Connect with us

Araştırma ve Raporlar

EVDE YEMEK HAZIRLAMA SALGINDA ÖNEMLİ BİR AKTİVİTE HALİNE GELDİ

Uluslararası araştırma şirketlerinden Nielsen’in Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, Covid-19 salgınının ilk 10 haftasındaki ciro artışında “temel gıda, hijyen ve ev bakım” kategorilerinin ilk sıralarda yer aldığını kaydetti. Makarna, un ve maya gibi kategorilerdeki hızlı büyümenin; salgın ve benzeri dönemlerde dünyadaki gibi Türkiye’de de “comfort food”a (geçmişi hatırlatan, genelde yüksek kalorili ve çocukluk çağında tüketilen yiyeceklere) yöneliş olduğunu ispatladığını vurguladı.

 

 

Nielsen’in nisan ayında 73 ülkede aynı anda gerçekleştirdiği “Koronavirüs’ün Global Tüketiciler Üzerindeki Etkileri Araştırması’na” göre sokağa çıkma kısıtlamaları yüzünden evlerde normalle kıyaslanmayacak kadar vakit geçirilmesi dolayısıyla evde yemek hazırlama çok önemli bir aktivite haline geldi. Türk tüketicilerinin yüzde 80’i Covid-19 salgını sonrası evde daha sık yemek yaptığını ve yediğini belirtti. Bu oranın Avrupa ortalaması yüzde 54, dünya ortalamasıysa yüzde 51.

Şekerel Erdoğan-Nielsen Türkiye Genel Müdürü

TÜRKİYE’DE EN FAZLA CİRO ARTIŞI OLAN 10 KATEGORİ
Dünya nüfusunun yüzde 90’ını kapsayan 100’ü aşkın ülkede faaliyette bulunan Nielsen’in Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, salgın sürecinde Türkiye’de en fazla ciro artışı kaydedilen 10 kategoriyi şöyle sıraladı: Maya yüzde 351, kolonya yüzde 305, un yüzde 169), pişirme yardımcıları yüzde 125, turşukur&reçel-yap yüzde 112, dondurulmuş gıda yüzde 107, toz tatlılar yüzde 100), kek karışımı yüzde 97, ağda ve tüy dökücüler yüzde 95 ve saç boyası yüzde 94.

İNSANLAR SALGINDA “COMFORT FOOD” ÜRÜNLERE YÖNELDİ
Makarna, un ve maya gibi kategorilerdeki hızlı büyüme, tüketicilerin dünyadaki gibi Türkiye’de de “comfort food”a (geçmişi hatırlatan, genelde yüksek kalorili ve çocukluk çağında tüketilen yiyeceklere) yöneldiğini gösteriyor. Köfte ve makarna veya kuru fasulye – pilav, Türkiye için klasik bir “comfort food” örneği. Son dönemde popülerlik kazanan evde ekmek imalatı da bu kapsamda değerlendiriliyor. Bir kez daha ispatlandı ki “belirsizlik ve endişenin hakim olduğu zaman dilimlerinde” tüketicilerin bildikleri ve besleyiciliklerine güvendikleri temel gıdalara eğilimi artıyor.

E-TİCARET SATIŞLARINDA EN ÇOK BÜYÜYEN KATEGORİLER
Erdoğan, pandeminin ilk 10 haftasında e-ticaret satışları en çok büyüyen 10 kategorinin de “yüzde 845’le saç boyası, yüzde 670’le ağda ve tüy dökücüler, yüzde 480’le hijyenik ped, yüzde 419’la hazır kahve, yüzde 395’le saç kremi, yüzde 331’le sabun ve duş jelleri, yüzde 319’la çamaşır suyu, yüzde 274’le diş macunu, yüzde 260’la ev temizleyicileri ve yüzde 253’le Türk kahvesi” olduğunu açıkladı.

 

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir