Connect with us

Sağlık

“60 YAŞ ÜZERİ MEME KANSERİ HASTALARINA ‘DONDURMA’ TEDAVİSİ UYGULANABİLİR”

Amerika’da gerçekleşen Meme Cerrahları Birliği Kongresi’nde 60 yaşın üstündeki meme kanseri hastalarının tümörleri küçükse ameliyat yerine dondurma yöntemiyle (krioablasyon) benzer sonuçlar alındığı ve ek bir tedaviye ihtiyaç kalmadığı rapor edildi. Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal bu seçeneğin 60 yaşın üstünde ve küçük, iyi seyirli tümörü olanlarda tercih edilebileceğini söyledi.

Dondurma tedavisinin (krioablasyon) 194 hastada denendiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, tedavinin kozmetik sonuçlarının da yüz güldürdüğünü kaydetti.

Prof. Dr. Serdar Turhal-Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı

Prof. Dr. Serdar Turhal-Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı

“TÜMÖRLER 1,5 CM’DEN KÜÇÜK VE YAVAŞ SEYİRLİYDİ”
Turhal, 60 yaş üzeri meme kanseri hastalarına önerilen krioablasyon yöntemine dair şu bilgileri verdi: “Tümörlerinin boyutları 1,5 cm’den küçüktü ve hepsinin tümörleri yavaş seyirliydi. Bu hastalara 20 ila 40 dakika süren dondurma işlemi yapıldı. Dondurma işleminde cilde batırılan bir iğne sayesinde hastalarda bir kesi izi veya geride kalan yara izi olmadı. Bu hastaların 27 tanesi, sonrasında radyoterapi aldı. 148 tanesi anti-hormon tedavisi aldı ve yalnızca bir tanesine kemoterapi verildi. Bu hastalar 5 yıl boyunca takip edildi. Sonuç olarak; 35 ay aylık takipten sonra hastaların sadece yüzde 2’sinde tümör nüksetti ve hastaların yüzde 95’i, doktorların da yüzde 98’i bu yaklaşımın olumlu olduğunu düşündüler.”

“DÜŞÜK RİSKLİ DE OLSA FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK SIKINTI YAŞANIYOR”
Turhal, kongrede düşük riskli meme kanseri atlatan bireylerde uzun süreli fiziksel ve psikolojik sıkıntıların yaşandığına ilişkin paylaşılan raporu, “En sık, al basma, yorgunluk, sırt ağrısı, kemik ağrısı ve anksiyete  rapor edildi. Bu raporda 98 hasta araştırıldı ve ortalama yaşları 61 ve yavaş seyir gösteren kanser hastasıydı. Hastaların yüzde 90’ına yakınında bu rahatsızlıklar vardı; 98 hastanın yarısından fazlasında ise belirtilerden 3 tanesinden daha fazlası bulunuyordu. İlgili gruptaki hastalar tedavilerinden sonra takip süresi ortalama 3,5 yıldı. Bu da meme kanseri hastalığının düşük riskli de olsa belirtilerinin önemli olacağını gösteren bir araştırma.” cümleleriyle detaylandırdı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir