Connect with us

Finans & Ekonomi

EGE EKONOMİSİNE GÜÇ VEREN PROJE: CREATE IN İZMİR…

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), İzmir Turizm ve Tanıtma Vakfı (İZTAV) ve Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) iş birliğiyle hayata geçirilen ve 2020’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca fon desteği sağlanan Create In İzmir Projesi’nin Koordinatörü ve İEU+KREA Direktörü Dr. Sevay İpek Aydın “Teknolojik, bilimsel, ekonomik, sanatsal, sosyo ekonomik alanlardaki yaratıcılık bize nasıl daha fazla gelir getirecek boyutuna odaklanmaktayız.” dedi.

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İEU+KREA) ‘Create In İzmir’ projesi çerçevesinde gerçekleştirilen ve “girişimcilik ve inovasyon alanındaki etkinliklerle İzmir’i yaratıcılığın odak noktası haline getirmeyi amaçlayan” faaliyetler, Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) üyeleriyle paylaşıldı.

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, online proje tanıtım toplantısında “kültür, yaratıcı endüstri ve uzmanlık alanlarında faaliyet gösteren” uluslararası ekonomi araştırma ve uygulama merkezi olduğunu belirttiği IEU+KREA bünyesindeki Create In İzmir projesinin parçası olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Alp Avni Yelkenbiçer- EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı

YARATICI FİKİR VE FAALİYETLER BÜYÜK ÖNEM KAZANDI
Toplumsal kalkınmanın bilgiye dayalı hale geldiği günümüzde yaratıcı fikir ve faaliyetlerin büyük önem kazandığını vurgulayan Yelkenbiçer şunları dile getirdi: “Özellikle, eğitim programlarında yapılan düzenlemeler ışığında fikir üretmek ve bunları ticari hale getirecek destek mekanizmaları büyük önem arz etmekte. Bu bağlamda TÜSİAD Bu Gençlikte İş Var ile üniversite öğrencilerine, Diamond Challenge projemiz adı altında da lise öğrencilerine ulaşmaya çalışarak EGİAD Melekleri markamızla biz de bu stratejiye katkı vermeye çalışıyoruz. Yaratıcı endüstriler, bireysel yaratıcılık, yetenek ve beceriye dayanan, toplumlarda zenginlik ve iş olanakları potansiyeli oluşturan, ekonomik büyümeyi hızlandırıcı sektörler olarak tanımlanmaktadır. Reklamcılık, Mimarlık, Sanat ve Antika Pazarları, El Sanatları, Tasarım, Moda, Film ve Video, Oyun Sektörü, Müzik, Gösteri Sanatları, Yayıncılık, Yazılım ve Bilgisayar Hizmetleri, Televizyon ve Radyo alanları bu endüstriler içinde yer almaktadır. Tüm dünya genelinde yaratıcı endüstrilere olan ilginin artmasının başlıca sebepleri, yüksek büyüme potansiyeline sahip olmaları, yenilik ve refah ile ilişkilendirilmiş olmaları, uluslararası ticarette rekabetçi avantaj sağlanmaları olarak özetlenebilir.”

“AB, BİREYSEL YARATICILIĞI EKONOMİK DEĞERE DÖNÜŞTÜRMEYİ TEŞVİK EDİYOR”
“Üniversitelerin artık girişimcilik ve yenilikçilik endeksine göre sıralandığına”, “yaratıcı gençleri piyasa koşullarına ve yeni bir iş kurmaya uygun yetiştiren kurumların öne çıktığına” ve “bireysel yaratıcılığı ekonomik değere dönüştürmeyi teşvik eden Avrupa Birliği (AB) projelerinin yaygınlaştığına” dikkat çeken Yelkenbiçer, “Yıl başında yayınlanan İZKA’nın Türkiye’de Yaratıcı Endüstrilerin Analizi: İzmir’e Bir Bakış raporunda belirtildiği üzere, Türkiye yaratıcı ekonomisi 16 OECD ülkesinin yaratıcı ekonomisine kıyasla orta ve alt sıralarda yer aldığı, sadece oyun endüstri bakımından iyi sayılabilecek rakamlara sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bu açıdan bakıldığında İZKA’nın, İZVAK’ın ve EGİAD’ımızın paydaş olduğu İzmir Ekonomi Üniversitesi Create In İzmir projesinin şehrimiz ve ülkemiz için kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Dr. Sevay İpek Aydın- Create In İzmir Projesi Koordinatörü ve İEU+KREA Direktörü

“CREATE IN İZMİR, 100’Ü AŞKIN PROJE ARASINDAN SEÇİLDİ”
EGİAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Fatih Dalkılıç’ın moderatörlüğündeki programda Create In İzmir Projesi Koordinatörü ve İEU+KREA Direktörü Dr. Sevay İpek Aydın şöyle konuştu: “Create In İzmir, Türkiye genelindeki 100’ü aşkın proje arasından seçildi. İzmir’in dünyadaki tanınırlığının artması, yaratıcı endüstriler için cazip hale getirilmesi ve stratejik faaliyetlerin geliştirilmesi açısından önemli bir fırsat yakaladık. 2019’dan beri üzerinde çalıştığımız proje ile İzmir’in yaratıcılığını nasıl dünyaya lanse edebileceğimizi değerlendirmekteyiz. Bu sene Yaratıcı Endüstriler yılı, bu açıdan daha verimli çalışabileceğimiz bir süreçteyiz. Yaratıcı sektörlerin üretim sektörlerini nasıl dönüştüreceğini göreceğiz. Teknolojik, bilimsel, ekonomik, sanatsal, sosyo ekonomik alanlardaki yaratıcılık bize nasıl daha fazla gelir getirecek boyutuna odaklanmaktayız. Dijital yaratıcı bir hub oluşturarak uluslararası yatırımları, yaratıcılıkları nasıl İzmir’e çekebiliriz bunun üzerinde çalışıyoruz. Örneğin turizm alanında bu konuda önemli bir nokta olmayı amaçlıyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir