Connect with us

Startuplar & Girişimcilik

SICAK HAVA BALONLARI ARTIK LNG’YLE UÇACAK…

Turkia Havacılık, Teknopark İstanbul’un Kuluçka Merkezi Cube Incubation’daki Ar-Ge çalışmalarında “uçuşlarında hâlihazırda sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) kullanılan” sıcak hava balonları için sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tüketen yakma ünitesi geliştirdi ve patentini aldı. 4 yıllık sürede dünya genelindeki balonların yüzde 80’inde pek çok avantaj sunan bu yeni ünitenin devreye gireceği tahmin ediliyor.

 

Dünyada her yıl ortalama 8 bin sıcak hava balonu satılıyor. Bunların tamamı LPG’li yakma ünitesine sahip. Bu ithal ünitelerin fiyatı 70 bin ile 130 bin Euro arasında değişiyor. Turkia Havacılık şirketinin geliştirdiği LNG’li yakma ünitelerinin balonun total maliyetini yüzde 40, uçuşların enerji değeriniyse yaklaşık yüzde 50 oranında azaltacağı ifade ediliyor.

LNG’Lİ YAKMA ÜNİTESİNİN KULLANIM AVANTAJLARI
2021 yılında ticarileşmesi planlanan LNG’li balon yakma ünitesi yüksek güvenirliği ve karbon emisyonunu önemli ölçüde düşürmesiyle de öne çıkıyor. Kullanım sırasında oluşan gaz havada yok oluyor. LNG’li sistemde yedek dört yakıt tüpü sayısı 4’ten 2’ye iniyor. Dolayısıyla balondaki yolcu alanı artıyor.

Çevre dostu özelliği, düşük maliyeti ve yüksek enerji verimliliğiyle mevcutlardan ayrıştığı belirtilen LNG’li yakma ünitesinin “turizm ve sanayi kuruluşlarının jeneratörlerinde, otel ve restoranlarda, küçük binek araçlarında kullanılabilecek tarzda geliştirilmesi” yönündeki çalışmalar sürüyor.

KKTC, BALON TURİZMİYLE TANITILACAK…
KKTC’nin balon turizmiyle tanıtımı için hazırlık yaptıklarını açıklayan Turkia Havacılık Kurucusu Hüseyin Dinç, “Kendi yakma ünitelerimizi kullanacağımız balonlarla Anamur’dan Girne ve Magosa’ya turistik uçuşlar yapacağız.” dedi.

Hüseyin Dinç- Turkia Havacılık Kurucusu

PATENT SATIN ALMA VE ORTAKLIK TEKLİFLERİNE RET
LNG’li, yakma ünitesi için 20 yıllık incelemeli patentini aldıklarını belirten Dinç, birlikte faaliyet yürütecekleri yetkin akademisyen arayışı içinde olduklarını kaydetti. Dinç; Almanya ve İspanya’dan gelen patent satın alma ve ortaklık tekliflerini geri çevirdiklerini, yeni nesil yakma ünitesini küçük değişikliklerle farklı sektörlere adapte etmeye hazırlandıklarını dile getirdi.

NEVŞEHİR KAPADOKYA’DA 350 BALON VAR
Uçuş izinlerini veren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) verileriyle Türkiye’de üst seviyede turizm geliri sağlayan 10 uçuş bölgesi var. 350 sıcak hava balonuyla Nevşehir-Kapadokya ilk sırada. Onu 70 adetle Denizli-Pamukkale izliyor. Mardin’deyse 15 balon bulunuyor. Urfa Göbeklitepe, Kayseri ve Ordu dahil 7 bölgede bu yaz uçuşların başlamasını bekleniyor.

METOROLOJİ, KEŞİF VE BİLİMSEL ÇALIŞMALARDA DA YARARLANILIYOR
Balonların Türkiye’de ve dünyadaki genel kullanım alanı turizm. Meteorolojide, keşif amaçlı çalışmalarda, coğrafi açıdan ulaşımı güç bölgelerdeki bilimsel çalışmalarda da devreye giriyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir