Connect with us

Finans & Ekonomi

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE ENDÜSTRİ 4.0 DÖNEMİ…

İleri teknoloji uygulamalarıyla yeni nesil çözümler sunan GFDS ve Coşkunöz Eğitim Vakfı (CEV); online eğitim ve sanal gerçekliği (VR) ilk kez iş sağlığı ve güvenliğinde dijital platformda bir araya getirdi. İş dünyasının yeni nesil eğitim ve deneyim platformu diye tanımlanan ‘Let-X’ in ilk ürünü ‘Let-X İSG Eğitimi’. E-Learning ve VR Deneyim Modülleri sayesinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde verimlilik oranını yüzde 95’e kadar yükseliyor.

 

A sınıfı İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) uzmanlarınca 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde geliştirilen, uygulama modülü sayesinde iş esnasında hata-kaza payının sıfıra indirilmesine katkı sağlayan ve uzaktan eğitim imkânıyla şirketlere zaman-maliyet tasarrufu imkanı sunan Let-X İSG Eğitimi; ofislerde veya fabrikalardaki mavi yakalı çalışanlardan beyaz yakalı yöneticilere herkes tarafından rahatlıkla kullanabilecek. Tamamı Türk mühendislerince üretilen yeni nesil eğitimin yurt dışına ihraç edilmesi hedefleniyor.

Mert Levent Oğuzata-GFDS Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su

“HEM ÇALIŞANA HEM DE İŞVERENE BİRÇOK AVANTAJ SAĞLIYOR”
GFDS Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Mert Levent Oğuzata, merkezlerinin bulunduğu ODTÜ Teknokent’teki tanıtım programında; uygulamayla “çalışanlarda en hızlı ve etkili şekilde iş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşturulmasının” amaçlandığını söyledi: “İş Dünyasının Yeni Nesil Eğitim ve Deneyim Platformu’ olarak tanımladığımız Let-X’le iş dünyasında İSG bilincinin yerleşmesine katkı sağlayacağız. Teorik bilgiyi sahada güvenli adımlara dönüştürecek olan Let- X İSG Eğitimi, hem çalışana hem de eğitici konumundaki işverene birçok avantaj sağlıyor. Pandemi ile mücadele ettiğimiz bu dönemde dijital ortamda bire bir İSG eğitimi almak maliyetleri azaltırken, çalışanlara da toplu eğitim ortamlarından uzak daha güvenli bir platform sunmuş olacak. Eğitim aynı zamanda, toplu eğitim organizasyonlarının yarattığı (eğitim salonu, ikram, taşıma vb) maliyetleri doğrudan azaltacak ve bu organizasyonlar için bir üretim hattının tamamen durdurulmasını da önleyecek. Çalışanların dönüşümlü eğitim almalarının önünü açacak. Doğru davranışı, risk almadan sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak öğretecek ve olası iş kazaları riskini de düşürecek. Bu sistemle online eğitim ve sanal gerçeklik (VR) deneyimleri ilk kez bir araya getiriliyor. Endüstri 4.0 döneminin iş güvenliği eğitimlerine de bu yakışır diye düşünüyoruz.”

“UZMANLIĞI HIZLANDIRACAK, İŞ KALİTESİNİ ARTIRACAK”
Oğuzata, “Let-X’in, bilgiyi davranışa ve deneyime dönüştürmeye katkı sağlarken iş dünyasında uzmanlaşmayı hızlandıracak ve iş kalitesini artıracağını” kaydetti: “Çalışan, VR ile gerçekçi ve güvenli bir ortamda tehlikeli veya çok tehlikeli durumları deneyimleyerek, gerçek yaşamda benzer durumlarla karşılaştığında hızlı ve doğru aksiyon alabilecek. VR Deneyim Modülü ile öğrenilen bilgiler, gerçekçi çalışma ortamında gerçekçi senaryolarla uygulanabilecek. Uygulama modülleri, iş yaşamında hata payının sıfıra indirilmesinde önemli rol oynayacak. Eğitimler bu platform sayesinde yüzde 95’e kadar daha verimli geçecek, çalışanların dijitalleşmeye yönelik önyargıları da yıkılacak. Ayrıca VR teknolojisini kullanırken hareket etmeye bağlı olarak sıklıkla görülen baş dönmesi sorunu, kullandığımız yeni teknoloji sayesinde olmayacak. Güvenli ve ekonomik bir yolla, kanayan bir yara olan iş kazalarını minimize etmek istiyoruz.”

