Connect with us

Finans & Ekonomi

“KOSGEB’İN TECRÜBESİNİ KKTC’YE AKTARACAĞIZ”

KKTC’deki 3’üncü KOBİ Zirvesi’ndeki konuşmasında, 61 ülkenin muadil kuruluşlarıyla mutabakat halinde olduklarını belirten KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, “sadece ulusal değil uluslararası KOBİ ekosistemine de katkı verecek faaliyetlerde” bulunduklarını söyledi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) başkenti Lefkoşa’da bu sene 3’üncüsü gerçekleştirilen KOBİ Zirvesi’nde “İnovasyon ve Bilişim” teması ele alındı. Başbakanlık Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı ile Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi’nin ev sahipliğindeki zirveye, KKTC Başbakanı Ersin Tatar, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Toyga Atakan, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) Başkanı Prof. Cevahir Uzkurt ile sivil toplum kuruluşları (STK) ve meslek örgütleri temsilcileri katıldı.

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, haziran ayındaki zirvenin açılışında, Türkiye’de yürüttükleri KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında “dijitalleşme” çağrısında bulunduklarını ve elde edilecek deneyimi KKTC’deki muadil kuruluş KOBİGEM’le (Küçük Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Merkezi) paylaşacaklarını söyledi. Prof. Dr. Uzkurt, “Bu zirvenin çıktıları ve bizim de Türkiye’de KOBİ’ler için Dijitalleşme teması ile ilan ettiğimiz programa ilişkin tecrübelerimizin birlikte değerlendirilmesiyle KKTC’de KOBİ’lere özel yeni bir programın oluşturulabileceği kanaatindeyim.” dedi.

“61 ÜLKEYLE MUTABAKAT HALİNDEYİZ”
KOBİ’lerin dünya genelindeki gibi Türkiye ve KKTC’de de ekonomik ve sosyal istikrarın temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Uzkurt, devamında şunları dile getirdi: “Hem nicelik hem de nitelik açısından bir rakam vermek gerekirse Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’a yakınını KOBİ’ler oluşturmakta ve yaklaşık 3 milyon civarında KOBİ ölçeğinde işletme faaliyet göstermektedir. KOBİ’lerden sorumlu yetkili bir kuruluş olarak KOBİ’lerimizin ve girişimcilerimizin ekonomik ve sosyal kalkınmadaki paylarını arttırmak, küresel rekabet ortamında güçlü olmalarını sağlamak üzere nitelikli ve öncü bir kurum vizyonuyla faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bu bağlamda 61 ülkenin KOSGEB muadili kuruluşu ile yapmış olduğumuz mutabakatlar çerçevesinde sadece ulusal değil uluslararası KOBİ ekosistemine de katkı verecek faaliyetlerde bulunmaktayız.”Uzkurt, KOBİGEM’le aralarındaki mutabakat çerçevesinde “KKTC ve Türkiye’deki KOBİ’ler arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini geliştirmek, küresel pazarda rekabet güçlerini arttırmak, karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmak, kurumlar arasında eğitmen ve uzman yetiştirmek üzere programlar düzenlemek gibi” birçok alanda iş birliği çalışmaları yaptıklarını, önümüzdeki dönemde bunun artarak devam edeceğini belirtti.

“İNOVASYON VE BİLİŞİMİN ÖNEMİ YADSINAMAZ”
‘İnovasyon ve bilişimin günümüz dünyasındaki önemi yadsınamaz bir gerçektir.” diyen Uzkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de KOBİ’ler için ‘dijitalleşme’ teması ile ilan ettiğimiz programa ilişkin tecrübelerimizin birlikte değerlendirilmesiyle KKTC’de KOBİ’lere özel yeni bir programın oluşturulabileceği kanaatindeyim. KKTC Bilişim ve İnovasyon Yol Haritası oluşturulması grup çalışmasına KOSGEB olarak katılım sağladık ve en üst düzeyde katkı verdik. Yine belirlenecek yol haritasının uygulama aşamasında 30 yıllık deneyimimizle arzu edilen bütün alanlarda destek vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha tekrarlamak isterim.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir