Connect with us

Sağlık

YAPAY ZEKAYLA MASKE VE SOSYAL MESAFE KONTROLÜ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Covid-19 salgınıyla mücadele sürecinde” herkesin uyması gerektiğinin altını çizdiği “kontrollü sosyal hayat anlayışının” değişmez iki kuralı var: Maske takmak ve mesafeye özen göstermek. Bilgi Teknolojileri şirketi Ayvos’un geliştirdiği yazılımla yapay zekayla desteklenen kameralar bireylerin 6 metre çevresini tarayabiliyor. Böylelikle AVM’ler ve benzeri mekanlarda sosyal mesafe ve maske ihlalleri anında belirlenebiliyor.

 

11 Mayıs’ta AVM’lerin açılmasıyla ev dışı ortamlarda artan hareketliliğin virüsün yayılma hızını yeniden tetiklemesinden endişe ediliyor. Bunun önüne geçilmesi de ancak maske ve sosyal mesafe kurallarına uymayanların takibi ve ikazıyla mümkün.

Eray Hangül-Ayvos CEO’su

KURULU KAMERALARLA UYUMLU VE HER ALANDA KULLANILABİLİYOR
Ayvos CEO’su Eray Hangül, AVM’ler ve restoranlardaki yoğunluğu göz önüne alarak geliştirdikleri yazılımın halihazırda kurulu kameralarla uyumlu çalıştığını ve her alanda kullanılabileceğini belirterek uygulama hakkında bilgileri verdi: “Toplum açısından tehlike arz eden her yere yazılımımızı entegre ederek alarmlar oluşturabiliyoruz. Yazılımımızla kameralardan aldığımız görüntüleri analiz ederek metro, otobüs, market, iş yeri gibi birçok bölgede koronavirüs önlemlerini artırıyoruz. Alınan görüntüler anonim olarak işlenerek kişinin maske takıp takmadığı ya da sosyal mesafe kurallarına uyup uymadığı belirlenebiliyor. Tüm bunlara ek olarak kişinin hareketini takip ederek yer değiştirse bile son konumunu belirleyebiliyoruz.”

6 METRE MESAFEDEN ATEŞ ÖLÇÜMÜ YAPILABİLİYOR
Hangül’ün aktardığı bilgilere göre söz konusu yazılımla şunlar gerçekleşiyor:
-Herhangi bir alanda kurulu haldeki kameralar karşıdan yüzü görecek şekilde konumlandırılırsa bireylerin maske takıp takmadığını tespit edebiliyor. Maske kullanmayan bireyin yüzü tanımlanarak farklı kameralardan geçişi sırasında konum odaklı uyarılar verebiliyor.
-Metro, metrobüs, otobüs, iş yeri gibi kapalı alanlara girişlerde maskesiz kişileri belirleyip anlık uyarı oluşturabiliyor.
-Termal IP kameralar üzerinden 6 metre mesafeden ateş ölçümü yapabiliyor. Ölçüm sonucu normalin üstündeyse kişinin yüz görüntüleri ilgili yerlere bildiriliyor.
-Kurumlarda ve özel iş yerlerinde de ateşler ölçülerek yüz tanıma esasına dayanan kayıtlar analiz edilip raporlanabiliyor.
-El dezenfektan cihazları bulunan yerleri gören kameralar aracılığıyla kullanım sıklığı ile eğer kamera yüzü görüyorsa kullanmayanlar takip edilebiliyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir