MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) Teknoloji Merkezi MEXT’in Dünya Ekonomik Forumu (WEF) iş birliğiyle hazırladığı “Sanayide Yapay Zekâdan (AI) Değer Yaratmak” adlı çalışmayla “ölçeklenebilir yapay zekâ uygulamalarının yaygınlaşması için” yol haritası sunuluyor. MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol Projemiz ile yapay zekâdan elde edilen katma değeri artırmak istiyoruz. Bu amaçla, teknoloji sağlayıcılarla birlikte yapay zekâ odaklı kullanım senaryoları geliştirerek MEXT Dijital Fabrikamızı en üst teknoloji seviyesinde tutmak için çalışmaya devam ediyoruz.”
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, MESS Teknoloji Merkezi MEXT’in Dünya Ekonomik Forumu (WEF) iş birliğiyle hazırladığı “Sanayide Yapay Zekâdan (AI) Değer Yaratmak” adlı çalışmayla “sanayi liderlerinin yapay zekâdan değer yaratmaya inandığına ancak buna nasıl başlayacaklarını bilmediklerine” tanık olunduğunu söyledi.
ÇALIŞMA SANAYİDE YAPAY ZEKA ETKİNLİĞİYLE TANITILDI
Ölçeklenebilir yapay zekâ uygulamalarının yaygınlaşması için yol haritası sunulan “Sanayide Yapay Zekâdan (AI) Değer Yaratmak” başlıklı çalışma, MEXT’te düzenlenen “Sanayide Yapay Zekâ” etkinliğiyle tanıtıldı.
MEXT Teknoloji Merkezi Yönetici Direktörü Efe Erdem’in açılış konuşmasıyla başlayan etkinliğe; ilgili kamu kurumu temsilcileri, yapay zekâ konusunda kanaat önderleri ve MESS üyelerinin yanı sıra 8 ülkeden 100’ün üzerinde sanayi kuruluşu yöneticisi, proje partneri, akademisyen ve girişimci katıldı.
WEF İcra Komitesi Üyesi Sebastian Buckup ve WEF İleri Üretim Teknolojiler ve Tedarik Zinciri Platformu lideri Kyriakos Triantafyllidis yanı sıra BCG, Tüv SÜD Digital, Microsoft gibi kurumların uluslararası üst düzey yöneticileri etkinlikteki çalıştaylara konuk oldu.
MEXT DİJİTAL FABRİKA’DA YAPAY ZEKÂ UYGULAMALARI DENEYİMLENDİ
Etkinlikte, sanayide ölçeklenebilir yapay zekâ uygulamalarının nasıl gelişebileceği, yapay zekâdan nasıl değer yaratılabileceği, yapay zekâ uygulamalarının üretkenliği nasıl arttıracağı ve sürdürülebilirliğe katkıları gibi konular, alanında uzman kişiler tarafından değerlendirildi. Katılımcılar farklı yapay zekâ uygulamalarını MEXT Dijital Fabrika’da deneyimleme fırsatını buldu.
“YAPAY ZEKÂDAN ELDE EDİLEN KATMA DEĞERİ ARTIRMAK İSTİYORUZ”
“Sanayide Yapay Zekâdan (AI) Değer Yaratmak” çalışmasına başlamadan önce 10’dan fazla sektörde 300’e yakın dijital olgunluk değerlendirmesi gerçekleştirdiklerini ifade eden MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol şunları dile getirdi: “Bu değerlendirmeler neticesinde, sanayi liderlerinin yapay zekâdan değer yaratmaya inandıklarına ancak nasıl başlayacaklarını bilmediklerine tanık olduk. Bu konuda liderlere yol göstermek ve yapay zekânın üretimde kullanımını hızlandırmak için MEXT’in global liderliğinde Dünya Ekonomik Forumu ve Dördüncü Sanayi Devrimi Merkezleri Ağı ile birlikte ‘Sanayide Yapay Zekâ’ projesini başlattık. Projemiz ile yapay zekâdan elde edilen katma değeri artırmak istiyoruz. Bu amaçla, teknoloji sağlayıcılarla birlikte yapay zekâ odaklı kullanım senaryoları geliştirerek MEXT Dijital Fabrikamızı en üst teknoloji seviyesinde tutmak için çalışmaya devam ediyoruz.”
“Sanayide Yapay Zekâdan (AI) Değer Yaratmak” çalışmayla; otomotiv, elektronik, enerji, tekstil, çimento, çelik, gıda ve kimya dahil olmak üzere 10’dan fazla sektörden 23 kullanım senaryosuyla yol gösterilmesi hedefleniyor. Kullanım senaryoları; iş sağlığı ve güvenliği, kalite, bakım, üretim prosesleri, tedarik zinciri ve enerji yönetimindeki uygulama alanlarını kapsıyor.
Yapay zekâ çalışmalarının test edilmesi ve geliştirilmesi için MEXT global bir uygulama sahası (test bed) olarak konumlanmaya devam edecek. Bu kapsamda MESS, MESS Teknoloji Merkezi ile sanayinin gelişimine küresel katma değer sağlayacak projelerine devam edecek.
“Sanayide Yapay Zekâdan (AI) Değer Yaratmak” adlı çalışmanın linki: https://www.weforum.org/whitepapers/unlocking-value-from-artificial-intelligence-in-manufacturing/
FAİZ VE ENFLASYONDAKİ SEYİR KÜRESEL EKONOMİYİ NASIL ETKİLİYOR?
TÜİK’E GÖRE YILLIK ENFLASYON AĞUSTOS 2024’TE YÜZDE 51,97’YE GERİLEDİ…
BANKACILIK DIŞI FİNANS SEKTÖRÜ YASAL DÜZENLEME BEKLİYOR…
E-TİCARETTE HIZLI VE GÜVENLİ BÜYÜME İÇİN…
TÜİK’E GÖRE YILLIK ENFLASYON 10 PUAN GERİLEDİ…
HAZIR BETONDA FAALİYET ENDEKSİ SON 60 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE…