Connect with us

Finans & Ekonomi

GÜNEŞTEN KEBAN VE ATATÜRK BARAJLARI KADAR ELEKTRİK…

Üçay Grup CEO’su Turan Şakacı, “konut, iş yeri ve AVM gibi alanların 80 milyon metrekareye yakın çatı alanında güneş enerjisi tesislerinin kurulması halinde” Türkiye ekonomisinin “birer Keban ve Atatürk Barajı daha kazanabileceğini” vurguladı.

 

Yenilenebilir enerjinin Türkiye’nin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 17’ye kadar yükseldi. Yerli elektrikli oto TOGG projesinin de devreye alınmasıyla, “hem yenilenebilir enerjiden elde edilen elektriğe hem de bu alanda gerçekleşecek yatırımlara” daha çok ihtiyaç duyulacak.

80 İLE 100 MİLYON METREKARE ÇATI
Türkiye’de 80 ile 100 milyon metrekare arasında konut, iş yeri, sanayi ve sosyal tesis çatı alanı olduğu bilgisini aktaran enerji firması Üçay Grup’un CEO’su Turan Şakacı, “Ülkemiz çok büyük bir zenginliğin üzerinde oturuyor. Adeta petrol konusunda şanslı olan Orta Doğu ülkeleri gibi Türkiye de, güneş zengini bir ülke” dedi.

Turan Şakacı-Üçay Grup CEO’su

ENERJİ İHTİYACI ARTIYOR
Türkiye’deki elverişli çatı toplamının Atatürk ve Keban barajları kadar enerji potansiyeli barındırdığını ifade eden ve “Neden böylesi büyük bir alanı atıl durumda bırakalım?” diye soran Şakacı, ardından şu gerçeğe işaret etti: “Bugün evde kal ve çalış döneminde günlük elektrik tüketimi 840 milyon kilovat saate yükseldi. Bu oran iş yerlerinde çalıştığımız ve okullara gittiğimiz zaman günlük 640 milyon kilovat saatti. Dünyada ve Türkiye’de büyük şirketler evde çalışmanın kalıcı olacağını belirtiyor. Demek ki enerji ihtiyacımız da o oranda artacak.”

“YATIRIM 7,5 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDİYOR”
Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası (GEPA) verileriyle Türkiye’nin yılda 2 bin 737, gündeyse 7,5 saat verimli güneş aldığını ve ilgili yönetmeliğe göre “21 metrekareden büyük her çatıya, güneşten yararlanan yenilenebilir enerji sistemi kurulabileceğini” kaydeden Şakacı, şunları söyledi: “Yatırım kendini 7,5 yılda amorti ediyor. Sistem 25 yıl boyunca çalışıyor ve bedava elektrik üretiyor. Konut siteleri, ticari alanlar, eğlence mekanları, alışveriş merkezleri ve daha pek çok alan kendi elektriğini üretme gücüne sahip. Belki şehirlerde yeni bina yapacak alanları bulmak zor fakat enerji üretmek için çatılarda çok büyük bir potansiyel bizleri bekliyor.”

“ÜRETTİĞİNİZ ELEKTRİĞİN FAZLASINI SATABİLİRSİNİZ”
“Arsa metrekare fiyatının 30 bin TL’ye dayandığı İstanbul’da bir enerji tesisi kurmak hiç de kârlı bir iş değil. Öte yandan arsa maliyetlerinin de hayli yüksek olduğu Bursa, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Trabzon, Gaziantep gibi diğer önemli büyükşehirler de yatırımcılar için dezavantaj oluşturuyor” tespitini ortaya koyan Şakacı, çatılara kurulan güneş enerji sistemleri için ise arsa maliyetinin sıfır olduğunun altını çizdi: “Nişantaşı’nda 1000 metrekare arazi için 50 milyon TL’yi gözden çıkartmak gerekir; fakat aynı semtte bir apartmanın 1000 metrekarelik çatısına güneş enerji sistemi kurmak için arsa maliyeti ödemezsiniz. Üstelik yaptığınız enerji yatırımı size kısa sürede geri döner, ürettiğiniz fazla elektriği de satarak para da kazanabilirsiniz.”

GELECEĞİN GÖZDE İŞ KOLU: YENİLENEBİLİR ENERJİ
Şakacı, yenilenebilir enerjinin geleceğin gözde iş kolları arasında yer aldığını dile getirdi: “Sistemi artık elektrik enerjisiyle çözüp, elektriği de güneşten ya da rüzgârdan yenilebilir şekilde üreteceğiz. Isı pompasıyla da ısıtma soğutma sistemlerini ve sıcak su kullanımının tasarlanmasını sağlayacağız. Biz sektörün bu noktada biraz daha evirileceğini, yeni bir vizyona geçeceğini ve geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla kendi tarafımızda ekiplerimizin içerisindeki teknik personel sayısını artırıp, özellikle yenilenebilir enerjiyle alakalı eğitimler verip personel alımına başladık. Sektörün geleceğinde kendi vizyonunu, kendi dümenini bu yana çevirecek yapıların daha kuvvetleneceğini düşünüyoruz. Vizyonuna doğalgazın yanına ısı pompasını, güneş enerjisini, rüzgâr enerjisini ve alternatif enerji kaynaklarını alan yapıların çok daha iyi noktalara geleceğini öngörüyoruz.”

Yenilenebilir enerjinin Türkiye’nin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 17’ye kadar yükseldi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir