Connect with us

Sağlık

TÜSAD’DAN “TÜTÜN İÇMEYEN BİR GENÇLİK” ÇAĞRISI…

Dünyada her yıl 8 milyonu aşkın kişi tütün ve tütün ürünlerinin sebep olduğu hastalıklar yüzünden vefat ediyor. Sonuçları açısından tablo; virüs ya da bakteri kaynaklı salgınlardan farksız. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekmek amacıyla sigara endüstrisine “Sır açığa çıktı” sloganıyla savaş açtı. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), bu sırların toplum tarafından deşifre edilmesi için çalışacaklarını ve endüstrinin kirli hedeflerine ulaşmasını her koşulda engelleyeceklerini açıklayarak tüm gençleri “tütün içmeyen bir nesil olma mücadelesine” katılmaya çağırdı.

Dünyada bir yıl içinde gerçekleşen sigara sebepli 8 milyondan fazla ölümünün 7 milyonu doğrudan sigara kullanımıyla, 1.2 milyonu ise pasif içicilikle ilgili.

1970’TEN BERİ AKCİĞER SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞIYOR
22 Haziran 1970 yılında İstanbul’da kurulan, “ülke genelindeki 4300 üyesiyle ve ‘tükenmeyen bir nefesle’ sloganıyla “halkın akciğer sağlığını koruma amacıyla” çalışmalarını sürdüren” ve şimdiye dek “41 ulusal kongre, sayısız bilimsel toplantı, sempozyum, iki dünya kongresi ile bilinçlendirme ve farkındalık projelerine” imza atan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde tütün endüstrisiyle mücadelenin ve gençlerin bu konudaki farkındalığının önemine önemini vurguladı.

“HER KOŞULDA KİRLİ HEDEFLERE ULAŞILMASINI ENGELLEYECEĞİZ”
“Biz de TÜSAD olarak; tütün endüstrisinin sırlarını biliyoruz ve bu sırların toplum tarafından deşifre edilmesi için çalışacağız, endüstrinin kirli hedeflerine ulaşmasını her koşulda engelleyeceğiz. Tüm gençleri de tütün içmeyen bir nesil olma mücadelesine katılmaya çağırıyoruz.” denilen TÜSAD açıklamasında şu uyarıcı bilgilere yer verildi:

SİGARADAKİ 7 BİN KİMYASALDAN 69’U KANSERE SEBEP OLUYOR
-Sigara dumanındaki nikotin, kuvvetli bağımlılık yapıyor. Aynı zamanda sigara dumanının içinde nikotinin yanı sıra 7 binden fazla kimyasal madde var. 250’si zararlı ve en az 69’u kansere neden oluyor. Bu maddelerin solunmasıyla başta akciğer 20’den fazla kanser ile kalp ve solunum sistemi hastalığı meydana geliyor.

-Tütün, dolaylı olarak dumanına maruz kalanları da öldürüyor. Çocukların yaklaşık yarısı sigara dumanının etkisi altında. Her yıl 65 bin çocuk sigara dumanıyla ilişkili hastalıktan hayatını kaybediyor.

13-15 YAŞ GRUBUNDAKİLERİN YÜZDE 17.9’U TÜTÜN ÜRÜNÜ KULLANIYOR
-Küresel Gençlik Tütün Araştırması (KGTA) 2017 verileriyle Türkiye’de 13-15 yaş grubundakilerin yüzde 17.9’u (yüzde 7.7’si sigara, yüzde 11.2’si nargile olmak kaydıyla) bir tütün ürünü kullanmakta ve yüzde 9.9’u da kullanma eğiliminde. Hiç tütün ve ürünü kullanmamış gençlerin yüzde 12.9’u bir gün kullandığında keyif alacağını düşünüyor.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE SİGARA SATIŞI SÜRÜYOR
-Halen sigara içen 18 yaş altı kişilerin yüzde 73.3’ü, yasal yaş sınırı altında olmalarına rağmen sigara satın alabildiklerini belirtiyor. Sadece yüzde 22.9’u paket üzerindeki sağlık uyarıları dolayasıyla sigarayı bırakmayı düşündüğünü söylüyor.

TÜTÜN KARŞITI MESAJLAR YETERİNCE FARK EDİLEMİYOR
-Çocuk ve gençlerin yüzde 26.8’i satış noktalarındaki sigara reklam ve tanıtımlarının farkında olduğunu; yüzde 66.5’iise televizyon, video ve sinema filminde tütün kullanan birini gördüğünü kaydediyor. Buna karşın söz konusu yaş grubundakilerin tütün karşıtı mesajları fark etme oranı medyada yüzde 61.1, sportif ve toplumsal etkinliklerdeyse sadece yüzde 35.

DAHA AZ ZARARLI DİYE YENİ ÜRÜNLER PİYASAYA SÜRÜLÜYOR
-Tütün endüstrisi sistematik ve agresif propaganda yöntemleriyle gençliği hedef kite olarak görüyor. Önüne çıkan yasal engelleri de “elektronik sigara, dumansız tütün ürünü ya da ısıtılmış tütün ürünleri (IQOS) gibi yeni çeşitlerle aşıyor. Bunları “daha az zararlı ürünler” diyerek satışa sunuyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir