Connect with us

Araştırma ve Raporlar

EN DÜŞÜK EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ İNŞAATTA…

THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Hazır Beton Endeksi” 2022 Ekim Ayı Raporu’ndaki Faaliyet Endeksi’nin 2022 Ekim ayında eşik değerin üzerine çıksa da istikrarsız olduğunun göründüğünü belirterek “Bu nedenle Faaliyet Endeksi’nin sürdürülebilirliği şüphelidir.” dedi. Işık, sektörler arasında en düşük güven endeksinin inşaatta ölçüldüğüne dikkat çekti.

 

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) “Hazır Beton Endeksi” 2022 Ekim Ayı Raporu’nda, “ekim ayında eşik değerin üzerine çıkmasına rağmen” Faaliyet Endeksi’nin istikrarsız göründüğü; Birleşik Beton Endeksi’nin ise “faaliyetteki artışın etkisiyle yükselmiş gibi görünse de” inşaat sektöründe hala durgunluk olduğuna işaret ettiği belirtiliyor.

İNŞAATTAKİ BÜYÜME HIZINI GÖSTERİYOR
THBB tarafından her ay hazırlanan “Hazır Beton Endeksi”, Türkiye’de “inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri” ortaya koyuyor. Endeks, inşaat sektöründeki büyüme hızına dair en önemli göstergelerinden biri kabul ediliyor.

“FAALİYET ENDEKSİ’NİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ŞÜPHELİ”
THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Hazır Beton Endeksi” 2022 Ekim Ayı Raporu’ndaki Faaliyet Endeksi’nin 2022 Ekim ayında eşik değerin üzerine çıksa da istikrarsız olduğunun göründüğünü belirterek “Bu nedenle Faaliyet Endeksi’nin sürdürülebilirliği şüphelidir.” dedi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Hazır Beton Endeksi” 2022 Ekim Ayı Raporu’ndaki Faaliyet Endeksi’nin 2022 Ekim ayında eşik değerin üzerine çıksa da istikrarsız olduğunun göründüğünü belirterek “Bu nedenle Faaliyet Endeksi’nin sürdürülebilirliği şüphelidir.” dedi. Işık, sektörler arasında en düşük güven endeksinin inşaatta ölçüldüğüne dikkat çekti.

“İNŞAAT GÜVEN ENDEKSİ REEL KESİM ORTALAMASININ YÜZDE 11 ALTINDA”
Işık, inşaat sektöründeki güncel verileri şöyle değerlendirdi: “TÜİK tarafından açıklanan ekonomik güven endeksleri sektörel bazda incelendiğinde en düşük rakamın inşaat tarafında olduğu anlaşılmaktadır. Ekim ayında 90 değeri ile yıl içerisindeki en yüksek değerine ulaşsa da hâlen reel kesim ortalamasının yüzde 11 altında devam etmektedir. Özellikle alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi oldukça düşüktür. İnşaat sektörünün mevcut faaliyet düzeyinin istihdamda bir düşüşe yol açması beklenmemekle birlikte sektörün potansiyelini gösterebilmesi için ilk el konuta olan talebin yükselmesi gerekmektedir.”

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir