Connect with us

Türkiye Gündemi

TÜPRAŞ, “GERİ KAZANIMLA” SU İSRAFINI ÖNLÜYOR…

Tüpraş, atık su geri kazanım yatırımları ve su verimliliği çalışmalarıyla, son 5 yılda 2,5 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık su tüketimine eşdeğer tasarruf sağladı.

Sürdürülebilir ekonomiye katkı ilkesini benimseyen Tüpraş, Türkiye’nin enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılarken; su verimliliği alanındaki çalışmalarını da sürdürüyor.

ÜRETİMDE İHTİYAÇ DUYULAN SU; “ATIK SUDAN” KARŞILANIYOR
İzmit Rafinerisi’nde ham su ihtiyacının alternatif kaynaklardan karşılanması amacıyla, İSU’ya (Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi) ait “Körfez Evsel Atık Su Arıtma Tesisi arıtılmış suyunun” ileri teknolojilerle arıtılması için “Belediye Kentsel Atık sularının Sanayide Proses Suyu Olarak Kullanılmak Üzere Geri Kazanımı” projesini 2014 yılında hayata geçirmişti. Şirket; 2020 yılı sonu itibariyle, İzmit Rafinerisi’nin üretimdeki su ihtiyacını yüzde 97’sini “geri kazanılmış atık sudan” karşıladı. İzmir Rafinerisi’nde ise 2016 yılından itibaren kullanılan “Atık Su Geri Kazanım ve Su Hazırlama Ünitesi” ile rafineri atık suyundan geri kazanım oranı yüzde 73’e ulaştı.

İbrahim Yelmenoğlu-Tüpraş Genel Müdürü

“BM KALKINMA AMAÇLARI VİZYONUYLA HAREKET EDİYORUZ”
“Sürdürülebilirlik temelli” üretim anlayışını benimsediklerini ifade eden Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu “Türkiye’nin enerjisini üretirken, topluma ve çevreye karşı sorumluluk bilinciyle sürdürülebilirlik temelli üretim anlayışını benimsiyoruz. Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na katkı sağlama vizyonuyla hareket ederek, yaşam için hayati öneme sahip suyun kullanımına azami önem gösteriyoruz.” dedi.

“102 MİLYON METREKÜP ATIK SUYU GERİ KAZANDIRDIK”
Yelmenoğlu,Tüpraş’ın tüm rafinerilerinde “su verimliliğine” ve “atık su geri kazanım projelerine” odaklandıklarını söyledi: “Tüm rafinerilerimizde son beş yılda 102 milyon metreküp atık suyu geri kazanarak yeniden kullandık. İşlediğimiz ham petrol başına ham su tüketimini yüzde 23 oranında azalttık. Bir başka deyişle son beş yılda 2,5 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık su tüketimine eşdeğer bir tasarruf elde ettik. Olağanüstü bir koşul oluşmadığı sürece, İzmit Rafinerimizde Sapanca Gölü’nden endüstriyel su kullanmıyor, atık su ünitemizde maksimum oranda geri kazanım sağlayarak suyu yeniden kullanıyoruz.”

AVRUPA BİRLİĞİ, PROJEYİ ÖDÜLLENDİRDİ
2016 yılında Avrupa Birliği (AB) Çevre Ödülleri Türkiye Programı kapsamında, Tüpraş İzmit Rafinerisi “Belediye Kentsel Atık Sularının Sanayide Proses Suyu Olarak Kullanılmak Üzere Geri Kazanımı Projesi’yle” ülkemizi finale kalarak temsil etti. Kentsel atık suların rafineride kullanılabilecek şekilde geri kazanımı için “araştırma süreci ve fizibilite çalışmaları” sonucunda bu teknolojiyi geliştiren Tüpraş, teknolojiyi uygulamalarına entegre ederek yerel yönetimler ve ülkemiz rafineri sektöründe bir ilke imza attı.

2018 yılında aynı proje Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde “Su Yönetimi” kategorisinde yılın şampiyonu seçilirken, İstanbul Sanayi Odası’nın Çevre Ödülleri’nde ikincilik elde etti.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir