Connect with us

Sağlık

“SU, KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR”

Su, vücut sağlığı için vazgeçilmez unsurların başında geliyor. “22 Mart Dünya Su Günü’nde” suyun insan sağlığı için önemine dikkat çeken Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Nadide Can merak edilen soruları yanıtladı.

Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Nadide Can, sağlıklı yaşamın anahtarı suyun nasıl tüketilmesi gerektiği ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

Deniz Nadide Can-Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı

Deniz Nadide Can-Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı

SABAHLARI AÇ KARNINA İÇİLEN SU ZAYIFLATIR MI?
Can, suyun kilo vermeye yardımcı olacağını belirtti: “Su metabolizmayı hızlandırması ve tokluk hissi oluşturması gibi işlevleriyle kilo vermeye yardımcı oluyor. Özellikle sabahları aç karnına içilen su metabolizma hızını yüzde 24 gibi yüksek bir oranda arttırabiliyor. Yapılan bir araştırmada; yemekten önce 500 ml. su içen kişilerin normalde aldıklarından yüzde 13 daha az kalori aldıkları ortaya konmuş. Tam aksine vücudumuz susuz kaldığında ise yağ hücrelerini yakması ve parçalaması zorlaşıyor. Su içmediğimizde ayrıca vücudumuzun besinleri sindirim ve atım hızı düşüyor, bunun sonucunda da vücut ağırlığımız artıyor.”

SABAHLARI İÇİLEN SUYUN SAĞLIĞIMIZA FAYDASI VAR MI?
Sabahları aç karnına içilen suyun sağlığa önemli katkı sağladığını söyleyen Can, konuyu şöyle detaylandırdı: “Sabahları aç karnına içilen su sadece zayıflamaya katkı sağlamıyor, aynı zamanda sağlığımız üzerinde de etkili oluyor. Öyle ki Covid-19 enfeksiyonuyla savaşmamızda kilit role sahip olan bağışıklık sistemimizi güçlendirmek gibi önemli bir işlev üstleniyor. Bunun yanı sıra böbrek taşına yol açan asitleri yok ediyor ve mesane enfeksiyonlarından koruyor. Sabahları su içtiğimizde vücudumuz var olan toksinleri kolaylıkla vücuttan uzaklaştırıyor. Böylece vücudumuzun detoks sistemine de destek oluyoruz.”

GÜNDE NE KADAR SU İÇMELİYİZ?
Her bireyin ihtiyaç duyduğu su miktarının farklı olduğunu hatırlatan Can: “Her bireyin yağ dokusu ve yağsız dokusu farklı oluyor ve ne kadar su içmesi gerektiği bu dokuların miktarına göre belirleniyor. Örneğin; yağsız doku azaldıkça ihtiyaç duyulan su miktarı azalıyor. Dolayısıyla sıvı alımı bireye özgü olmalıdır. Yine de kabaca her kilo başına 35-40 ml su içmeniz, vücudunuzun su ihtiyacını karşılayacaktır.” dedi.

LİMONLU SU VEYA SİRKELİ SU İÇMEK KİLO KAYBI SAĞLAR MI?
Sadece su ve sirkeli suyun kilo kaybı sağlamayacağı bilgisini aktaran Can, devamında şunları dile getirdi: “Limon, sirke, zencefil ve maydanoz gibi yeşillikler eklemek, suyu alkali hale getirerek sindirim enzimlerinin çalışması için uygun bir ortam hazırlamaya yardımcı oluyor. Günlük içtiğiniz suya bu besinleri ekleyebilirsiniz, ancak sadece bu besinler ve suyun birleşimi yağ yakımını ya da kilo kaybını sağlayamıyor. Örneğin, C vitamini ve folik asit vitaminlerinden zengin bir besin olan limon metabolizmamızın çalışmasına destek olsa da, limonlu su doğrudan yağ yakımı üzerine etkili olamıyor. Sabahları aç karnına içilen limonlu su vücut yağına değil, doğrudan mideye etki ediyor. Limonlu su, suyun asit içeriğini arttırabileceği için mide rahatsızlığı olanlarda ağrıyı tetikleyebiliyor. Sabahları aç karnına elma sirkesi tüketmek kilo kaybını önemli ölçüde etkilemiyor. Su içimini kolaylaştırmak, lezzet katmak veya farklı tatlar denemek için suyunuza limon, sirke veya bir tutam yeşillik ekleyebilirsiniz.”

ILIK SU MU DAHA FAYDALI, SOĞUK MU?
Can, suyun zayıflama üzerindeki olumlu etkisine dikkat çekti: “Suyun midede doluluk hissi sağlaması ve bağırsak hareketlerini arttırmasından dolayı zayıflama üzerinde olumlu etkisi vardır. Suyu ılık veya soğuk içebilirsiniz. Ancak yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre; mideyi terk etme süresi daha uzun olduğu için ılık su, tokluk hissini daha fazla arttırıyor. Zayıflama diyetleri uygularken su içme isteği azalabiliyor. Bu durumda ılık veya soğuk su içerek vücudunuzun susuz kalmamasına özen gösterin.” cümleleriyle detaylandırdı.

SUYU KAYNATMAK MİNERAL KAYBINA NEDEN OLUR MU?
Suyun kaynatıldığında içindeki “kalsiyum, magnezyum ve karbonatın” dibe çöktüğüne işaret eden Can, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Kaynamış su sadece bakterilere karşı etkili oluyor. Nitrat ve ağır metaller gibi çoğu kirletici madde kaynatıldığında sudan yok edilemiyor. Üstelik bazı durumlarda kaynatma işlemi suyu azalttığı için kirletici maddelerin konsantrasyonunu da arttırabiliyor. Ancak temiz ve güvenli suya ulaşma imkanı yoksa, sudaki bakterileri etkisiz hale getirmek amacıyla kullanmadan önce kaynatıp, soğutmanızda fayda var.”

YEMEK YERKEN SU İÇMEK DOĞRU MU?
Can, yemek aralarında su içilmesini önerdi: “Yemek yerken su içildiğinde mide suyunun ve mide asidinin oranı azalıyor. Mide suyu ve asidi azaldığında da içilen su, dolayısıyla su miktarı artıyor. Bunun sonucunda hazım zorlaşıyor ve gaz şikayetleri oluşabiliyor. Dolayısıyla yemek yerken değil; yemek aralarında, öncesinde veya sonrasında su içmeniz daha sağlıklı olacaktır.”

AÇ MIYIM, YOKSA SUSADIM MI?
İnsanların susama isteğinin açlık hissi olduğunu zannederek yemek yemeye yöneldiklerini vurgulayan Can, bu durumun kilo alımıyla sonuçlanabildiğini kaydetti.

YETERLİ MİKTARDA SU TÜKETMEZSEK NE OLUR?
-Cilt, saç ve tırnak sağlığında problemler
-Kabızlık
-Egzersiz sırasında kas krampları ve kasılma
-Vücutta ödem
-Mide ülseri
-Yavaşlayan metabolizma
-Böbrek taşı
-Kadınlarda üriner sistem enfeksiyonları
-Fiziksel ve mental performansın düşmesi
-Tükürük bezinin fonksiyonunun azalması
-Dehidrasyon
-İdrar çıkışı, kan hacmi ve basıncının azalması sonucunda vücudun kuruması

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir