Connect with us

Araştırma ve Raporlar

İTÜ’LÜ KADIN CEO’LAR DENEYİMLERİNİ ANLATTI

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), “Türkiye’nin En Güçlü Kadın CEO” sıralamasında yer alan İTÜ Mühendislik Fakültesi mezunu CEO’ları buluşturdu. Online düzenlenen toplantıda “En Güçlü Kadın CEO” listesine adını yazdıran mühendisler “İTÜ Konuşmaları-Mezun Söyleşileri” kapsamında deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Hatice Camgöz Akdağ’ın yaptığı organizasyonda; en güçlü kadın CEO listesine giren İTÜ’lü mühendisler Philip Morris Sabancı Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren, Adel Kalemcilik Genel Müdürü Evrim Hizaler ve ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı mesleki tecrübelerini ve sektöre dair öngörülerini anlattı.

DİREN, İTÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ MEZUNU
“Türkiye’nin En Güçlü Kadın CEO” listesinin zirvesindeki isim Philip Morris Sabancı Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren, İTÜ Endüstri Mühendesliği’nden mezun. Ardından ABD’de University of Hartford’da yüksek lisans yapan Diren, Philip Morris Sabancı’nın ilk kadın satış direktörü unvanına sahip. Diren, sivil toplum örgütlerinde de hayli etkin. TAİK ve Tütün Sanayicileri Derneği’nde Yönetim Kurulu, Catalyst’ta da Avrupa Bölgesi Danışma Kurulu üyesi. Türkiye’nin önde gelen iş derneklerinde de aktif.

Filiz Yavuz Diren-Philip Morris Sabancı Genel Müdürü

“MÜHENDİSLİK BİRÇOK DONANIMI BARINDIRIYOR”
Toplantının açılış konuşmasında mühendislik eğitiminin önemini vurgulayan Diren, “Mühendislik eğitimi; çok yönlülüğü, sorgulamayı teşvik etmesi, tasarım ve optimizasyon becerilerini barındırması ve risk analizi yapabilme gibi yetkinlikleri geliştirmesi açısından iş hayatında ihtiyacımız olan birçok donanımı içerisinde barındırıyor.” dedi.

“KADIN MÜHENDİSLER TEŞVİK EDİLMELİ”
Diren, kadın mühendislerin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi: “Mühendislik dallarının, kodlamanın, veri bilimlerinin geleceği şekillendireceğini çok iyi biliyoruz. Kadınlar hayatın her alanında, iş ve akademik dünyada fark yaratıyorlar. Farklı mühendislik alanlarda tahsilini tamamlamış, kendini geliştirmiş genç kadın mühendislerimiz geleceği şekillendirecekler. İş hayatının zorlu yollarından geçerken karşılaşacakları güçlükleri daha rahat aşabilmeleri için ben de gönüllü olarak mentorluk projelerine katılıyorum. Genç kadınların kendilerine güvenmeleri, kendilerini geliştirmek için talepkâr ve meraklı olmaları konularında onları cesaretlendirmeye önem veriyorum.”

Evrim Hizaler-Adel Kalemcilik Genel Müdürü

HİZALER, İTÜ’DE İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ OKUDU
Listenin 34’üncü sırasındaki Evrim Hizaler, İTÜ İşletme Mühendisliği Bölümü mezunu 1997 mezunu, 2004 yılında Sabancı Üniversitesi’nde Executive MBA eğitimi aldı. EPMA (European Pencil Manufacturer’s Association – Avrupa Kalem Üreticileri Birliği) Başkanlığı’na seçilen ilk Türk yönetici. 2012 yılından bu yana Adel Kalemcilik Genel Müdürü.

“BAŞARININ ÖN KOŞULU NİTELİK VE YETKİNLİK”
Hizaler konuşmasında başarıya giden yolda nitelik ve yetkinliğin önemine işaret etti: “Yaşamın diğer alanlarında olduğu gibi, kariyer hayatında da cinsiyetin belirleyici bir unsur olmaması gerekiyor. Bir işyerinde başarının ön koşulu, insanın sahip olduğu nitelik ve yetkinlikleri geliştirmesidir. Kadınların iş hayatında olmasının daha adil ve gelişmiş bir toplum için şart olduğunu, kadının üst yönetimindeki başarılarının fark edilmesiyle istihdam oranının daha da artacağını düşünüyorum.”

NARLI DA İTÜ PATENTLİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİNDEN
Listede 44’üncü sırada yer alan Feyza Narlı, lisansını İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde, yüksek lisansını ise İTÜ İşletme Mühendisliği’nde tamamladı. ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Narlı, İTÜ Mezunlar Derneği’nde Yönetim Kurulu Üyesi. Ayni zamanda Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Teknoloji’de Kadın Derneği (Wtech) ve Lead Network Türkiye’ de de üye.

Feyza Narlı-ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü

“KADINLAR YÖNETİMDE DAHA ÇOK YER ALMALI”
Online buluşmada “kadınların yönetimde daha çok yer almasının çok yönlü bakış açılarıyla ve farklı disiplinlerle birlikte ülke istihdamına, ekonomisine ve şirketlere rekabet üstünlüğü getireceğini” ifade eden Narlı, “inovasyonun başarılı bir şekilde yönetilmesi halinde yüksek katma değerli projelerin yaratılacağı ve bunun işgücü piyasalarını büyümeye teşvik edeceği” düşüncesinde.

“FIRSAT EŞİTLİĞİ BENİMSENMELİ”
Narlı, kadın istihdamını artırmada fırsat eşitliğinin önemine dikkat çekti: “Yakın gelecekte esneklik, verimlilik ve sürdürebilirlik daha da önemli hale gelecek ve kurumlar çevik işgücü modellerine yeni dönemde daha fazla odaklanacak. Kadın istihdamının arttırılması için öncelikli olarak fırsat eşitliği konusu kurumların en tepe noktasından başlayarak sahiplenilmelidir. Kurumlarda fırsat eşitliği için yapılacak faaliyetler sadece insan kaynaklarının sorumluluğunda kalmayarak, en tepeden alt birime kadar fırsat eşitliği kültürünün benimsenmesi, ilgili tüm kişilerin sorumluluk alarak cinsiyet eşitliği alanında kendi üzerine düşeni yapması gerekmektedir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir