Connect with us

Sağlık

“YAPAY KALP POMPASI” PROJESİNE AVRUPA’DAN DESTEK…

Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Pekkan, Avrupa Araştırma Konseyi’nden (European Research Council – ERC) “ERC Proof of Concept” desteği almaya hak kazandı. Pekkan, “Çocuklar için Yapay Kalp Pompası Üretimi” projesiyle aldığı 150 bin euro destek fonuyla çocuklarda sağ kalp yetmezliğinde kullanılacak yapay kalp pompasını geliştirmeyi ve hastaların faydasına sunmayı hedefliyor.

Avrupa’da “çığır açan” çalışmaları destekleyen Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council – ERC), Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Pekkan’a, “Çocuklar için Yapay Kalp Pompası Üretimi” projesinde kullanılmak üzere 150 bin euro fon sağladı. Projeyle, fiyatı 80-120 bin dolar arasında değişen kalp pompasının çok daha düşük bir fiyatla üretilerek tedavinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

ÖNCELİK “FONTAN HASTASI” ÇOCUKLARDA
Koç Üniversitesi liderliğinde yürütülen projede,; Acıbadem Üniversitesi, İstanbul Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi ortaklaşa çalışacak. ERC’den alınan fonun süresinin 18 ayla sınırlandığını belirten Pekkan, alacakları kaynakla öncelikle halk arasında “mavi çocuk hastalığı” diye bilinen çocuk Fontan hastalarının sağ kalp yetmezliğinde kullanılması amacıyla yapay bir kalp pompası üreteceklerini söyledi.

Prof. Dr. Kerem Pekkan-Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

“ÇOCUKLARA YÖNELİK KALP CİHAZI GELİŞTİRMEDE ZORLUK YAŞANIYOR”
Pekkan, çocuklara yönelik kalp cihazları geliştirme konusundaki sıkıntılara işaret etti: “Koç Üniversitesi’nde Prof. Dr. İsmail Lazoğlu ve Prof. Dr. Özlem Yalçın bu alanda önemli çalışmalar yapıyorlar. Ben özellikle çocuk kalp hastaları ile ilgili çalışıyorum. Çocuklar için yapay kalp pompası üretiminin diğer buluşçusu ise Acıbadem Üniversitesi Kalp Cerrahi Prof. Dr. Rıza Türköz. Çocuklara yönelik kalp cihazlarının gelişmesi ne yazık ki dünyada büyük zorluklarla karşılaşmış durumda.”

“YAPAY KALP POMPASINI DAHA UCUZ FİYATA VE HASTAYA ÖZEL ÜRETECEĞİZ”
Şu an hastalarda yalnızca “Berlin Heart” adlı ürünün kullanıldığını kaydeden Pekkan, “Berlin Heart’ların fiyatları da çok yüksek. Bizim projemizde ise motor olmadığı için yapay pompayı oldukça ucuza ve hastaya özel olarak üretme şansımız var. Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezimizin (KUTTAM) yeni kurulan ileri üretim alt yapısı bu proje için çok önemli bir kaynak. ERC-PoC programı sadece ERC projesi olan araştırmacıların ürünlerine yönelik ön ticarileştirme programı ve bütçesi hedeflenen tıbbi cihaza göre çok sınırlı.” dedi.

“BU KALP POMPASINDA VÜCUDA KABLO GİRİŞ-ÇIKIŞI OLMUYOR”
Pekkan, geliştirdiği kalp pompasının halen kullanımdakilerin aksine motorsuz olduğunun altını çizdi: “Projede elektrik ve kontrol gereksinimi olmayan sadece bir tribünü olacak kalp pompasının keşfi söz konusu. Bu kalp pompasının en önemli farkı motorunun olmaması. Dolayısıyla vücut içine girip çıkan kabloları, bağlantıları da bulunmuyor. Şu an klinikte kullanılan yapay kalpler hasta başına 80-120 bin dolara varan yüksek fiyatlarla tedarik edilebiliyor. Ayrıca, vücuda giren, çıkan kablolar hastanın hareketini kısıtlıyor.”

“TÜM KURUMLARDAN DESTEK BEKLİYORUZ”
Proje kapsamında üretilen “yeni bir kan tribünü” sayesinde hastaların yaşadığı tüm sıkıntılarının “en ekonomik biçimde” çözülebileceğini belirten Pekkan, şunları dile getirdi: “Pompanın hayvan deneylerini tamamladıktan sonra hasta yatağına ulaşabilmesini sağlayacak ek finansal desteğe ihtiyacımız olacak. Bu ürüne gerçekten ihtiyacı olan hastalarımızın hayatına önemli bir sosyal etki yapmak isteyen herkesin, tüm kurumların desteğini bekliyoruz.” dedi.

FONTAN HASTALIĞI (MAVİ ÇOCUK HASTALIĞI) NEDİR?
Normalde kalp iki pompa sistemi içeriyor. Bunlardan biri kalbin sol tarafında bulunuyor. Bu sistem akciğerden gelen kanı aort yoluyla vücuttaki tüm organların beslenmesi için gönderiyor. Diğeri ise kalbin sağ tarafı olup, tüm vücuttan gelen kirli kanı akciğere göndererek oksijenlenmesini sağlıyor. Bazı kompleks kalp hastalıklarında bu iki yapıdan biri iyi gelişmiyor. Bunun sonucu olarak iki sistemdeki kanlar karışıyor. Bu tür bir rahatsızlıkta ameliyatla iki ayrı pompa sistemi oluşturulamıyor. Tek ventrikül grubu denilen bu hastalarda zamanlamanın çok önemli olduğu bir seri ameliyat gerekiyor. Hasta 2 yaşına geldiğinde ise vücudun alt yarısından gelen kirli kanı pulmoner artere birleştiren son basamak operasyon olan Fontan operasyonu yapılıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir