Connect with us

Araştırma ve Raporlar

İNŞAAT ENDEKSLERİ EŞİK DEĞERDE…

Türkiye Hazır Beton Birliği’nce (THBB) hazırlanan “Hazır Beton Endeksi” 2021 Mayıs Ayı Raporu’nda, “inşaat sektöründe son bir yıldır devam eden dalgalanmanın azaldığı, tüm verilerin eşik değerlere yakın seyrettiği ve uzun dönemli toparlanma için şartların henüz oluşmadığı” dile getirildi.

 

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi’yle inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki “mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri” ortaya koyuyor. Hazır betonla ilgili endeks, inşaat sektöründeki büyüme hızına işaret eden en önemli göstergelerden biri.

THBB Hazır Beton Endeksi 2021 Mayıs Ayı Raporu’nda, son bir yıldaki dalgalanmanın azaldığı, bunda faaliyet ve beklenti endekslerindeki seyrin etkili olduğu kaydedildi. Rapora göre veriler bütün endekslerde 2020 Mayıs’a kıyasla yüksek görünmekte.

THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, raporu değerlendirdiği açıklamasında “Güven Endeksi’nin eşik değerde kalması uzun dönemli toparlanma için henüz şartların oluşmadığını göstermektedir. Mayıs ayında faaliyet düzeyinin gerilemesiyle birlikte beklentinin yükselmesi, takip eden aylarda faaliyette yükselme ihtimalini beraberinde getirmektedir.” dedi.

Yavuz Işık- Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı

TÜRKİYE YÜZDE 7 BÜYÜRKEN, İNŞAAT YÜZDE 2,8 BÜYÜYEBİLDİ
Yavuz ekonomik gelişmeleri şöyle yorumladı: “Türkiye ekonomisi, 2021 yılının ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde bir büyüme performansıyla yüzde 7 büyüme kaydetti. Beklentiler Türkiye’nin yüzde 6,5 civarı büyüyeceği yönündeydi. Faaliyetler bazında incelendiğinde, tüm iktisadi faaliyetlerin, geçen yıla kıyasla pozitif yönlü hareket ettiği anlaşılmaktadır. Hiç kuşkusuz Türkiye ekonomisi açısından bu çok önemli bir başarıdır ancak diğer yandan, sektörler içinde, zincirlenmiş hacim endeksi olarak en düşük iki büyüme yüzde 2,4 ile gayrimenkul faaliyetleri ve yüzde 2,8 ile inşaatta görülmektedir. Daha da ilginç olanı, geçen yılın ilk çeyreğinde bütün sektörler içinde küçülen (-yüzde 2,8) yegâne sektör inşaattı. Yani baz etkisi ile bu yıl inşaatın diğer sektörlere kıyasla çok daha yüksek oranda büyümesi gerekirken ne yazık ki inşaatta bu gerçekleşmemiştir. İkinci çeyreğin geride bıraktığımız iki ayında inşaatta hissedilir bir hareketten bahsedilememektedir. Bir yandan yüksek faiz ile birlikte artan finansman maliyeti diğer yandan döviz kurundaki artışa bağlı ithal girdi maliyetlerindeki artışlar karşısında inşaat sektörü ivme kazanamamaktadır. ”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir