Connect with us

Araştırma ve Raporlar

İTÜ UYARDI: BİNALAR ACİLEN GÜÇLENDİRİLMELİ…

Kaçınılması ve göz ardı edilmesi imkansız gerçek; İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ), 30 Ekim 2020 günü saat 14.51’de Ege Denizi’nde meydana gelen Sisam Adası’nın 8 km kuzeyi (İzmir’in Seferihisar ilçesinin 17.26 kilometre) açıkları merkez üslü AFAD verileriyle 6.6 büyüklüğündeki depremle ilgili raporunda da vurgulandı: “Binalarımızı Acilen Güçlendirmeliyiz!”

 

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İzmir’in en fazla Bayraklı ilçesinde can ve mal kaybına yol açan depremde 114 kişinin vefat ettiğini ve 1035 kişinin yaralandığını açıkladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; toplamda biri Manisa’da 12 binanın tamamen yıkıldığını ve bunların 9’unun Bayraklı’da olduğunu duyurdu. Ölümlerin 113’ü de bu ilçede gerçekleşti. 30 Ekim 2020 tarihli 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından irili ufaklı 1713 artçı sarsıntı oluştu.

 

 

İTÜ HOCALARI DEPREMİN YIKIMINI YERİNDE İNCELEDİ
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü’nce görevlendirilen Prof. Dr. Ali Deniz, Prof. Dr. Ercan Yüksel, Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik ve Prof. Dr. Ziyadin Çakır 31 Ekim ile 1 Kasım tarihleri arasında İzmir’deki deprem bölgesini yerinde inceledi. Sonrasında aynı üniversiteden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Prof. Dr. Elif Serter, Doç. Dr. Hasan Yıldırım ve Dr. Ahmet Güllü’nün de katkılarıyla “30 Ekim 2020, İzmir Depremi Değerlendirme Raporu” hazırlandı.

“BİNA ÜRETİMİ KONTROLSÜZ VE KALİTESİZ”
Raporda özetle şöyle denildi: “Sürekli güncellenen deprem yönetmeliklerimiz her dönemde yeterli olmuştur. Yaşanan sorunların kaynağında çok defa sahadaki üretimin kontrolsüz ve yetersiz olması yatmaktadır. Müteahhitlik ve yapı denetim sistemlerinin süratle gözden geçirilerek iyileştirilmesi; en ucuz olanın değil, güvenli ve kaliteli hizmetin talep edilmesi gerekmektedir. Konut ve işyeri binalarının inşasında yetkin kuruluşların tercih edilmesi; bina kiralamada ve satın alımında sigorta şirketleri ve müşavirlik firmaları devreye sokularak, bina güvenliğinin sorgulanması sağlanmalıdır. Tasarım, şantiye ve yapı denetim mühendislerinin meslek içi eğitimlerle sürekli güncel tutulması, usta ve kalfalar için uygulamalı eğitim programları düzenlenmesi çok önemlidir.

“İZMİR’İN ALTINDAKİ FAYLAR KIRILDIĞINDA…”
Sisam Adası’nın kuzeyinde denizde kırılan fay, Bayraklı başta olmak üzere İzmir’de önemli hasarlar oluştururken, şehrin altından veya daha yakınından geçen fayların kırılması çok daha büyük kayıplara neden olabilecektir.

“5-6 KATLI GECEKONDU APARTMANLAR”
Bu deprem bize bir kez daha göstermiştir ki, bina stokumuzun önemli bölümünün deprem güvenliği yetersizdir. Özellikle büyük şehirlerde yoğun nüfusun yaşadığı beş-altı katlı “gecekondu apartmanlar” yüksek risk taşımaktadır. Büyük can kayıpları yaşamamak için, ülkemizde ve özellikle megakent İstanbul’da mevcut binaların deprem güvenliklerinin hızlı değerlendirme yöntemleriyle süratle belirlenmesi, ucuz ve kolay uygulanabilir güçlendirme yöntemleri kullanılarak zaman kaybetmeden güçlendirilmesi hayati önem taşımaktadır.

“BÜ BÜYÜKLÜKTEKİ DEPREMLERLE HER AN KARŞILAŞILABİLİR”
Yaşanan bu depremin olası İstanbul depremiyle doğrudan ilişkisi olmasa da, bu büyüklükteki depremlerle her an karşılaşabileceğimizi unutmamamız ve deprem zararlarının azaltılması çalışmalarını hızlandırmamız gerekmektedir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir