Connect with us

Finans & Ekonomi

KRİTİK DIŞ TİCARET BELGELERİNE ELEKTRONİK ONAY

TURKTRADE’nin (Türkiye Dış Ticaret Derneği) girişimleri sonucunda T.C. Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında varılan mutabakatla, “Menşe Şahadetnamesi ve Form A Özel Belgesi” onay işlemleri 8 Nisan 2020 tarihinden itibaren elektronik ortamda gerçekleşecek.

DIŞ TİCARET SÜREÇLERİNDE AKSAMA İHTİMALİ DOĞMUŞTU
Dolaşım belgeleri ve menşe ispat belgelerinin onay işlemleri, TOBB tarafından yapılmakta. Medos sistemi üzerinden yürüdüğünden ATR, Euro 1 ve Euro Med türü belgelerin akışında sorun yaşanmazken; İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve TOBB’un Covid-19 önlemleri kapsamında “çalışma saatlerinde değişikliğe gidilmesi ve bazı birimlerinin kapalı tutulması” ihracatçıların “Menşe Şahadetnamesi ve Form A Özel Belgesi onay işlemleri” gibi iş süreçlerinde aksama ihtimali oluşturdu.

TURKTRADE, ELEKTRONİK ORTAMDA ONAY YAPILMASINI ÖNERDİ
TURKTRADE yönetimi, “ticareti faaliyetlerin olumsuz etkilenmemesi için manuel yapılmaya devam edilecek olan onay işlemlerinde mesai saatlerinin mümkünse kısaltılmaması” gerektiğini ancak “insan sağlığının söz konusu olduğu böylesi bir dönemde” bu işlemlerin elektronik ortamda pratiğe dönüşmesini tercih ettiklerini TOBB’un ilgili birimlerine iletti. Aynı zamanda Ticaret Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü ile Gümrükler Genel Müdürlüğü’nü bilgilendirdi.

SONUNDA TOBB İLE TİCARET BAKANLIĞI MUTABAKATA VARDI
TURKTRADE konuya ilişkin açıklamasında şu bilgileri aktardı: “Dış ticaretin basitleştirilmesi ve kolaylaştırılmaya ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde bu ve buna benzer uygulamalar ne yazık ki işlem sürelerini uzatmakta ve uzunca kuyruklar oluşturmaktadır. ISO ve İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) çalışanlarını korumak amacıyla önlem almak istemesi anlaşılır bir durumken, uzayıp giden kuyrukta bekleyen iş takipçilerinin durumu da ne yazık ki bir o kadar endişe vericidir. Konuyla ilgili TOBB Dış Ticaret Müdürü ile yaptığımız görüşmede, bu evrakların da elektronik ortamda onaylanması için kendilerinin gerekli hazırlığı yaptıklarını ancak, Ticaret Bakanlığı’nca yapılması gereken mevzuat değişikliğinin beklendiğini söylemişlerdir. Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığı ve TOBB nezdinde yaptığımız girişimler sonrasında bugün TOBB tarafından tarafımıza verilen bilgiye göre, Ticaret Bakanlığı’ndan, Menşe Şahadetnamesi ve Form A Özel Belgesi 08 Nisan 2020 tarihi itibariyle elektronik olarak onaylanmaya başlaması konusunda mutabakata varılmıştır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir