Connect with us

Sağlık

“ÖYLE BİR KAS AĞRISI Kİ UYKUYA DALMANIZA MANİ OLUYOR”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, yakalandığı ve yendiği Covid-19 hastalığı sürecinde “uykuya dalmayı engelleyecek şiddette” kas ağrısı çektiğini; diğer vakalarda sık rastlanmayan bulantı-kusma ve ishal olayıyla karşılaştığını söyledi.

 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal, virüsün kendisine muhtemelen hasta bakım hizmetleri sırasında bulaşmış olabileceğini ifade etti.

“1- 2 GÜN SÜREN HALSİZLİK VE BİTKİNLİĞİ ÇOK ÇALIŞMAKTAN ZANNETTİM”
Prof. Dr. Ünal, Covid-19 hastalık dönemini Hürriyet Gazetesi’ne anlattı: “Üç hafta öncesine dönecek olursak, 1-2 gündür devam eden ancak çok çalışmaktan olduğunu zannettiğim halsizliğim ve bitkinliğim o kadar arttı ki, bir cumartesi günü hastanemde servis vizitimi zor tamamladım ve aynı gün akşamı ateşim yükseldi. Ertesi gün yüksek ateş, halsizlik bitkinlik ve şiddetli kas ağrısı yakınmalarıyla kendi hastanemde test yaptırdım. Testim pozitif çıktı ve tedavi protokolüne başladık. Yapılan diğer laboratuvar testleri ve radyolojik değerlendirmeler hastalığın bulgularını ortaya koydu.

Prof. Dr. Serhat Ünal-Sağlık Bakanlığı Koranavirüs Bilim Kurulu Üyesi

“UYKUYA DALMAYA MANİ OLAN KAS AĞRISI, BULANTI-KUSMA VE İSHAL”
Daha önce grip enfeksiyonunu pek çok defa yaşadım ama bu hastalık ondan çok farklı olarak, mukayese edilemeyecek biçimde halsizlik, bitkinlik ve kas ağrısına neden oldu. Öyle bir kas ağrısı ki uykuya dalmanıza mani oluyor. Takip eden günlerde bulantı-kusma ve ishal şikayetlerim başladı. Düzgün beslenememek ve ishal yoluyla su kaybından dolayı hızlı kilo kaybı oldu. Çok şükür ki iyi bir hastane desteği, damardan kaybedilen sıvıların yerine konması ve beslenme desteği ile bu 7-8 günlük periyodu atlatabildim.

“10 GÜN SONRA İYİLEŞMEYE BAŞLADIM”
Bulantı-kusma, ishal çok sık rastlanan bir bulgu değil ama bende daha ön planda seyretti. 10 günlük bir sürenin sonunda iyileşmeye başladım. 14 günün sonunda daha hızlı toparlandım. Şu anda üç haftalık süre bitmiş durumda ve klinik olarak belirgin hiçbir şikâyetim yok. Allah’ıma şükürler olsun, ailem, beni takip eden doktor, hemşire ve diğer sağlık çalışanları arkadaşlarım, dostlarım ve beni sevenler sayesinde 60 yaş üstü olmam nedeniyle korkarak başladığım COVID-19 maceramı sağlıcakla atlattım.

“BİR ARADA OLDUĞUM KİŞİLERİ TELEFONLA ARAYARAK BİLGİLENDİRDİM”
İlk aklıma gelen düşününce ‘Aldığım tüm tedbirlere rağmen bana bulaştı. Acaba yine tüm tedbirlere rağmen ben de etrafıma bulaştırmış olabilir miyim?’ oldu. Hemen son bir haftalık çalışma takvimimi gözden geçirerek, bir arada olduğum kişilerin listesi çıkarttım ve telefonla arayarak bilgilendirdim. Bu arada Sağlık Bakanlığı Temaslı Takibi Saha Ekipleri hastanemi ve beni arayarak bu listeyi resmen talep etti. Çok şükür bu listeden hiç kimse pozitif çıkmadı.”

“TIPTA ASIL OLAN KORUNMADIR”
Taburcu olduktan sonraki karantina günlerini evinde geçiren ve Bilim Kurulu çalışmalarına katılmaya başladığını belirten Prof. Dr. Ünal, şunları tavsiye etti: “Tıpta asıl olan korunmadır. Buradaki kurallar da belli. Evde kalınmalı, mecburen dışarı çıkmak durumunda kalınırsa maske takılmalı ve sosyal mesafe korunmalı. Eller sık yıkanmalı. Sağlıklı ve dengeli beslenilmeli, düzenli uyku şart. Düzenli spor yapılmalı. Hem bu alanda çalışan bir hekim hem de bu hastalığı yeni geçirmiş bir birey olarak tüm vatandaşlarımızdan tekrar rica ediyorum, yukarıdaki kurallara hep beraber uyalım. Unutmayalım ki bu hastalığı ancak topyekûn, hep beraber mücadele edersek yenebiliriz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir