Connect with us

Araştırma ve Raporlar

“TÜRK VATANDAŞLIĞI” ŞARTLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

2018 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliğiyle “Türk vatandaşlığının istisnai  kazanımına kolaylıklar getirilmesinin” ardından, 2020 yılının ortasına kadar 10 bin civarında yabancı yatırımcı Türk Vatandaşı oldu. Bu yatırımcıların, toplam 3 Milyar 261 Milyon 500 bin dolar yatırım yaptığı kaydedildi. 

Türkiye’ye sabit sermaye yatırımı yapan, taşınmaz satın alan, istihdam oluşturan, Türk bankalarında mevduat tutan ve devlet borçlanma araçlarını satın alan yabancılar “istisnai olarak” Türk vatandaşlığına başvurabiliyor.

Emre Avşar-Avukat

TÜRK VATANDAŞLIĞININ İSTİSNAİ KAZANIMINA KOLAYLIK
Prof hukuk bürosu avukatlarından Av. Emre Avşar 2018’de Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliğiyle “Türk Vatandaşlığının istisnai olarak kazanımına” kolaylıklar getirildiğini hatırlattı: “Artık Türkiye’ye gelerek vize veya vize muafiyet süresinde daha uzun kalmak isteyen yabancıların, ikamet izni veya çalışma izni alması ve Türk vatandaşlığı talebinde bulunacak yabancıların ise 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı kanunu ile belirlenen sürelerde, Türkiye’de kalması ve bakanlık tarafından belirlenen asgari şartları sağlaması, yegane şart olmaktan çıkarılmış, bunun yanında belirli bir sermaye ve yatırım yoluna başvurarak, yabancıların Türk vatandaşı olması önündeki şartlar da kaldırılmıştır.”

 

“SABİT SERMAYE YATIRIM ŞARTI İNDİRİLDİ”
En az 2 milyon dolar tutarında sabit sermaye yatırım şartının 500 bin dolara indirildiğini ifade eden Avşar, “Yatırımın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespiti yapıldıktan sonra yatırım yapan yabancının, başka bir şarta gerek kalmaksızın” Türk vatandaşlığına geçtiğini söyledi.

TAŞINMAZ İNDİRİMİ İÇİN “ÜÇ YIL SATILMAMA KOŞULU”
Avşar, en düşük 1 milyon dolar değerinde taşınmaz tutarının düşürüldüğüne de dikkat çekti: “Taşınmazın tapu kayıtlarına, “üç yıl satılmaması şerhi koyulmak” şartıyla, satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilmesi durumunda, 250 bin dolara veya karşılığı döviz/Türk Lirası’na indi.”

“100 KİŞİLİK İSTİHDAM ŞARTI DEĞİŞTİ”
Avşar, önceden en az 100 kişilik istihdam sağlama zorunluluğunun, “oluşturulan istihdamın gerçekleştirildiği Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca” tespit edilmesiyle, 50 kişiye düşürüldüğünü kaydetti.

“MEVDUAT TUTMA ŞARTINDA DİKKAT ÇEKEN FARK”
Türkiye’de faaliyet gösteren bankalarda asgari 3 milyon dolarlık mevduat tutma şartının değiştiğini belirten Avşar: “Mevduatı 3 yıl ilgili bankada tutmak ve bu durumun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilmesi” koşuluyla, 3 milyon dolarlık mevduat tutma şartının, 500 bin dolar veya karşılığı döviz/Türk Lirası’na indirilmesi dikkat çeken bir fark.” dedi.

“DEVLET BORÇLANMA ARAÇLARINI SATIN ALMA TUTARI DA İNDİ”
Avşar, “devlet borçlanma araçlarını satın alma” şartına ilişkin şunları söyledi: “Devlet borçlanma araçlarını satın alma tutarının asgari 3 milyon dolardan, “İlgili tutarın 3 yıl boyunca satış yapmadan tutma işleminin, Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilmesi” şartıyla 500 bin Dolar veya karşılığı döviz/Türk Lirası’na sabitlendi.”

“KOŞULLARI SAĞLAYANLAR VATANDAŞLIĞA HAK KAZANACAK”
Maddi değer taşıyan şartları yerine getiren yabancılar, usulüne uygun başvuru yaptıklarında, başka herhangi bir şart aranmaksızın, vatandaşlığa hak kazanacaklarını belirten Avşar, “Bu istisna ile yapılması amaçlanan yabancı yatırımcının şevkini artırmak ve kalkınmaya katkı sağlamaktır. Salgının devam ettiği bu dönemde bile yatırımların ve başvuruların devam ettiğini de söylemeliyiz.” görüşünü dile getirdi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir