Connect with us

Türkiye Gündemi

ESNEK ÇALIŞMA KALICI HALE GELEBİLİR…

Covid-19 salgınıyla birlikte yaygınlaşan esnek çalışma modeli iş hayatını değiştiriyor. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun  (TÜBİTAK)  İstanbul Bilgi Üniversitesi desteğiyle yürüttüğü “Esnek Çalışma Yönetim Sistemi Geliştirme Projesi” kapsamında yapılan araştırmaya göre; uzaktan çalışma ve butik ofislerin gündeme alınacağı ortaya çıktı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji Yüksek Lisans Program Direktörü Doç. Dr. İdil Işık’ın yürüttüğü “Esnek Çalışma Yönetim Sistemi Geliştirme Projesi” kapsamında yapılan araştırmada; Karşılaştırmalı İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Kübra Doğan Yenisey ve İşletme Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Deniz Kantur araştırmacı olarak görev aldı.

Araştırmada öne çıkan detaylar şöyle:

BİRÇOK FARKLI SEKTÖR YER ALDI
Zaman ve mekan esnekliğiyle çalışma standartları geliştirilerek, Türkiye’nin iş yaşamına bir uygulama modeli sunmanın amaçlandığı araştırmaya; tüm fazlarında toplam 81 özel sektör ve kamu kurumu ve sektörel sivil toplum örgütü katıldı. Nitel fazında, 27 kurumdan 53 üst düzey yöneticiyle online mülakatlar gerçekleştirildi. Mülakatlara toplam 26 insan kaynakları yöneticisi ve 27 operasyondan sorumlu yönetici dahil edildi. Birçok farklı sektörlerden katılımcılarla gerçekleşen mülakatlar ortalama 41,34 dakika sürdü. Araştırmada evden çalışma, uzaktan çalışma, merkezi ofisten başka bir yerde çalışma, başka şehirden ve ülkeden çalışma gibi esnek çalışma modelleri ön plana çıktı.

BUTİK OFİSLER YAYGINLAŞACAK
Araştırmaya göre; salgın öncesine göre işyerinden çalışanların oranı yüzde 39,6 azalırken, mekan esnekliğiyle çalışanların oranı yüzde 35,6 arttı. Bu dönemde dönüşümlü çalışma ise daha az tercih edildi. Metal sektöründeki bir işletmenin yöneticisi, şık ve yüksek maliyetli bina yatırımlarından vazgeçileceğini; saha odaklı ve butik ofislerin gündeme geleceğini kaydetti.

ÇALIŞMA ESNEKLİĞİ SAĞLANABİLİR
Dikkat çeken bir diğer husus da uzaktan çalışma. Araştırmaya katılan moda sektöründen bir yönetici çalışma esnekliği hakkındaki olumlu tutumunu “Mesela şu anda benim İngiltere’deki dokuz tasarımcımın dokuzu da evden çalışıyor. Buraya getirmeme gerek yok; kreatif bir dünya, evden de yapabiliyor.” cümleleriyle ifade etti.

Doç. Dr. İdil Işık-İstanbul Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji Yüksek Lisans Program Direktörü 

Doç. Dr. İdil Işık-İstanbul Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji Yüksek Lisans Program Direktörü 

“ŞİRKETLER ACİLEN ESNEK ÇALIŞMAYA UYGUN MODELLEME YAPMALI”
İstanbul Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji Yüksek Lisans Program Direktörü  Doç. Dr. İdil Işık, esnek çalışma süreçleri için şirketlere çağrıda bulundu: “Esnek çalışma süreçleri için özelleştirilecek bir modelleme acilen başlatılmalı. Projemizde bu raporla şu ana kadar aktardığımız bulgulardan hareketle, esnek çalışma sürecini bir yönetim sistematiğiyle ele alırken dikkat edilmesi gereken pek çok husus hakkında ip uçları elde ettik. Bulguları, iş/örgüt psikolojisi, yönetim ve organizasyon ve iş hukuku alanlarını kapsayarak disiplinler arası bir şekilde harmanlayarak, esnek çalışma için bir yönetim sistemi standardının esaslarını tanımlayabildik. Modellemenin kapsamı çok iyi tarif edilmeli. Dahil edilen faaliyetler ve hizmet edeceği hedef kitleler (kişi, kurum, sektör vb.) net olmalı. Sınırları çok iyi çizilmeli. Standardın kapsamı dışında kalan konular ve hedef kitleler de net olmalı. İçerik, kurallar ve koşullar, bu dokümanın yasal mevzuatın üzerine çıkamayacağı dikkate alınarak belirlenmeli.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir