Vücut ağırlığının yüzde 60’ını oluşturan su, başta kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları birçok hastalığın tedavisine katkı sağlıyor. Romatem Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurten Küçükçakır, hidroterapi (su içi tedavi) yöntemiyle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon süreçlerinde yüz güldüren faydalar elde edildiğini belirtti.
Suyun “yerçekimi azalmış etkisi, kaldırma kuvveti ve hidrostatik basınç” özellikleri sayesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon alanında sıklıkla başvurulan hidroterapi yönteminin “kaynağı” olduğunu ifade eden Romatem Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurten Küçükçakır, “Hidroterapi tedavisinde; suyun ağırlıksız olması sayesinde tedavi süreci boyunca hasta dik durabiliyor ve kendi kendine yürüyebiliyor. Bu hareket özgürlüğünde hastaya pek çok yararı oluyor.” dedi.
Dr. Nurten Küçükçakır-Romatem Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı
BİRÇOK HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR
Küçükçakır, hidroterapinin başta fizik tedavi gerektiren rahatsızlıklar, hemipleji (inme vakaları), omurilik yaralanmaları, serebral palsi (CP), multipl skleroz (MS), Parkinson, diz ve kalça kireçlenmeleri, bel boyun fıtıkları gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını dile getirdi.
“HASTALARIN HİDROTERAPİYE İLGİSİ YÜKSEK”
Küçükçakır, hastaların hidroterapiye “ilgiyle” yaklaştıklarını kaydetti: “Dünyada hızla gelişen ve hastalara kolaylık sağlayan bu yöntem ülkemizde de yaygın bir şekilde kullanılıyor. Hidroterapide su; gevşeme ve ağrının giderilmesi için yaklaşık 35 dereceye kadar ısıtılırken, hidrostatik basınç dolaşımının desteklenmesine yardımcı oluyor. Suda egzersiz yapmanın, karada egzersiz yapmaya göre ek faydaları da var. Çünkü kaldırma kuvveti vücudun daha hafif hissedilmesini sağlayıp, hastaların karada yapamayacağı egzersizlere imkan sağlıyor. Hem eğlenceli hem faydalı bir tedavi gibi görüldüğü için kişilerin tedavi sürecine katılımı da artıyor.”
“SEANSLAR HER HASTA İÇİN FARKLI DÜZENLENİYOR”
Hidroterapi seanslarının her hasta için farklı düzenlendiğini vurgulayan Küçükçakır; soruna ve kişiye özel programlama yapılacağı için hastaları detaylı bir muayeneden geçirdikten sonar seanslara başladıklarını söyledi.
“BU YÖNTEM ÖZ GÜVEN ARTIRIYOR”
Küçükçakır, hidroterapinin ayrıca hastanın öz güvenini arttırdığının altını çizdi: “Bu terapi hastaların öz güvenlerini artırıyor. Örneğin yürüme zorluğu çeken bir hasta, suyun kaldırma kuvveti sayesinde daha özgür hareket edip, kolayca egzersizleri yapabiliyor. Bir şeyleri yapabildiklerini gören hastanın iyileşme süreci de hızlanıyor. Hangi hastalık olursa olsun tedavi programı ve yöntemleri hastaya en doğru şekilde hidroterapi ile uyarlanırsa, tedavi başarı oranı artacaktır.”