Connect with us

Sağlık

“ALS HASTALIĞI MUTLAKA TAKİP EDİLMELİ”

Merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı bölgelerinde motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) yaşam kalitesini etkileyen hastalıklar arasında yer alıyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, ALS hastalığında doktor takibinin önemini vurguladı.

Hastalığın ilk evrelerinde, ince beceri gerektiren hareketlerde zorlanma görüldüğünü belirten Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, 21 Haziran Dünya ALS Günü’nde ALS hastalığıyla ilgili merak edilenleri anlattı.

Dr. Celal Şalçini-Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı

Dr. Celal Şalçini-Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı

“HİSSİZLİK VEYA UYUŞMA OLMAZ”
Salçini, ALS hastalığına ilişkin şu bilgileri verdi: “ALS, insanın kol ve bacak gibi uzuvlarına, konuşma kaslarına giden motor sinirlerin tutulumuyla ilişkili bir rahatsızlıktır. Duyu sistemiyle ilgili bir bozukluk olmaz yani bu hastalar hissizlik ya da uyuşma gibi benzer bir şikayet duymadan sadece kaslara giden sinirlerin bozukluğu olduğu için hastalarda kaslarda güçsüzlük, seyirme, incelme gibi sıkıntılar ve şikayetler olur.”

“BELİRTİLER SAKARLIK ZANNEDİLİYOR”
Hastaların ilk evrede belirtileri “sakarlık” diye ifade ettiğine dikkat çeken Salçini, “Ekstremiteler yani uzuvların uçlarındaki kasların beceriksizliği başlar. Özellikle anahtar çevirmede, tarak ve mouse kullanmada, kalem kullanma gibi ince beceri gerektiren hareketlerde güçlük yaşanır. İlk başta sakarlık diye tarif ederler hastalar. Daha sonra güçsüzlük meydana gelir. Hastalık o kasların ve üstteki kasların incelmesiyle de ilerler.” dedi.

"ALS hastalığında, yutma güçlüğü ve konuşma bozukluğu gibi şikayetler yaşanıyor.

“ALS hastalığında, yutma güçlüğü ve konuşma bozukluğu gibi şikayetler yaşanıyor.”

“YUTMA GÜÇLÜĞÜ VE KONUŞMA BOZUKLUĞU YAŞANIYOR”
Salçini, ALS hastalığında kimi zaman yutma güçlüğü, konuşma bozukluğu gibi şikayetler yaşandığını söyledi. Bazen hastalığın “blumer” denilen yutma ve ağız etrafında ve geniz kaslarının tutulumuyla başlayabildiğini hatırlatan Salçini, bu durumda kısık konuşma, konuşma bozukluğu, yutma güçlüğü, dilde incelme ve dilde seyirme gibi yakınmaların görüldüğünü kaydetti.

“HASTALIĞA BİRÇOK FAKTÖR ETKEN”
ALS’nin genetik yatkınlıkla beraber, birçok faktörün toplamıyla oluştuğunu dile getiren Şalçini, hastalığın tek başına genetik ya da otoimmun grubunda değerlendirilemeyeceğinin altını çizdi.

“DOKTOR TAKİBİNDE KALMALILAR”
Salçini, ALS hastalarının doktor kontrolünde kalmasını istedi: “ALS hastalarının mutlaka bir doktor kontrolünde ve takibinde olması lazım. Yutma güçlüğü, kas güçsüzlüğü ilerleyebiliyor. Bazen diyafram ya da solunum kaslarını da tutabiliyor. Solunum kaslarının yakın takibi ve beslenme takibi, ek başka bir hastalık olma ihtimali takibi önemli. ALS’nin yanında oluşan başka hastalıklar var, onların eşlik edip etmediğini de takip edilmesi gerekir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir