Connect with us

Araştırma ve Raporlar

“FOTOSELLİ ÜRÜNLER” SU TÜKETİMİNİ YÜZDE 70 AZALTIYOR…

Küresel ısınmanın etkisiyle; son yıllarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve azalan yağışlar, barajlardaki doluluk oranlarını yüzde 40’ın altına düşürdü. Son 5 yılın en düşük su seviyesi ölçümlendiğini belirten uzmanlar; geçen yıla kıyasla 2020 yazında 1 milyon metreküp daha fazla su kullanıldığına dikkat çekti. Covid-19 salgınıyla artan su tüketimini azaltmak amacıyla; ticari mekanlar ve evlerde tasarruflu banyo ve tuvalet ekipmanları tavsiye edildi.

Araştırmalar, evrensel bir sorun haline gelen “iklim değişikliklerinin” sebep olduğu kuraklığın gelecek yıllarda artarak devam edeceğini gösteriyor. Bu kapsamda endüstriyel anlamda “doğayla uyumlu” projeler, şehir düzenlemeleri ile “yenilikçi” ürün geliştirme süreçleri yürütülürken; su tasarrufuna yönelik kolektif ve bireysel tedbirler de önem taşıyor. Tek başına “fotoselli batarya” kullanımı dahi yılda 168 bin litre su tasarrufu sağlarken, “çift kademeli yıkama sistemleri” de su tüketimi azaltmaya yardımcı oluyor.

EL YIKARKEN 4-5 LİTRE SU HARCIYORUZ…
Son verilere göre Türkiye’nin üç büyük şehrinde kişi başı kullanılan günlük su miktarı şöyle: İstanbul’da 189, Ankara’da 239 ve İzmir’de 208 litre. Sadece el yıkama sırasında ortalama 4-5 lt su tüketildiğini hatırlatan uzmanlar; fotoselli bataryalarla suyun boşa akışının engellenerek yıkama için “gerekli kısmın” kullanıldığını belirtiyor.

FOTOSELLİ ÜRÜNLER SU TÜKETİMİNİ KONTROL ALTINA ALIYOR
Alışveriş merkezleri gibi ticari mekanlarda ve ev içinde fazla tüketimi kontrol altına almak amacıyla geliştirilen “fotoselli batarya, kumanda kapakları, gömme rezervuarlar ve pisuvarlar” ile çift kademeli yıkama sistemleri hem temiz su kaynaklarının korunmasına destek oluyor hem de yüzde 70 civarında tasarruf sağlıyor.

Ufuk Algıer-Geberit Türkiye Genel Müdürü

“HİJYEN, SALGINDA ODAK NOKTASI HALİNE GELDİ”
Sıhhi tesisat alanındaki öncü firmalardan Geberit’in Türkiye Genel Müdürü Ufuk Algıer, Covid-19 salgınıyla birlikte ürün taleplerinde yaşanan değişime dikkat çekti: “Covid-19 salgınıyla birlikte; tüketici ürün satın alırken, hijyeni odak noktası haline getirdi. Bu talep değişimi ile fotoselli sistemler gündeme geldi. Öncesinde yüzde 1 pay alan fotoselli ürünlerin pazar payı yüzde 2’ye çıktı. Sektörde farkındalık yaratan bu pazarın gelecek vaat ettiğini biliyoruz. Geberit de teknoloji ile birlikte sürdürülebilir tasarrufa nasıl katkı sağlanabilir sorusu üzerine yıllardır çalışıyor ve gelişmiş teknolojilere sahip tasarruflu sistemler üretmeye devam ediyor.”

“YILDA 135 BİN LİTRE SU TASARRUFU SAĞLIYORUZ”
Algıer, Geberit’in ürettiği gömme rezervuarların “geleneksel yıkama sistemlerine kıyasla” geçtiğimiz yıl 3120 milyon m³ su tasarrufu sağladığını dile getirdi: “Rezervuarların yanı sıra eli tanıyan, dokunma gerektirmeden çalışan, el uzaklaştırıldığında ise çalışmasını durduran fotoselli ürünlerle hijyeni optimize ettiğimiz gibi su tüketimini de minimuma indirgeyerek ekolojik dengenin korunmasına destek oluyoruz. Fotoselli bataryalar ile yılda 168 bin litre su tasarrufu elde ediliyor. Su tasarruflu çift kademeli deşarj/yıkama kabiliyetine sahip fotoselli kumanda kapakları 3 lt / 6 lt ve tesisat uygunluğuna istinaden ve 2,5 lt /4,5 lt alternatifleri ile yıkama yapıyor. Geberit’in ürettiği tüm fotoselli kumanda kapakları yılda 300 gün günde 100 kullanım varsayıldığında bir yılda tam 135 bin litre su tasarruf ederek önemli bir katma değer yaratıyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir