Connect with us

Araştırma ve Raporlar

BİLİŞİM İLK 500’DEKİ ŞİRKETLERİN GELİRLERİ 2022’DE YÜZDE 74 ARTTI

“Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması-Bilişim 500” listesinde yer alan şirketler 2022 yılında 2021’e göre yüzde 74 artışla 372 milyar TL gelir elde etti. Araştırma kapsamındaki 187 şirketin geliri yüzde 100’den fazla artış kaydetti. En yüksek büyüme oranına yüzde 501’le bir yazılım şirketi imza attı. ‘Türkiye Merkezli Üretici Yazılım’ kategorisindeki büyüme yüzde 84. 89 şirket ilk defa listeye girdi.

 

Bilişim dünyasının 2022 performansını masaya yatıran “Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması-Bilişim 500” tamamlanmak üzere. Türkiye bilişim sektörünün en önemli referans kaynağı niteliğindeki araştırma, “Yeni Yüzyılımızda Daha da İleri – Further” mottosuyla M2S Araştırma Şirketi’nce yapılan araştırmanın sonuçları, 9 Ağustos tarihinde KoçSistem’in sponsorluğuyla İstanbul Fişekhane’de gerçekleşecek törende açıklanacak.

187 ŞİRKETİN GELİRİ YÜZDE 100’DEN FAZLA ARTTI
Öncül verilere göre “Bilişim 500” listesinde yer alan şirketler 2022 yılında 2021’e nazaran yüzde 74’lük artışla 372 milyar TL gelir elde etti. Araştırma kapsamındaki 187 şirketin geliri yüzde 100’den fazla artış kaydetti. En yüksek büyüme oranına yüzde 501’le bir yazılım şirketi imza attı. ‘Türkiye Merkezli Üretici Yazılım’ kategorisindeki büyüme yüzde 84. 89 şirket ilk defa listeye girdi. Finans, perakende ve üretim gibi temel sektörler en fazla teknoloji yatırımında yine öne çıktı.

DOLAR BAZLI ORTALAMA GELİR ARTIŞI YÜZDE 10
M2S Araştırma Şirketi Genel Müdürü Özlem Unan “2022’de Bilişim 500 sıralamasında yer alan şirketlerin toplam geliri 22 milyar dolar. Gelirler 10 yıl önceye göre dolar bazında yüzde 41 azaldı. Ancak buna rağmen 2022 yılı sıralamasında yer alan şirketlerin dolar bazında ortalama yüzde 10 büyüdüğünü görüyoruz. 165 şirketin büyüme oranı ortalamanın üzerinde.” dedi.

Özlem Unan- M2S Araştırma Şirketi Genel Müdürü 

SEKTÖRE YÖN VEREN YATIRIMLAR…
Yapay zekâ ve nesnelerin interneti yatırımlarının 2022’de arttığını ve giderek daha da artacağını ifade eden Unan şunları dile getirdi: “24 yıldır sürdürdüğümüz araştırma ile bilişim sektörünün neredeyse çeyrek yüzyıldır geçtiği çok önemli kilometre taşlarını ortaya çıkarıyoruz. Bugünün yeni dünya düzeninde operasyonları kolaylaştırmak için sürdürülebilirlik ve dijital dönüşümün önemi herkes tarafından kabul edilmiş durumda. Küresel salgının hızlandırdığı dijital dönüşüm süreciyle sektörün geleceğinin nesnelerin interneti, bulut, yapay zekâ ve buna bağlı olarak veri yönetimine ve güvenliğine yönelik yatırımlarla inşa edildiğini görüyoruz.

SEKTÖREL ÖZELLEŞTİRİLMİŞ BULUT ÇÖZÜMLERİ…
Artık operasyonları bulut gibi istediğimiz zaman büyütebildiğimiz ve en güncel teknolojileri kullandığımız bir yapıya taşıdık. Bulut teknolojileri büyümeye devam ederken, regülasyonlara uyumlu olacak şekilde sektörel özelleştirilmiş bulut çözümleri konuşuyoruz.

SİBER GÜVENLİK ÇÖZÜMLERİ BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK
Tüm bu teknolojilerin ve verilerin güvenliği en önemli başlık olarak listede yer alıyor. Bu durumun sonucu olarak siber güvenlik çözümleri ve siber güvenlik hizmetleri de önümüzdeki yıllarda hızla büyümeye devam edecek.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir