Connect with us

Araştırma ve Raporlar

KÜRESEL İFLASLAR 2023’TE YÜZDE 19 ARTACAK…

Allianz Trade’in analiz ettiği ülkelerin yarısında, 2022 yılının birinci altı aylık bölümünde ticari iflaslarda çift haneli artışlara şahit olundu. Bu artışın üçte ikisi İngiltere, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika ve İsviçre’deki KOBİ’lerde oluştu. ABD, Çin, Almanya, İtalya ve Brezilya uzun süredir düşük iflas seviyelerini koruyor. Gelişme sürecindeki ekonomilerde yeniden iflas artışın çoktan başladığının altı çizilen raporda; Covid-19 kapsamındaki geçici destek önlemlerinin kademeli sona ermesi yüzünden yukarı yönlü eğilim beklendiği belirtiliyor. Rapora göre Orta ve Doğu Avrupa’daki yükseliş eğilimi, ağustos itibarıyla iflaslarda yüzde 69 artış olan Türkiye’yle birlikte Bulgaristan, Romanya ve Baltık bölgesindeki artışlardan kaynaklanıyor.

 

Ticari alacak sigortasındaki öncü firmalardan Allianz Trade’in Küresel İflaslar Raporu’nda, “ticari iflasların son iki yıldaki düşüşün ardından 2022’de yüzde 10; 2023’te ise yüzde 19 oranında artacağının tahmin edildiği”; bu artışı “enerji krizi, enflasyona odaklı faiz politikası ve müdahale edilemeyen resesyonun” tetikleyeceği belirtiliyor.

ENERJİ KRİZİNİN ETKİSİ…
Enerji krizinin, Avrupa firmaları için “hükümetlerin ancak kısmen dengeleyebileceği büyük bir kârlılık şoku” anlamına geldiği ifade edilen raporda; firmaların, enerji fiyatlarındaki artışın dörtte birini müşterilerine yansıtabilse bile, güçlerinin ancak “yüzde 50’nin altındaki bir fiyat yükselişini yönetmeye yeteceği” öngörülüyor. “Enerji yoğun sektörlerin endişe verici risklere maruz kalabileceği” vurgulanan raporda, “politika desteğinin önemine ve enerjide bir tavan fiyat belirlemenin gerekliliğine” dikkat çekiliyor.

“Karlılığa en büyük darbeyi enerjinin indireceği” dile getirilen raporda; olası elektrik kesintilerinde Birleşik Krallık’ta 42.000, Fransa’da 18.700 ve Almanya’da 28.400 şirketin batma riskiyle karşı karşıya kalacağı tahmine yer veriliyor.

Allianz Trade’in Küresel İflaslar Raporu’nda kayda geçirilen tahminlere göre; 2023 yılında Fransa’da yüzde 29 artışla 53 bin, Birleşik Krallık’ta yüzde 10 artışla 27 bin, Almanya’da yüzde 17 artışla 17 bin, İtalya’da ise yüzde 36 artışla 10 bin 900 iflas vakayı görülecek. Çin’deki iflas artış oranı, düşük büyümeyle birlikte parasal ve mali gevşemenin sınırlı etkisi nedeniyle yüzde 15 olacak. Parasal ve finansal koşulların sıkılaşmasının sonucu ABD’de yüzde 38’lik iflas artışı gerçekleşecek.

TİCARİ İFLASLARDA ÇİFT HANELİ ARTIŞ
Allianz Trade’in analiz ettiği ülkelerin yarısında, 2022 yılının birinci altı aylık bölümünde ticari iflaslarda çift haneli artışlara şahit olundu. Bu artışın üçte ikisi İngiltere, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika ve İsviçre’deki KOBİ’lerde oluştu. ABD, Çin, Almanya, İtalya ve Brezilya uzun süredir düşük iflas seviyelerini koruyor.

Avrupa’da sektörlerin yüzde 60’ında iflasların yeniden baş gösterdiğine işaret edilen rapora göre; gıda, konaklama, imalat ve B2C hizmetleri sektörlerinde şimdiden Covid-19 pandemisi öncesi iflas seviyelerine dönüldü. Ticari iflaslarda en çok artış ulaşım, inşaat, B2C hizmetleri ve imalat sektörlerinde kaydedildi.

2023 YILI İFLAS ÖNGÖRÜLERİ…
Yine raporda kayda geçirilen tahminlere göre; 2023 yılında Fransa’da yüzde 29 artışla 53 bin, Birleşik Krallık’ta yüzde 10 artışla 27 bin, Almanya’da yüzde 17 artışla 17 bin, İtalya’da ise yüzde 36 artışla 10 bin 900 iflas vakayı görülecek. Çin’deki iflas artış oranı, düşük büyümeyle birlikte parasal ve mali gevşemenin sınırlı etkisi nedeniyle yüzde 15 olacak. Parasal ve finansal koşulların sıkılaşmasının sonucu ABD’de yüzde 38’lik iflas artışı gerçekleşecek.

Rapora göre, Orta ve Doğu Avrupa’daki yükseliş eğilimi, ağustos itibarıyla iflaslarda yüzde 69 artış olan Türkiye’yle birlikte Bulgaristan, Romanya ve Baltık bölgesindeki artışlardan kaynaklanıyor.

DOĞU AVRUPA’DAKİ ARTIŞIN SEBEBİ…
Gelişme sürecindeki ekonomilerde yeniden iflas artışın çoktan başladığının altı çizilen raporda; Covid-19 kapsamındaki geçici destek önlemlerinin kademeli sona ermesi yüzünden yukarı yönlü eğilim beklendiği belirtiliyor. Rapora göre Orta ve Doğu Avrupa’daki yükseliş eğilimi, ağustos itibarıyla iflaslarda yüzde 69 artış olan Türkiye’yle birlikte Bulgaristan, Romanya ve Baltık bölgesindeki artışlardan kaynaklanıyor.

Yine rapora göre; 2022 yılında Türkiye, Polonya, Çekya, Romanya ve Bulgaristan’da 2019’dan fazla iflas yaşanıyor. Orta ve Doğu Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da 2023’te iflas rekoru kırılacağı tahmin ediliyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir