Sonbahar ve kış aylarında ani hava değişimiyle birlikte gribin görülme sıklığı artıyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu gripten korunmanın etkili yollarını ve Covid-19 ile mevsimsel grip arasındaki ilişkiyi anlattı.
Özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanların bağışıklık sistemlerindeki zayıflık nedeniyle grip salgınından daha çok etkilendiğini belirten ve risk grubundakilere aşı yapılmasını tavsiye eden Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yaser Süleymanoğlu “Covid-19 hastalığı geçirmekte olan kişinin grip olup olmayacağını ya da tam grip geçiren kişinin Covid-19’a yakalanıp yakalanmayacağını henüz bilmiyoruz.” dedi.
EN ÇOK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIFLARI ETKİLİYOR
Süleymanoğlu, gribe yol açan influenza virüsünün her yıl değişkenlik göstererek yeni bir türüyle ortaya çıktığını ifade etti: “Bağışıklık sistemimiz bu virüslerin önceki türünü tanıdığı için tekrar nezle ya da gribe yakalanma riski artıyor. Çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalar, bağışıklık sistemlerinin zayıf olması nedeniyle gribe daha yatkın sayılıyor.”
GRİP VE COVID-19 İLİŞKİSİ BİLİNMİYOR
Covid-19 ile grip arasındaki ilişkinin henüz bilinmediğini kaydeden Süleymanoğlu, şunları söyledi: “Gribin Covid-19’a yakalanma riskini artırıp artırmadığı; hastalığın daha ciddi seyretmesine yol açıp açmadığı bilinmiyor. Ancak bu yıl Covid-19’dan korunmak için hijyen ve sosyal mesafe kurallarına çok dikkat edildiği için mevsimsel gribin daha az olacağını düşünüyoruz.”
Dr. Yaser Süleymanoğlu-İç Hastalıkları Uzmanı
“BELİRTİ VARSA DOKTORA BAŞVURUN”
Süleymanoğlu, grip ve Covid- 19’un ortak belirtileri olduğunu hatırlattı: “Covid-19’da tat ve koku almada sorunlar, nefes darlığı ve kuru öksürük görülüyor. Gripte ise sıklıkla burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı şikayeti mevcut. 39 derecenin üstünde ateş, nefes darlığı, şiddetli baş ağrısı, ağır öksürük veya genel durum bozukluğu halinde hemen hekime başvurmak gerekir.”
“GRİPTE ANTİBİYOTİK KULLANMAK ZARARLI”
Süleymanoğlu ayrıca grip ve nezleyi önlemek için antibiyotik kullanmanın zararlarına işaret etti: “Antibiyotikler nedeniyle var olan savunma sistemi çöküyor, bu da virüslerin çoğalmasına zemin hazırlıyor.”
GRİPTEN KORUNMAK İÇİN TAVSİYELER…
-Maske takın, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyun.
-Bol yeşillik, narenciye, meyve, havuz, soğan, sarımsak, çörek otu ve zerdeçal gibi protein ve vitamin kaynağı besinler tüketin.
-Bol sıvı alın.
-Yaşam alanlarını temiz tutun ve sık sık havalandırın.
-Kalabalıklardan uzak durun.
-Beslenmeyle karşılanamıyorsa C ve D vitaminleri takviye edin.
-Aktif olun ve tempolu yürüyüşler yapın.
-Ev ortamını ideal ısı düzeyi 21-22 derecede tutun.
-Düzenli bir şekilde günde ortalama 7-8 saat kesintisiz uyuyun.
-65 yaşın üzerindekiler, çocuklar, hamileler ve kronik hastalıkları bulunanlar grip ve zatürreye karşı aşılanmalı.