Connect with us

Araştırma ve Raporlar

KADIN BULUŞÇU ORANINDA YÜZDE 19.3’LE DÖRDÜNCÜYÜZ…

Honeypot’un teknoloji sektöründe kadın istihdamına yönelik araştırma raporuna göre Türkiye, STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) bölümlerinden mezun kız öğrenci değerlendirmesinde yüzde 37.11’le Avrupa’da en yüksek orana sahip. Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz “Kız çocuklarımızı bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında eğitim almaları ve bu alanda kariyer yapmalarının kadın buluşçu sayımızı çok daha ileri seviyelere taşıyacağına inanıyoruz.” diyor.

 

Kadın buluşçu sayısı erkeklerden az olsa da “bulaşık makinesinden, gözlük camına, bebek bezinden, güvenlik sistemine kadar” geçmişteki pek çok buluşun altında kadınların imzası var. Kadın buluşçular son yıllarda biyoteknoloji, eczacılık ve gıda kimyası alanlarında öne çıkıyor.

KADIN BULUŞÇU ORANINDA TÜRKİYE DÖRDÜNCÜ SIRADA
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (WIPO) 2020 raporunda, dünya genelindeki PCT (Patent Cooperation Treaty – Patent İşbirliği Antlaşması) başvurularında kadın buluşçu oranının 2005 yılında yüzde 11,8 olduğu, 2019’da yüzde 18,7 ’ye yükseldiği belirtiliyor. 2019’daki verilerle kadın buluşçu oranında Çin yüzde 32.4’le lider durumda. Onu yüzde 27.3’le Güney Kore ve yüzde 19.9’la Avustralya izliyor. Türkiye yüzde 19.3’le dördüncü sırada. En az bir kadın buluşçunun dahil olduğu başvurulara dair istatistikte de yüzde 55.2’yle Çin zirvede. Türkiye yüzde 30.6’ıyla sekizinci.

STEM MEZUNU KIZ ÖĞRENCİ SAYISINDA AVRUPA BİRİNCİSİYİZ
İlerleme kaydetseler de bu ivmeyle kadınlar en erken 2070 yılında erkeklerle eşitliği yakalayabileceği dile getiriliyor. Aradaki farkın bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında kariyer yapan kadın sayısının azlığından kaynaklandığı vurgulanıyor.

Honeypot’un teknoloji sektöründe kadın istihdamına yönelik araştırma raporuna göre Türkiye, STEM bölümlerinden mezun kız öğrenci değerlendirmesinde yüzde 37.11’le Avrupa’da en yüksek orana sahip.

Kemal Yamankaradeniz- Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı

“AR-GE ÇALIŞMALARININ PATENTLENMESİ ÇOK ÖNEMLİ”
38 yıldır tüm dünyada sınai haklar alanında hizmet veren Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Ar-Ge çalışmalarının patentlenmesinin büyük önem taşıdığını belirtiyor: “1983 yılından bu yana bilim insanlarımızın kazandırdığı buluşları çok önemsiyor ve diğer bilim insanlarımızı da bu noktada teşvik etmeyi arzu ediyoruz.”

“KADIN GİRİŞİMCİLER EKONOMİYE KATILMALI”
Yamankaradeniz, birçok kadın buluşçunun hem yurt içi hem yurt dışında patent tescil süreçlerini yürütmekten gurur duyduklarını ifade ediyor: “Kız çocuklarımızı bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında eğitim almaları ve bu alanda kariyer yapmalarının kadın buluşçu sayımızı çok daha ileri seviyelere taşıyacağına; ülkemizin küresel anlamda rekabet gücünü ve marka değerini artırabilmek için kadın girişimcilerimizin ekonomiye katılımının çok önemli olduğuna inanıyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir