Connect with us

Sağlık

ATEŞ ÖLÇER GİBİ COVID-19 TESTİ…

ABD’de faaliyetlerini sürdüren bioteknoloji firması Sarmal “her gün herkese uygulanabilecek mevcutlardan daha hassas, özgül, hızlı ve düşük maliyetli” bir Covid-19 testi üzerine çalışıyor. Sarmal’ın CSO’su İnanç Ortaç, “Şu anki pandeminin kontrolünün sağlanması ve bir daha böyle bir pandeminin gerçekleşmemesi için gerekli olan anahtar teknolojileri geliştiriyoruz. Eğer bu pandemi başlamadan elimizde DeTaiL ve FLASH teknolojileri hazır olsaydı, bu pandemi daha birkaç kişiye yayılmadan kontrol altına alınabilirdi.” dedi.

 

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) DNA dizileme ve genetik alanında teknoloji geliştiren Sarmal’ın CSO’su (Chief Security Officer- Güvenlik Bölümü Başkanı) İnanç Ortaç, BUBA Ventures’ın yatırımı sayesinde “bir seneden kısa bir sürede Covid-19 salgınını kontrol altına almaya yönelik çok önemli bir projeyi prototip aşamasına getirdiklerini” açıkladı.

İnanç Ortaç- Sarmal’ın CSO’su

“DAHA HASSAS, ÖZGÜL, HIZLI VE DÜŞÜK MALİYETLİ”
Salgın sürecinde test yöntemlerindeki boşluğu fark ettiklerini ve yayılmayı durdurup kontrolü sağlayacak çalışmalara yoğunlaştıklarını söyleyen Ortaç, konuya ilişkin şu bilgileri aktardı: “Şu an elimizdeki tüm yöntemler pandemiyi çok geriden takip ediyor. Bu yöntemler arasında tüm test metotları, aşı ve tedavi yöntemlerini sayabiliriz. Bizim pandeminin önüne geçebilmemiz için semptomlarından bağımsız neredeyse herkesi her gün test edip test sonuçlarına anında ulaşmamız lazım. Sarmal’da geliştirdiğimiz DeTaiL cihazı bunu başarmayı amaçlıyor. Bizim hedefimiz eve kapanmak yerine, gittiğimiz her yerde her an ateşimizi ölçer gibi test olabilmek. Ama bunu başarmak için testin güvenirliğinden ödün veremezsiniz. Bizim geliştirdiğimiz bu test şu an var olan bütün testlerden daha hassas, özgül, hızlı ve düşük maliyetli.”

 

BİYOTEKNOLOJİDE 40 YAŞ ALTI EN ETKİLİ 10 İSİMDEN BİRİ
ABD Kaliforniya’daki öne çıkan biotech ağlarından Biocom’un “biyoteknoloji sektörüne yön veren 40 yaş altı en etkili 10 isim arasında” gösterdiği Ortaç, Covid-19 virüsündeki mutasyonların takibi için de büyük ölçekli taramalar gerektiğinin altını çizdi.

DETAIL VE FLASH TEKNOLOJİLERİ…
“İşte bu noktada Sarmal’in diğer bir teknolojisi ‘FLASH’ devreye giriyor.” giriyor diyen Ortaç, şunları anlattı: “Virüsteki genetik değişimleri popülasyon ölçeğinde saptayarak, DeTaiL ve qPCR gibi tekniklerin arayacağı dizilerin tespit edilmesini sağlıyor.Var olan teknolojiler buna cevap vermekten çok uzak. Bu bağlamda Sarmal şu anki pandeminin kontrolünün sağlanması ve bir daha böyle bir pandeminin gerçekleşmemesi için gerekli olan anahtar teknolojileri geliştiriyor. Eğer bu pandemi başlamadan elimizde DeTaiL ve FLASH teknolojileri hazır olsaydı, bu pandemi daha birkaç kişiye yayılmadan kontrol altına alınabilirdi. Bu pandemi bize birçok şey öğretti. Bütün bunların tekrar yaşanmaması için ne olması gerektiğini artık daha iyi biliyoruz. Biz de bu vesile ile bu yöndeki aktivitemizi arttırdık ve artık yakın zamanda kullanıma ulaştırmak için uğraşıyoruz.”

BUBA VENTURES, SAĞLIK YATIRIMLARINA DEVAM EDİYOR
Boğaziçi Üniversitesi’nin melek yatırımcı ağı olarak 2014 yılında kurulan ve Türkiye’de birçok yeni girişime finansman desteği sunarak geniş bir yatırımcı ağını bir araya getiren BUBA Ventures, sağlık alanındaki yatırımlarına devam ediyor. ABD’de faaliyet gösteren Sarmal’la da iş birliğine gitti. Sarmal’ın CSO’su Ortaç’ın 2016 yılında kurduğu Innovasion Labs, 2019 yılında ikiye ayrıldı. O iki yeni firmadan biri olan Sarmal, DNA dizileme ve genetik alanındaki teknolojiyi geliştirdi ve BUBA Ventures’ten yatırım aldı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir