Connect with us

Finans & Ekonomi

TURİZM SEKTÖRÜ, HAYATTA KALMAK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR…

Çalıştay raporunda ivedilikle çözüm bekleyen konulardan biri şöyle ifade ediliyor: Ülkemizde acil olarak “Kongre/Etkinlik Sigorta Mevzuatı” oluşturulmalıdır. Şu an ülkemizde iptal ve olası riskler için etkinlik poliçeleri bulunmamaktadır. Oysa Avrupa ülkelerinde bu konu çoktan mevzuat olarak var olup uygulanmaktadır.

 

 

Uluslararası M.I.C.E. Derneği’nin (I-MICE) mayıs ayında düzenlediği Ulusal M.I.C.E. Çalıştayı (01-04 Mayıs) sosyal mesafe kurallarına uygun bir davetle basına duyuruldu.

PANDEMİDEN EN FAZLA ETKİLENEN SEKTÖR: MICE
Tüm dünyada pandemi dolayısıyla sekteye uğrayan, belirsizlikler ve tedirginliklerle zor zamanlar yaşayan sektörlerin en başında gelenlerinden biri de hiç kuşkusuz ki MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions) sektörü.

Covid-19’la birlikte sektörün dinamikleri de doğal olarak değişti. Hayatımıza giren uzaktan/evden çalışma modeli, özellikle yüz yüze çalışmaya alışkın hizmet sektörü çalışanlarını ilk zamanlar bir hayli zorlasa da zorunluluklar bu yeni çalışma yöntemine de adapte olmayı gerektirdi. Turizm sektörünün hizmet verdiği müşteriler de yeni normalde işlerin nasıl yürüyeceğini merakla bekliyordu.

DÖNEMSEL STRATEJİLERİN ÜRETİLDİĞİ BİR DÜNYAMIZ VAR ARTIK…
Yeni normalin, sektör çalışanlarını daha sorgulayıcı, daha çözüm odaklı, daha yaratıcı, daha duyarlı, daha değişime açık bireyler haline getirdiğini söyleyebiliriz. Kriz yönetiminin gündeme geldiği, dönemsel stratejilerin üretildiği, çalışan sağlığı ve motivasyonunun en üst düzeyde düşünüldüğü bir dünyamız var artık.

ÇALIŞTAY RAPORU 26 HAZİRAN’DA AÇIKLANDI
I-MICE Derneği geçtiğimiz dönemde gerek “zoom üzerinden düzenlediği toplantılarla” gerekse “YouTube üzerinden yayınlar ve sosyal medyada yapılan anketlerle” olabildiğince kapsamlı bir çalıştay gerçekleştirdi. Bu çalıştayın raporunu da 26 Haziran akşamı İstanbul Boğazı’nda Sunset Teknesi’nde sınırlı sayıda davetlinin katılımıyla açıkladı. Teknede tüm Covid-19 önlemleri alınmıştı. Davetli sayısı sosyal mesafeyi koruyacak sayıda tutulmuştu. Tekneye binerken ateş ölçümü yapıldı, maskesi olmayanlara maske ve cep dezenfektanları verildi. Gerek açık alanda gerekse toplantı salonunda oturma yerleri arasındaki mesafeler özenle belirlenmişti.

Davetlerin olmazsa olmazı ikramlara gelince çok yerinde bir uygulamayla kişiye özel paket içinde hazırlanmış atıştırmalıklar servis edildi.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ OLİGARK İSTANBUL’DA ÖZLEM GİDERDİ
Çalıştay raporu sunumu ve basın toplantısı ardından kısa bir Boğaz gezintisiyle aylardır süren kapalı oda sendromundan hemen kurtulduk. Davetin ikinci durağı tekneyle yanaştığımız ve geçtiğimiz yıl İstanbul eğlence hayatına merhaba diyen Oligark İstanbul oldu. Mekânın güler yüzlü yöneticileri ve personelinin ev sahipliğinde yine tüm hijyen koşullarına riayet edilerek keyifli zaman geçirildi. Sektör temsilcileri uzun zamandır fiziki olarak bir arada bulamadığı dostları ve meslektaşlarıyla özlem giderdi.

Bu mini davet, hem sektör profesyonelleri için hem de turizm basını için bir motivasyon oldu. Umut ve beklentiler, sektör gerçeklerine yönelik alınması gereken önlemler, iyileştirme ve düzenlemeler bir kez daha gündeme geldi. Bir an önce normale dönme isteğini daha da arttırdı.

İVEDİLİKLE ÇÖZÜM BEKLEYEN KONULAR
Uluslararası MICE endüstrisi derneğinin yapılan çalıştay sonucunda ortaya çıkan ve ivedilikle çözüm beklenilen notları şöyle:
• Tüm krizlerde ilk yara alan ve en son toparlanan MICE sektörüne devlet tarafından destek verilmesi, sektörün geleceğini devam ettirmesi adına oldukça önemlidir.
• Bir ‘’ MICE sektör regülasyonu ‘’ belirlenmeli. Tüm bu detaylar Kültür Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, TÜRSAB ve STK’ların destekleri ve hazırlıkları doğrultusunda desteklenmeli.
• MICE kongresinin yapılması çok önemlidir. Bu kongrede kaçak ve haksız rekabetler ele alınmalı. Sözleşmeler, pazarlama ve müşteri ilişkilerinin nasıl olacağı belirlenmelidir.
• Kooperatif bilinci oluşturulmalı ve herkesin bir ürün havuzu ile bu yapıya katkı sağlaması sağlanmalıdır.
• Kriz sonrası hareket tarzı senaryosu yazılmalı ve sektördeki herkesin bu kurallara azami müşterekte uyması sağlanmalıdır.
• Yetkinliği yüksek sektör çalışanları süreç içerisinde moral ve motivasyon anlamında yalnız bırakıldı. Pandemi kaynaklı bu krizde ivedi tedbir alınmaması durumunda en çok övündüğümüz insan ve çalışan niteliği bağlamında düşüş kaçınılmaz olacaktır.
• Ülkemizde acil olarak “Kongre/Etkinlik Sigorta Mevzuatı” oluşturulmalıdır. Şu an ülkemizde iptal ve olası riskler için etkinlik poliçeleri bulunmamaktadır. Oysa Avrupa ülkelerinde bu konu çoktan mevzuat olarak var olup uygulanmaktadır.

KDV VE STOPAJDAKİ İNDİRİM SEKTÖRE CAN SUYU OLDU
Sektör temsilcilerinin bürokratları sık ziyaretleri ve sektörün sorunlarıyla ilgili sürekli bilgilendirmeleri de olumlu adımların atılmasını sağladı. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın en son genelgesiyle KDV oranlarının ve stopajların düşürülmesi sektör için bir can suyu oldu. Şimdilik 2020 yılı sonuna kadar yapılan bu düzenlemenin 2021 yılını da kapsaması sektör adına buradan talebimiz olsun.

Ne diyelim en kısa zamanda hep beraber tamamen normalleşebilmek, pandemi öncesi rahatına kavuşabilmek dileğiyle…

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir