Connect with us

Araştırma ve Raporlar

SUÇ VE CEZA FİLM FESTİVALİ’NDE MASUMİYET VURGUSU…

Her yıl adalet temasıyla düzenlenen Uluslararası Suç ve Ceza Festivali’nin 10’uncusu, Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ndeki açılış töreniyle başladı. 20-26 Kasım tarihleri arasındaki festival boyunca; film gösteriminin yanı sıra çeşitli ülkelerden akademisyenlerin katıldığı bir program da gerçekleşecek.

10’uncu Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali”, dünyanın dört bir yanından “Ben Masumum” temalı filmleri meraklılarıyla buluşturuyor. Sunuculuğunu Pınar Altuğ’un üstlendiği festivalin açılış töreninde Tuna Kiremitci de canlı performans seriledi. 20-26 Kasım tarihlerileri arasındaki festival boyunca gösterimdeki tüm filmler ve diğer etkinlikler; online.icapff.com adresinden alınacak biletlerle izlenebilecek.

ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Festivalin ilk gününde, “Sinema Onur Ödülü” Agnieszka Holland’a, “Akademik Onur Ödülü” Paulo Pinto de Albuquerque’ye, Sinemaya Katkı Ödülü ise Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin tarafından Uğur İçbak’a verildi. Festivalin açılış filmi İranlı yönetmen Massoud Bakhshi’nin yönettiği “En Uzun Gece” online izlendi. Diğer filmler bugün gösterime açılacak.

Prof. Dr. Adem Sözüer-Festival Başkanı

FESTİVALİN ANA KONUSU: MASUMİYET
Bu yılki festivalin ana konusunun masumiyet olduğunu vurgulayan Festival Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer açılışta şunları söyledi: “Değişmeyen bir şey var, o da adaletin hepimize koruyucu, şemsiye olucu özelliği. Dünya hangi zorlukla karşılaşırsa karşılaşsın her zaman ihtiyaç aynı, herkes için adalet. Adalet güvencesinin olmadığı hiçbir ortamda salgın hastalık, yoksulluk, ayrımcılık gibi hepimizi etkileyen sorunlarla uğraşmak mümkün değil. Biz o nedenle 10 yıldır ‘herkes için adalet’ diyerek bugüne vardık. Hiç kimseye yargı kararı olmadan, rengi, cinsiyeti, kimliği nedeniyle peşinen suçlu kabul etmemeliyiz. Devletin hiçbir makamı vatandaşlarına farklılıkları nedeniyle suçlu işlemi yapmamalı. Sadece devlet değil, bizler de karşı görüştekilere için aynı duygular içinde olmalıyız. Bu nedenle bu yıl masumiyet ilkesini festivalimizin konusu yaptık.”

“KADINLAR ADALETSİLİĞİN KARŞISINDA DİRENİYOR”
Sözüer konuşmasında bütün dünyayı etkileyen Covid-19 salgınında adaletsizliklerin yaşandığına ve özgürlüklerin kısıtlandığına dikkat çekti: “Biz haksızlıklara karşı adalet bayrağını kaldırıyoruz fakat bu ortamda da öncelikle hakları kısıtlananlar zayıf gruplar ve kadınlar oluyor. Bu salgın bir kez daha daha adaletsizliklerin karşısında, sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde, kadınların direndiğini gösterdi. Onlara direndikleri için müteşekkiriz. Ülkemizde kadın haklarının her açıdan sınırlanmaması, baskı altında kalmaması için her türlü desteği vereceğiz.”

Bengi Semerci-Festival Direktörü

“ADALET İNANCIMIZ SÜRÜYOR”
Festival Direktörü Bengi Semerci ise “En büyük hayalimiz bugüne kadar katılanların tamamını 10. yılımızda ağırlamaktı, malesef Covid-19 salgını yüzünden bu hayali gerçekleştiremedik. Ancak adalet inancımız sürüyor.” dedi.

ADALET TEMALI KISA FİLMLER GÖSTERİME SUNULACAK
Festivalde “Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması” kategorisindeki filmler; başkanlığını yönetmen Ruth Gabriel’in üstlendiği, Vuslat Saraçoğlu ve Alican Yücesoy’un da aralarında bulunduğu jüri değerlendirilecek. Dünya sinemasından 5 örneğin yer alacağı “Adalet Terazisi” bölümünde ise, adalet temalı kısa filmler izleyiciyle buluşacak ve filmlerin yönetmenleriyle söyleşiler düzenlenecek.

YAŞAMAK FİLMİNİN DÜNYA PRÖMİYERİ YAPILACAK
Festivalde her yıl olduğu gibi, “Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması”nda 8, “Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması”ndaysa 10 film yarışacak. Leena Yadav’ın başkanlığındaki “Uzun Metraj Film Yarışması” jürisi Ömür Atay, Rodd Rathjen, Alin Taşçıyan ve Tuba Ünsal’dan oluşuyor. “Dünyanın Damarları”, “Ektiğimiz Tohumlar”, “Kolektif Suç”, “Teslimiyet”, “Uyuşturucu Kuryesi Çocuklar”, “Yabancı”, “Yaşamak” ve “Yaşlı Kadın” adlı uzun metraj yarışma filmlerinin tamamı ilk kez sinemaseverlerle buluşacak. Ayrıca “Yaşamak” filminin dünya prömiyeri de yapılacak.

FİLM ENDÜSTRİSİNİN BULUŞMA ADRESİ “VISIONIST”
Festival kapsamındaki VisionIST’te, film endüstrisindeki gelişmelerin tanıtıldığı ve tartışıldığı iletişim toplantıları yapılacak. 21-22 Kasım 2020 tarihleri için planan bu bölümde hızla gelişen film endüstrisinde farklı kuşaklardan gelen ulusal ve uluslararası meslek profesyonellerinin birbirini tanıması, iletişimde bulunması ve film üretimine katkı sağlamaları hedefleniyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir