese bağlı tükenmişlik olasılığını azaltabilecek önleyici bir mekanizma” görülüyor. Nicholson Interrnatinonal da bu durumlarla karşılaşan profesyonellere yardımcı etmek amacıyla tasarlanmış koçluk programlar sağlıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir