Connect with us

Faruk Bangir

TARİH, MANEVİYAT VE LEZZETLER ŞEHRİ: KONYA…

Atalarımız Konya’nın güzelliklerini anlatırken boşuna, “Gez dünyayı, gör Konya’yı” dememişler. Gezip gördükten sonra ben de bu söze katılarak mutlaka Konya’yı görün diyorum. Konya, tarih şehri. Konya, maneviyat şehri. Konya, lezzetler şehri. Bu niteleme listesini uzatmak mümkün.

 

Konya’yı uzun bir zamandır etraflıca gezmek istiyordum. Daha önce Mersin’e giderken içinden geçmiş, Mevlana Türbesi dışında başka yerini görmemiştim. Konya’ya girişte tatlı bir sıcak hava karşıladı bizi. Tarih bilgisine hayran olduğum kıymetli bir dostumla bu kadim şehri gezecek olmam beni daha da mutlu ediyordu.

Tropikal Kelebek Bahçesi (Kelebekler Vadisi)

TROPİKAL KELEBEK BAHÇESİ (KELEBEKLER VADİSİ)…
Konya’da ilk gezi alanımız Selçuklu’daki Konya Tropikal Kelebek Bahçesi oldu. Halk arasında Kelebekler Vadisi olarak da bilinen mekan, biz gittiğimizde henüz yeni açılıyordu. Görevliler hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz tropikal bahçeyi keşfetmeye başladık. Bahçe kısmına girer girmez etrafta uçuşan rengârenk kelebekleri görünce mutlu olmamak imkânsız. Kelebeklerin yanı sıra böcek türleri de bu güzel mekânda meraklılarını bekliyor. Ayrıca küçük hediyelik eşyaların burada uygun fiyatlara satıldığını da belirtmeliyim. Kelebek meraklıları ve fotoğraf tutkunları bu güzel mekânı mutlaka görmeli. Daha gezeceğimiz çok fazla mekân olduğundan Kelebekler Vadisi’ne yarım saat ayırıp Mevlana Türbesi’ne doğru yola koyulduk.

Mevlana Türbesi ve Müzesi

MEVLANA’NIN TÜRBESİ’NDE YİNE HEYECANLANDIM…
Konya’nın kalbi diyebileceğimiz Mevlana Türbesi’ni daha önce de ziyarete gelmeme rağmen kapıya yaklaşınca yine heyecanlandım. Türbe her zamanki gibi oldukça kalabalıktı. Özellikle Uzak Doğu’dan gelen turist sayısı bir hayli fazlaydı. Bu da Mevlana’nın her yöre ve kültürden insanı derinden etkilediğinin göstergesiydi. Ziyaret sırasında hem türbeyi hem de müzeyi dikkatlice inceledik.

Konya Selimiye Camii

SELİMİYE CAMİİ, MİMARİ BİR ŞAHESER…
Mevlana Türbesi’nin ardından mimari şaheseri Selimiye Camii’ne geçtik. 2. Selim’in şehzadeliği zamanında yapımına başlanan cami, bence klasik Osmanlı mimarisinin Konya’daki en güzel eseri. Konya’ya yolunuz düşerse mutlaka görün.

Konya Aziziye Camii

AZİZİYE CAMİ, OSMANLI MİMARİSİNİN BAŞARILI ÖRNEKLERİNDEN…
Selimiye Camii’nden sonra diğer bir şaheser Aziziye Camii’ne geçtik. Türk barok üslubunda inşa edilen cami, son dönem Osmanlı mimarisinin başarılı örneklerinden. Sultan Abdülaziz’in annesi Pertenihal adına yaptırılmış bu görkemli camiyi izlemeye doyamadık. Ama zamanımız sınırlı olduğundan Alaeddin Keykubad Camii’ne doğru gezimizi sürdürdük.

 

ALAADDİN CAMİİ’Nİ HAYRANLIKLA İZLEDİK…
Konya’da başkentliğini yaptığı Anadolu Selçuklu Devleti dönemine ait pek çok eser var. Bunlardan biri de 13’üncü yüzyılda İslam mimarisi tarzında inşa edilen ve günümüze kadar ulaşan Alaeddin Keykubad Camii. Camiyi hayranlıkla gezdik.

Konya’nın başkentlik yaptığı Anadolu Selçuklu Devleti döneminde inşa edilen Alaedddin Keykubad Camii

İnce Minerali Medrese

Karatay Medresesi

İNCE MİNARE VE KARATAY MEDRESELERİ…
Konya ziyaretimizi yine Selçuklulardan kalan İnce Minare ve Karatay medreselerini ziyaret ederek sürdürdük. Her iki medrese de müze olarak ziyaretçilerini bekliyor ve birçok tarihi eseri buralarda görmek mümkün. Tarihte yolculuğa çıkmak için her iki yapı da bence mutlaka görülmeli.

ATATÜRK EVİ…
Konya gezimizi Konya Atatürk Evi ziyaretiyle devam ettirdik. Ulu Önder Atatürk’ün 13 kez gelip kaldığı bu ev, tasarımıyla da çok güzel. Atatürk’ün kullandığı eşyaların yanı sıra Konya’da kalırken giydiği giysiler de burada sergileniyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 13 kez gelip kaldığı ev.

ETNOGRAFYA VE ARKELOJİ MÜZELERİ…
Atatürk Evi’nden Konya Etnografya ve Arkeoloji müzelerine geçtik. Her iki müze de barındırdığı eserlerle mutlaka görülmeli. Ayrıca Sahip Ata Külliyesi, Konya Valilik binası, Atatürk Anıtı gibi birçok yapıyı da gezerek Konya ziyaretimizi tamamladık.

Konya’nın meşhur lezzetlerinden etli ekmek.

ETLİ EKMEK YEMEDEN OLUR MU?
Konya’ya gitmişken etli ekmek yemeden olur mu? Bu lezzeti tatmayı unutmayın.

Güzel Konya’yı mutlaka ziyaret edin.

Atalarımız Konya’nın güzelliklerini anlatırken boşuna, “Gez dünyayı, gör Konya’yı” dememişler. Gezip gördükten sonra ben de bu söze katılarak mutlaka Konya’yı görün diyorum. Konya, tarih şehri. Konya, maneviyat şehri. Konya, lezzetler şehri…

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir