KPMG Türkiye’nin hazırladığı ‘Türkiye Startup Yatırımları Raporu’na” göre teknoloji ve dijital hizmet şirketlerine yatırımcı ilgisi önemli ölçüde arttı. Türkiye’de 2020 yılının ocak-eylül döneminde 2,2 milyar dolarlık startup yatırımı gerçekleşti.
Gökhan Kaçmaz-KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Lideri
KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Lideri Gökhan Kaçmaz, Covid-19 salgınının etkisiyle evde geçirilen süre artmasının dijital platformlara daha fazla ilgi gösterilmesi sonucunu doğurduğunu ifade etti: “Hayatın dijitale taşınması ve dijitale ilginin büyüyerek artması nedeniyle yatırımcıların da ilgisini teknoloji şirketlerine yöneldi.”
“İŞLEM HACMİ VE ADEDİNDEKİ EN BÜYÜK PAY TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNDE”
Geçmişteki birleşme ve satın almaların şimdikiler kadar teknoloji şirket değerlemelerine yansımadığını belirten Kaçmaz, “2020’de Türkiye’de girişim ekosistemindeki işlemlerin yanı sıra birleşme ve satın alma aktivitelerinde de hem işlem hacmi hem de işlem adedi açısından en büyük payı teknoloji şirketlerinin alacağını söyleyebiliriz.” dedi.
2020 YILI İLK 9 AYDA EN DİKKAT ÇEKEN İŞLEMLER
Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sektöründe en büyük dört uluslararası şirketten biri KPMG imzalı ‘Türkiye Startup Yatırımları Raporu’nda dikkatlere sunulan 2020 yılının ilk 9 ayındaki işlemlerden bazıları şöyle:
-ABD merkezli Zynga, haziranda Türk şirketi Peak Games’i 1.8 milyar dolara satın aldı. Bu söz konusu dönemdeki en büyük işlem. Peak Games değeri 1 milyar doları aşan Türkiye’nin ilk ‘unicorn’ şirketi oldu.
-Zynga, ağustosta da Türk şirketi Rollic Games’i 168 milyon dolara bünyesine kattı. Bu da dönemin ikinci büyük işlemi.
-Payguru’nun Ortadoğu ve Afrika bölgesinin en büyük mobil ödeme şirketlerinden Tpay’e satılması yılın öne çıkan işlemleri arasında yer aldı.
-Görme engellilere yönelik akıllı baston üreten WeWALK, 3 boyutlu dijital vücut tarama girişimi Digime3D, kadın sağlığı takip ve analizi uygulaması PepApp, mikrobiyal biyopeptit üretimiyle gıdaların raf ömrünü arttırmayı hedefleyen Nanomik ve dijital patoloji alanında faaliyet gösteren Virasoft’a yapılan yatırımlar da dikkat çekti.