“YURTDIŞI PAZARLARINA DA GİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
İlk yıl ulusal alanda Let-X İSG kullanımını yaygınlaştırmayı, ikinci yıldan itibaren de Rusya, Hollanda, Almanya, Amerika ve İngiltere pazarlarına girmeyi hedeflediklerini belirten Oğuzata, şunları dile getirdi: “Üçüncü yıl içinde ise, farklı alanlarda özel eğitimler oluşturmayı planlamaktayız. Tümüyle yerli ve milli kaynaklarla, Coşkunöz Eğitim Vakfı’nın 32 yıllık eğitim tecrübesi ve sektöründe fark yaratan GFDS’nin içerik geliştirme ve teknoloji yetkinliğiyle oluşturulan bu İSG Eğitimi ile, Türkiye’nin teknoloji geliştirme potansiyelini uluslararası platformlarda da en iyi şekilde temsil etmeye hazırlanıyoruz. Çünkü eğitim sisteminin tüm dünyada kaliteli ve doğru teknolojiler sayesinde dönüşeceğini öngörüyor, bu kaliteli ve yenilikçi eğitim sistemleri ile geleceğin de güzelleşeceğine inanıyoruz. Let-X’i bu inançla oluşturduk. Dönüşüme çalışma yaşamından başlamanın verimine inandık. Bu sebeple de çalışmalarımıza iş dünyası eğitimleri içinde en yaşamsal eğitim olan İSG Eğitimi ile başladık. Biz eğitim ve teknolojiyi buluşturarak bu alanda verilebilecek en etkili eğitimi hazırladık. GFDS olarak bizim görevimiz teknoloji için teknoloji geliştirmek değil insanlık için dengeli şekilde teknoloji geliştirmektir. Bizim çalışma prensibimiz bu şekildedir. Eğer dünya gelecekte insanlık ile teknoloji arasındaki dengeyi düzgün şekilde kurabilirse gerçekten aydınlık bir gelecek bizleri bekliyor.”

Bige Tınmazsoy Susuzlu-Coşkunöz Eğitim Vakfı Genel Müdürü (Lansmana dijital ortamda katıldı)

“SLOGANIMIZ: AKILLI EĞİTİM, GÜVENLİ DENEYİM
Kuruluşlarından beri “sanayi ve üretiminin yanı sıra Türkiye’nin geleceği gençlerin hayatına değer katmak için çalıştıklarını” ifade eden Coşkunöz Eğitim Vakfı Genel Müdürü Bige Tınmazsoy Susuzlu ise şöyle konuştu: “Tümüyle yerli ve milli kaynaklarla, Coşkunöz Eğitim Vakfı’nın 32 yıllık eğitim tecrübesi ve sektöründe fark yaratan GFDS’nin içerik geliştirme ve teknoloji tutkusuyla Türkiye sanayisine kazandırdığı Let-X İSG Eğitimi, Türkiye’nin uluslararası platformlarda da vizyon ve teknolojik yetkinliğini en iyi şekilde temsil edecek. Mesleki ve teknik eğitim uygulamalarının öncüsü olma vizyonumuzla sektöre sunduğumuz bu ürün, ileri teknolojilerle kaliteli görsel içerikleri buluşturarak ulusal ve uluslararası sektör devlerine yeni nesil bir eğitim deneyimi sunacak. Yerli ve milli kaynaklarla, “Akıllı Eğitim, Güvenli Deneyim” sloganıyla sunulan Let-X İSG Eğitimi ile çalışanların dijital okur-yazarlığının artırılması, şirketlerin dijital dönüşümünün hızlandırılması ve iş kazalarının azaltılmasını hedefliyoruz. Bu projenin bizim için en önemli noktalarından biri ise, ürünün satışından elde edilecek vakıf gelirlerinin tamamını eğitim ve burs fonlarına aktaracak olmamız. Yani müşterilerimizle çalışanlarımızı güvenli ve dijital ortamda eğiterek aynı zamanda bir iyilik ekosisteminin parçası olacağız. Çalışanlarımızı güvende tutarken geleceğin işgücüne de eğitim ve burs desteği sağlayacağız. Bu iş modeli büyük fark yaratacak. Bu sayede Let-X İSG Eğitimi’ni kullanan şirketler de sosyal sorumluluk projesinin bir parçası olacaklar.”

LET-X İSG EĞİTİMİ TÜM SEKTÖRLERDE KULLANILABİLECEK
LET-X İSG eğitimindeki e-öğrenme modülleri tüm sektörlerde; VR modülleriyse kimyasal maddelerle çalışma, vinç kullanımı ve güvenlik, kaynak ve ortam güvenliği, forklift kullanımı ve güvenlik, ofis ve ortam güvenliği, kapalı alanda çalışma, 5s genel temizlik ve güvenlik, yüksekte çalışma, yangın ve acil durum gibi bir çok alanda uygulanabiliyor. VR deneyim modülleri ilk etapta “otomotiv sektörü, metal makine yan sanayii ve endüstri sektörü ile üretim ve imalat yapan firmaların kullanımına uygun” geliştirildi.

İŞ KAZALARINDA BİNLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR
Türkiye iş kazaları istatistiğinde Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada. İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre, 2019 yılında bin 736, 2020 yılının ilk 9 ayındaysa bin 493’e kişi iş kazasında hayatını kaybetti.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir