Connect with us

Araştırma ve Raporlar

COVİD-19’UN “GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDEKİ KADINLARA” ETKİSİ…

Gayrimenkulde Kadın Liderler (GKL) Platformu, sektörde çalışan kadınların Covid-19 salgınından nasıl etkilendiğini araştırdı. Ardından hazırlanan Covid-19 Döneminin Etkisi Araştırma Raporu’nda, uzaktan çalışma sırasında kadınların işleri aksatmadan yürütebildikleri belirtildi. 

 

Söz konusu rapor; “sektördeki kadın istihdamını, varlığını ve etkinliğini artırmak üzere” 4 yıldır faaliyet gösteren Gayrimenkulde Kadın Liderler (GKL) Platformu adına, ERA Research & Consultancy’nin 19 Haziran ve 5 Ağustos 2020 tarihleri arasında 142 kadın çalışanla gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre hazırlandı.

“İŞYERLERİNİN YÜZDE 75’İ UZAKTAN ÇALIŞMAYA HAZIRLIKLI”
Araştırma sonuçları kamuoyuyla paylaşan GKL Başkanı Neşecan Çekici, “Sektörde çalışan kadınların yüzde 75’inin işyerleri, işler aksamadan uzaktan çalışmaya hazırlıklı ve halen yüzde 43’ü evden çalışmaya devam ediyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 41’i aynı verimlilikte, yüzde 32’si de uzaktan daha verimli çalıştığını ifade ediyor.” dedi.

“AMAÇ: SEKTÖRDEKİ KADIN ÇALIŞANLARIN SORUNLARINI BELİRLEMEK”
Çekici, araştırmanın gelecek 4 yıl için “sektördeki kadın çalışanların ihtiyaç ve sorunları ile gelecek hedeflerini belirlemek” için yapıldığını ifade etti: “Dünya genelinde ekonomiler salgından büyük ölçüde yara aldı ve işsizlik arttı. Rapor da bu endişeye dikkat çekiyor. Sektör çalışanı kadınların yüzde 66’sı; kendilerinin veya hanelerinden birinin işini kaybetmesi veya işlerinin kötüye gitmesinden endişe duyuyor.”

Neşecan Çekici-Gayrimenkulde Kadın Liderler (GKL) Platformu Başkanı

“GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE DAİR ENDİŞELER VAR”
Raporla birlikte, gayrimenkul alanında işlerin kötüye gideceğine dair endişelerin belirlendiğini söyleyen Çekici, konuyu şöyle detaylandırdı: “Araştırmada, sektörün daha kötü olacağını düşünenlerin oranı yüzde 47.2 iken, yüzde 30.3’ü aynı kalacağı inancında. Daha iyi olacağına inananlaron oranı yüzde ise 16.9. Ancak, sektöre dair endişelere rağmen kadınların yüzde 63’ü gelecekte de gayrimenkul sektöründe çalışmaya devam etmeyi düşünüyor.”

SOSYAL YAŞAM SALGINDAN OLUMSUZ ETKİLENDİ
Araştırmada; kadınların yüzde 90’ının sosyal hayatının Covid-19 salgınından olumsuz etkilendiği ortaya çıktı. Bu etkinin oluşmasında yüzde 64 ile “hane dışı yaşayan akrabalar/ aile büyükleri ile ilişkilerin”, yüzde 57 ile de “çalışma hayatının” rol oynadığı tespit edildi. Çocuk sahibi kadınların yüzde 66’s çocukları ile ilişkilerinin salgın döneminde olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Covid-19 öncesinde ‘mutluyum’ diyenlerin oranı yüzde 64 iken; sonrasında yüzde 51’e düştü.

NORMAL HAYATA ERKEN GEÇİLDİ
Katılımcıların yüzde 71’i haziran ayında normal hayata geçişi doğru bulmadı. Dikkat çeken diğer önemli tespitler; geleceği öngörememek ve salgınla ilgili çok fazla bilgiye maruz kalarak özgürlüklerinin kısıtlanması.

KADINLAR ÇALIŞMAKTAN DOLAYI MUTLU
Araştırmaya katılan kadınlar hem çalışma hayatından hem de gayrimenkul sektöründe çalışmaktan dolayı mutlular. “Mutlu çalışanların” oranı yüzde 69, gayrimenkul sektöründe çalıştığı için mutlu olanların oranı ise yüzde 67.

COVİD-19 KARİYER GELİŞİMİNE ENGEL
Kadınların kariyer hedeflerinde ilk üç sırada; yüzde 23.9 ile üst düzey yöneticiliği, yüzde 17.6 ile kendi işini kurmak ve de yüzde 16.9 ile yönetim kurulu başkanı/üyesi/hissedarlığı geliyor. Ayrıca Covid-19’un sektör çalışanı kadınların kariyer gelişimini engellediği ortaya çıktı. Gelişimi olumsuz etkileyen diğer faktörler ise, şirket yapısının uygunsuzluğu ve objektif değerlendirilmeyen terfi uygulamaları gösterildi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir