Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, Oxford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada Avrupa’da dolaşımda bulunan 15 ülkenin para biriminde 26 bini aşkın bakteriye rastlanıldığı; Avrupalıların yüzde 57’sine göre paranın “her gün temas edilen en kirli nesne” olduğu bilgisini paylaştı.
Prof. Dr. Reşit Mıstık
PARAYA BULAŞAN VİRÜS DOKUNANA GEÇER
Virüslerin cansız ortamlarda çoğalamadıklarını ve zamanla hasta edici özelliklerini kaybettiklerini ancak paraya bulaşan virüsün kısa süre sonra ona dokunan diğer kişiye geçebildiğini belirten Prof. Dr. Mıstık “Bu nedenle ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağza götürülmesi sonucunda grip, nezle, soğuk algınlığı ve Covid-19 gibi solunum yoluyla da bulaşabilen birçok hastalığa yol açan virüsler kişiden kişiye bulaşabilir.” dedi.
MECBUREN PARAYA TEMAS EDİLMİŞSE…
Prof. Dr. Mıstık bu risk yüzünden alışverişte mümkün olduğunca kredi kartı kullanılmasını önerdi ve mecburen paraya temas edilmişse ellerin “yüz, göz, burun ve ağza dokunulmadan” sabunlanarak en az 20 saniye yıkanması gerektiğinin altını çizdi.