Turkcell’in 28 ildeki Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) bünyesinde açtığı Zeka Gücü Teknoloji Sınıfları’nda okuyan öğrenciler, Covid-19 salgınıyla mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanları için 3D yazıcılarla yüz siperlikleri üretmeye başladı. Turkcell’in sınıflara mevcutlara ilaveten 20 tane daha 3D yazıcı gönderecek. Ayda 5 binden fazla yüz siperliği üretilmesi planlanıyor. Yüz siperlikleri, polis memurlarına da dağıtılıyor.
Murat Erkan-Turkcell Genel Müdürü
“ÇOCUKLARA YAPTIĞIMIZ YATIRIMLARIN GERİ DÖNMESİNDEN GURUR DUYUYORUZ”
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, 2016 yılından bu yana faaliyette olan Zeka Gücü Projesi kapsamında oluşturulan sınıflarda okuyan öğrencilerin sağlık çalışanlarını desteklemek amacıyla böyle bir projeye imza atmalarından büyük mutluluk duyduğunu belirtti: “Türkiye’nin geleceği olan çocuklarımıza yaptığımız yatırımların bu şekilde geri dönmesine şahitlik etmekten gurur duyuyoruz. İnanıyorum ki, bu zor dönemi 7’den 70’e her bireyin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi sayesinde minimum hasarla atlatacağız.”
VİDEOLARİNGOSKOPİ KULLAN-AT PARÇALARI DA İMAL EDİLİYOR
33 BİLSEM’deki Zeka Gücü sınıflarında yüz siperliklerinin yanı sıra, hastaların solunum yollarını görüntülemekte kullanılan videolaringoskopi cihazlarının kullan-at parçaları da imal ediliyor. Videolaringoskopi; entübasyon sırasında suni solunum cihazı desteği verilen hastaların, sağlık çalışanlarıyla minimum temas etmesini ve enfeksiyon riskinden korunmasını sağlıyor.
BEYİN FIRTINASINDAN ÇIKAN FİKİR VE MODELLERLE ÜRÜN GELİŞTİRİLİYOR
3 boyutlu tasarım dersi gören öğrenciler, geliştirdikleri modelleri dünyanın birçok yerinden kodların paylaşıldığı sitelere yüklüyor ve oradaki tasarımları modifiye ediyor. Öğretmen ve öğrencilerin gruplar halindeki beyin fırtınasından çıkan fikir ve modeller denenerek optimum ürün geliştiriliyor ve ortaya çıkan ürünün projesi diğer BİLSEM’lerle paylaşılıyor.
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Zeka Gücü Teknoloji Sınıfı öğrencileriyle…
TALEPLER ZEKA GÜCÜ TEKNOLOJİ SINIFLARINA BİLDİRİLİYOR
İllerdeki hastaneler internet üzerinden, Sağlık Bakanlığı da Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla hangi parçaların gerektiğini bildiriyor. Öğretmenler ve öğrenciler ekipman modellerini ihtiyaca göre modifiye ederek üretime geçiriyor. Sınıflarda ayrıca ihtiyaç belirtilen farklı cihaz parçaları için de tasarım çalışmaları yürütülüyor.
EĞİTİMLER COVID-19 SÜRECİNDE ONLİNE PLATFORMA TAŞINDI
Bu arada dersler yeni tip Koronavirüs tedbirleri dolayısıyla hayata geçen uzaktan eğitim döneminde zekaguculms.turkcell.com.tr online platformuna taşındı. Öğrenciler üç gün sürecek online eğitimlerde 3 boyutlu tasarım yapmayı, kendi animasyonlarını oluşturmayı ve mobil uygulamalarını geliştirmeyi öğrenecekler. Bu kapsamda öğrenciler için 3D yazıcıyla yüz siperliğinin nasıl üretileceğine ilişkin bir eğitim de hazırlandı.