Connect with us

Araştırma ve Raporlar

“YERLİ AŞI MUHAFAZA YÖNTEMİ” DÜNYAYA AÇILIYOR…

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören’in geliştirdiği ve ekibiyle Covid-19 aşısı çalışmalarında kullandığı “mikro-kürecik” teknolojisiyle, aşılar 30 gün boyunca oda sıcaklığında bozulmadan muhafaza edilebiliyor ve soğuk zincir ihtiyacı ortadan kalkıyor.

 

Boğaziçi Üniversitesi, ilk etapta Covid-19 aşısının korunması için kullanılacak “mikro-kürecik” teknolojisiyle ilgili patentlerini Vaccizone firmasına lisansladı. Anlaşmaya göre; Prof. Dr. Nesrin Özören’in bu yıl kurduğu start-up firması söz konusu biyoteknoloji çalışmalarını geliştirip ürünleştirme ve ticarileştirme süreçlerini yürütecek. Dr. Alper Türken ve Tuğrul Başar’ın firmaya sağlayacağı yatırımlarla, ticarileşmenin hız kazanacağı öngörülüyor.

Prof. Dr. Nesrin Özören-Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı

“YERLİ AŞI ÇALIŞMALARI İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM”
Prof. Dr. Özören, mikro-kürecik patentlerinin lisanslanmasıyla yerli aşı çalışmaları adına “önemli bir adım” attıklarını ifade etti. “Kanser araştırmaları ve Covid-19 aşısının geliştirilmesinde kullandıkları mikro-kürecik teknolojisinin başta ABD, Avrupa ve Japonya olmak üzere dünya çapında patentlendiğini” belirten Özören, “Boğaziçi Üniversitesi’ne ait patent hakları, bu sözleşme sayesinde Vaccizone’ye lisanslandı. Bundan sonra patentli mikro-kürecik teknolojisi sayesinde covid-19’un yanı sıra grip ve kanser tedavileri için geliştireceğimiz yöntemlerden elde edilecek gelirler firmamızın gelişmesine katkı sağlayacak. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi de bu gelirden pay alacak.” dedi.

 

“GELECEK 30 YILDA BİYOTEKNOLOJİ ALANINDA DEVRİM YAŞANACAK”
“Geçtiğimiz 30 yılda bilgi teknolojileri alanında yaşanan devrimin bir benzeri önümüzdeki 30 yılda biyoteknoloji alanında yaşanacak.” diyen Vaccizone Yatırımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Alper Türken  şunları söyledi: “Bu devrimin hayatlarımız üzerinde dönüştürücü bir etkisi olacak. Türkiye’nin bu alanda özgün teknoloji ve ürünler geliştirme kapasitesini bir an önce kazanması yaşamsal bir öncelik olmalı. Biyoteknoloji alanında ABD, AB, Çin ve Japonya tarafından onaylanmış ilk milli dörtlü patentin lisans hakkına sahip Vaccizone’un bu süreçte merkezi bir rol oynayacağına inanıyorum.”

(Soldan sağa) Tuğrul Başar -Vaccizone Yatırımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi; Nesrin Özören-Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı; Mehmed Özkan-Boğaziçi Üniversitesi Rektörü ve toplantıya online katılan Dr. Alper Türken- Vaccizone Yatırımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi.

“TÜRKİYE İÇİN BİYOTEKNOLOJİDE GLOBAL OLMA ŞANSI”
Vaccizone Yatırımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Tuğrul Başar ise Türkiye’nin biyoteknolojideki global ilerleyişine Vazzicone’un katkı sağlayacağını kaydetti: “Vaccizone’u Türkiye’nin biyoteknoloji alanında globalde katkı sağlayacak bir şans şeklinde değerlendiriyorum. Moleküler biyoloji alanında dünyanın sayılı bilim insanlarından Prof. Nesrin Özören’in liderliğinde, Türkiye’nin bilim yuvası Boğaziçi Üniversitesi’nin desteğiyle bir araya gelmiş olan ve ülkemizin en parlak zihinlerinden oluşan ekibimiz ve biyoteknoloji alanında çığır açma potansiyeli olan, triadik patent dahilinde korunan teknolojimizle bunu başarabileceğimize inanıyorum.”

Prof. Dr. Mehmed Özkan-Boğaziçi Üniversitesi Rektörü

“DİĞER ÇALIŞMALARA IŞIK TUTACAK”
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan da projeyi “Türkiye için model çalışma” ifadesiyle nitelendirdi: “Bu proje her şeyden önce insanlık adına faydalı. Bununla birlikte Prof. Dr. Nesrin Özören gibi hocalarımızın olması ve bu noktalara gelmesi de bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Bunun Türkiye için çok güzel bir model olmasını ümit ediyoruz, çünkü üniversitemizdeki potansiyellerin çok daha büyük olduğuna inanıyoruz. Bunu ışık tutucu, yol açıcı bir adım olarak görüyoruz. Hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir