Connect with us

Araştırma ve Raporlar

İLACIN İHRACATTAKİ PAYI YÜZDE 1’İ GEÇTİ

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, Türkiye’de ilaç ihtiyacının yüzde 88’ini yurt içi üreticilerinin karşıladığını, Covid-19 salgını sürecinin başından bu yana tedavi protokolündeki ilaçların hızla imal edildiğini söyledi. 2020 yılı sonunda ilaç ihracatının yüzde 27,3 arttığını belirten Malkoç, “2020’de Türkiye ihracatı içindeki payımızı ilk kez yüzde 1’in üzerine çıkardık. Katma değeri yüksek, Ar-Ge yoğun ilaç endüstrisinin ihracatta yaşadığı bu atılım, ihracatın ithalatı karşılama oranını da tarihinin en yüksek seviyesine ulaştırdı.” dedi.

 

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın (İEİS) 2020 raporuna göre “Covid-19 salgını döneminde poliklinik ziyaretlerinin azalması ve aciller haricinde tedavilere ara verilmesi sebebiyle“ ilaç pazarının yüzde 7’lik küçülmeyle 2,2 milyar kutuya indi. Ancak zorlu koşullarına rağmen 96 ilaç ve 11 ham madde üretim tesisi ile 40 bin çalışanı bulunan sektördeki yatırımlar ve üretim arttı. Türk ilaç endüstrisi 2020’de başta Avrupa Birliği (AB), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Kuzey Afrika ve Orta Doğu’dakiler 177 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Türkiye ilaç ve tıbbi sağlık ürünleri pazarındaki 680 firmanın dörtte üçü yerli sermayeli.

“İLAÇ İHRACATI 2020’DE YÜZDE 27,3 ARTTI”
Türkiye’de ilaç ihtiyacının yüzde 88’ini yurt içi üreticilerinin karşıladığını ve Covid-19 salgını sürecinin başından bu yana tedavi protokolündeki ilaçların hızla imal edildiğini açıklayan İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri Savaş Malkoç, ilaç ihracatındaki artışın Türkiye’nin genel ihracat ortalamasının üzerinde seyrettiğini dile getirdi: “2019 yılında ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında artarak 1,4 milyar dolar üzerinde bir büyüklüğe ulaştı. 2020 yılı sonunda ise ihracatımız yüzde 27,3 artışla 1,84 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İhracatımızdaki bu artışla, 2020 yılında Türkiye ihracatı içindeki payımızı ilk kez yüzde 1’in üzerine çıkardık. Katma değeri yüksek, Ar-Ge yoğun ilaç endüstrisinin ihracatta yaşadığı bu atılım, ihracatın ithalatı karşılama oranını da tarihinin en yüksek seviyesine ulaştırdı.”

Savaş Malkoç-İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Genel Sekreteri 

“İLAÇTA YERELLEŞME POLİTİKASI YİNEDEN BAŞLAMALI”
Malkoç, “ilaç ham madde ithalatı ve ilaç bitmiş ürün ihracatı incelendiğinde” ülke ekonomisine sağladıkları katkının daha net görüldüğünü kaydetti: “2020 yılında 815 milyon dolar tutarında ham madde girişine karşın 1,79 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. Bu alandaki ihracat lehine olan denge her geçen gün daha da büyüyor. İlaç ithalatında bitmiş ürünlere olan ihtiyacın yurt içi üretim imkanlarıyla karşılanması sağlandığında endüstrimiz ihracatını ve dış ticaret açığının azalmasına katkısını artıracaktır. Bunun için, ilaçta yerelleşme politikasının kaldığı yerden yeniden başlaması ve özelikle biyoteknolojik ilaç üretimini canlandıracak mevzuat ve destek mekanizmalarının hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. 2021 yılında da, pandeminin yarattığı olumsuz koşullara rağmen, ihracatımızın yüzde 10’un üzerinde büyüyerek 2 milyar doları aşacağını öngörüyoruz.”

Türk ilaç endüstrisi 2020’de başta Avrupa Birliği (AB), Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Kuzey Afrika ve Orta Doğu’dakiler 177 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Türkiye ilaç ve tıbbi sağlık ürünleri pazarındaki 680 firmanın dörtte üçü yerli sermayeli.

VİTAMİN VE GIDA TAKVİYESİ ARTIŞINDA COVID-19 ETKİSİ
İEİS 2020 raporu verileriyle ilaç dışı sağlık ürünleri (vitamin ve gıda takviyesi) pazarı (yüzde 34,3 artışla) 80 milyon kutuya ve değerdeyse (yüzde 56,6 büyüyerek) 2,87 milyar TL’ye ulaştı. Bu pazardaki ithal ürünlerin payı (yüzde 25,2 artarak) 37,3 milyon kutuya, değerde de (yüzde 44,8 çoğalarak ) 1,8 milyar TL’ye yükseldi. Bu artışlarda Covid-19 salgını etkili oldu.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir