Connect with us

Sağlık

“GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDROMU” HAKKINDA MERAK EDİLENLER…

Oyuncu Neslihan Atagül’ün yakalanması ve dizi çekimlerine ara vermek zorunda kalmasıyla kamuoyu gündemine gelen “geçirgen bağırsak sendromu” hastalığı, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, cilt problemlerinden, besin alerjilerine kadar vücutta pek çok farklı belirti gösteren hastalık hakkında merak edilenleri anlattı.

Sindirim sisteminin en önemli parçası bağırsaklarda görülen rahatsızlıkların tüm vücudu etkileyebildiğini ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, geçirgen bağırsak sendromuyla ilgili bilgi verdi.

Dyt. Derya Fidan-Beslenme ve Diyet Uzmanı

Dyt. Derya Fidan-Beslenme ve Diyet Uzmanı

GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDROMU NEDİR?
Fidan, geçirgen bağırsak sendromunun, bağırsaklardaki bağların açılmasıyla ortaya çıktığını belirtti: “Bu bağlar bağırsaklardan kan dolaşımına sadece sindirilmiş besinlerin, mineral ve vitaminlerin girmesine izin veren geçiş noktalarıdır. Eğer bağırsaklardaki hücreler arası bağlar bozulursa; kan dolaşımına zararlı maddeler ve toksinler geçebiliyor. Yine sıkı bağlar toksinleri, mikropları ve sindirilmemiş yiyecek parçacıklarını tutmakta ve bağırsağa hasar vermektedir. Sızan patojenler veya iyi sindirilmemiş besinler kan dolaşımına karışıyor; bağışıklık sistemi de tanımadığı bu maddelere karşı saldırıya geçiyor. Yani bağışıklık sistemi kendi dokusuna saldırıyor.”

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Fidan, geçirgen bağırsak sendromunda en sık; besin alerjileri, bağışıklık sistemi hastalıkları, cilt problemleri, nörolojik sorunlar, vitamin eksiklikleri, tedavi edilemeyen depresyon, sürekli baş ağrısı, fibromiyalji, kabızlık, ishal, irritabl bağırsak sendromu, kronik yorgunluk görüldüğünü kaydetti.

HANGİ CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR?
Geçirgen bağırsak sendromunun beraberinde birçok farklı hastalığı tetiklediğine dikkat çeken Fidan; konuya ilişkin şu bilgileri verdi:

Besin Alerjileri: “Bağırsaklardaki geçiş bozulduğunda, alerjiye sebep olabilecek birçok farklı besin ve toksin vücuda giriyor. Bu durum basit bir alerjiden çok daha önemli. Çünkü direkt bedeninize geçen ve sürekli uyarı oluşturan alerjenler hiç geçmeyen reaksiyonlar oluşturuyorlar.”

Otoimmün Hastalıklar: “Geçirgen bağırsağın otoimmün (bağışıklık sisteminin aşırı duyarlılığıyla oluşan tepki ) bir hastalığa neden olabileceğini anlamanın anahtarı; zonulin adındaki proteinle ilgili yapılan araştırmalardır. Bağırsak lümenindeki bakteriler veya gıdalardaki tetikleyici maddeler gluten gibi uyaranlara yanıt olarak zonulin lümene salınır ve epitel hücrelerinin apikal yüzeylerindeki reseptörlere bağlanarak sıkı kavşakların bütünlüğünün bozulmasına neden olan yolakları başlatır. Hücre içi sıkı bağlantılarının bilinen tek fizyolojik modülatörü Zonulin’in keşfi, bağırsak epitelyal parasellüler yolağın, karmaşık mekanizmalarını ve genetik yatkınlığı olanlarda bu mekanizmalardaki bozuklukların, otoimmün hastalıklara neden olduğunu anlamamızı sağlar. Bu araştırmalara göre zonulin seviyesinin artması bağırsak geçirgenliğini göstermektedir.”

Tiroid Sorunları: “Bağırsak mikroflorası sağlığı ile doğru orantılı tiroid hormonları sızdıran bağırsak sendromunun doğrudan etkileyebileceği otoimmün hastalıklardan kronik tiroidite sebep olabilmektedir.”

Emilim Bozuklukları: “Bağırsak florasının bozulması ve sızdıran yapıya dönüşmesi sonucu yetersiz emilim görülüyor, özelikle ince bağırsak yapı bozukluğuna bağlı mide asit dengesinde faktör eksikliği ortaya çıkıyor. Buna bağlı b12, folat ve mg gibi vitamin mineral kayıpları oluşuyor.”

“KABIZLIK, İSHAL VEYA ŞİŞKİNLİK VARSA DİKKAT!”
Kabızlık, şişkinlik, ishalin bağırsak hastalıklarının habercisi olabildiğini vurgulayan Fidan, “Çalışmalarda bağırsak geçirgenliğinin altın standartı laktuloz-mannitol testi ile Zonulin düzeylerinin kuvvetli korelasyonunu gösterilmiştir. Zonulin bozulmuş bağırsak geçirgenliğinin gösterilmesinde çok iyi bir biyobelirteçtir. Hastalar örnek vermeden bir ay öncesine kadar antibiyotik ve iki hafta öncesine kadar da probiyotik almamış olmaları gerekiyor.” dedi.

“TEDAVİYE ÖZEL BESLENME ŞART”
Hastanın tedavi sırasında özel bir beslenme şekli uygulaması gerektiğinin altını çizen Fidan, şunları söyledi: “Kemiğin içindeki ilik, vücudun trombosit, eritrosit ve lökosit hücrelerinin çoğalmasına katkı sağlar. Kemik ilikleri soğuğa karşı koruyucu olmasının yanında hastalık döneminde tüketildiğinde, enfeksiyonların daha kısa sürede atlatılmasını sağlar. Özellikle geçirgen bağırsak sendromunda yüksek kolajen içeriği sayesinde ilikli kemik suyu tüketimini öneriyoruz. Aynı zamanda tereyağından sadeyağ elde edilmeli, yağın kazein formu ayrıştırılarak ‘ghee’ elde edilmelidir. Hastalığın aktif dönemlerinden özellikle bu beslenme modeli her gün düzenli uygulandığında rahatlama başlayacaktır. Ayrıca omega-3 kaynakları beslenmeye eklenmeli, haftalık tüketimler aksatılıyorsa preperat formu günlük olarak takviye alınmalıdır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir