Connect with us

Gündem

TEKNOLOJİDE BAĞIMSIZLIĞIN YOLU “ÇİP”TEN GEÇİYOR…

Teknopark İstanbul’daki Ar-Ge ofisinde faaliyet gösteren Yongatek’in Genel Müdürü Ali Baran, Türkiye’de mutlaka “çip tasarım ve üretim yeteneğinin oluşturulması” gerektiğini ve bu konuda üniversitelere çok önemli görevler düştüğünü söyledi.

 

Covid-19 salgını sürecinde tablet, bilgisayar, cep telefonu ve benzeri elektronik ürünlere talebin anormal boyutlarda artması yüzünden dünya genelinde çip krizi meydana geldi. Son yıllarda dijitalleşmede gözlenen yoğunluk sebebiyle zaten böyle bir kriz öngörülüyordu. Salgın bunun beklenenden daha önce gerçekleşmesine yol açtı.

ÇİP TALEBİ HIZLA ARTIYOR
Araştırmalar; 2023 yılına varıldığında üretilen çip miktarının 2019’un iki katına ulaşacağını ortaya koyuyordu. En büyük çip üreticisi TSMC’nin 2020’deki imalatı 2019’a nazaran yüzde 21 arttı. 5G, uydu haberleşmesi, otomotiv ve IoT (Nesnelerin İnterneti) sektörlerindeki gelişmeler dolayıyla çip talebi hızla çoğalacak.

“ÇİP TASARIM VE ÜRETİM YETENEĞİ OLUŞTURULMALI”
Teknopark İstanbul firmalarından Yongatek’in Genel Müdürü Ali Baran, söz konusu tabloyu değerlendirdiği açıklamasında “Savunma sanayisinde çip tasarımı noktasında elde ettiğimiz özgüven ve teknolojik gelişmeleri gerçek manada endüstriye aktarabilmek için ülkemizde mutlaka çip tasarım ve üretim yeteneğinin oluşturulması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

“ÜNİVERSİTELERE ÇOK ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR”
Türkiye’de öncelikle çip tasarım evlerini oluşturulması ve uzman sayısının artırılması gerektiğini belirten Baran, şunları dile getirdi: “Bu kapsamda üniversitelerimize de çok önemli görevler düşüyor. Özellikle çip yazılımlarının geliştirilmesi noktasında akademik çalışmalar bu alanda uzun vadede ülke olarak önemli ilerlemeler kaydetmemizi sağlayacak. Sonrasında da yavaş yavaş yerli tasarlanan çiplerin kullanılması özendirilerek/desteklenerek kısmi de olsa ithalatın önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Orta ve uzun vadede mutlaka ülkemizde çip üretim fabrikalarının kurulmasını hedeflemeliyiz.”

YONGATEK, IP AŞAMASINI GEÇTİ…
Yongatek’in Teknopark İstanbul’daki Ar-Ge ofisinde çip tasarımına dair ciddi mesafe kat ettiğini söyleyen Baran; kendi IP’lerini (Intellectual property) oluşturma aşamasını geçtiklerini, SoC (System on Chip) veya ASIC (Application Specific Integrated Circuit) aşamasına doğru ilerlediklerini kaydetti.

ÇİP FABRİKASI KURMAK ÇOK MALİYETLİ
Çip fabrikası kurmanın 5-6 milyar dolar gibi büyük bütçeler gerektirdiğini vurgulayan Baran; Yongatek’in tasarım evine odaklandığını ancak Türkiye’de çip fabrikası kurulması yönünde bir karar alınırsa her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. Yongatek’in tasarladığı çipler Malezya ve Tayvan’da üretiliyor.

Ali Baran- Yongatek Genel Müdürü 

ULUSAL GÜVENLİK AÇISINDAN KAÇINILMAZ…
Yongatek Genel Müdürü Baran; ulusal kimlik kartları, pasaportlar ve savunma alanında kullanılacak çiplerin yerli teknolojilerle üretilmesinin ulusal güvenlik açısından kaçınılmaz olduğunun ve “ihtiyaç duyduğu çipleri üretmeyen ülkelerin teknolojik bağımsızlık hedeflerine ulaşmada hayli zorlanacağının” altını çizdi: “Her şeyden önce bu yeteneğin ulusal güvenlik açısından bir ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Biz de bu alt yapının olması uzun vadede ülkemize tedarik güvenliği sağlayacaktır. Gelişmiş ülkelere bakacak olursak hepsinde bu alt yapının olduğunu görmekteyiz. Biz de bu alt yapıları oluşturmadan sürdürülebilir bir kalkınma modeli oluşturamayacağımızın farkına varmalıyız.”

“2022’DE İLK 5G HABERLEŞME ÇİPİNİ ÜRETECEĞİZ”
Baran kısa vadeli hedefleri hakkında şu bilgileri aktardı: “Görüntü İşleme ve Haberleşme alanında kendi IP ve çiplerimizi tasarlıyoruz. Bu kapsamda yaptığımız çalışmaların neticesinde önümüzdeki günlerde ilk Görüntü İşleme amaçlı SoC mizi (KIRMIK) üretime gönderiyoruz. 2022 içerisinde de ilk 5G haberleşmesi çipini üretmeyi planlıyoruz. İlk üretilen çipler test çipleri olacak. 2023 sonrasında da tam olarak ticari ürünlere ulaşmayı hedefliyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir