Connect with us

Araştırma ve Raporlar

GENÇLER NE DÜŞÜNÜYOR, NE BEKLİYOR VE NE İSTİYOR?

“Üniversite öğrencisi ve yeni mezun gençlerin yaşam koşulları, alışkanlıkları, iç dünyaları, ülkedeki ekonomik ve sosyal koşullar ile dış dünyaya ilişkin yorumları, kariyer planları, iş dünyasına bakış açıları, karşılanan ya da karşılanamayan beklentileri ve geleceğe yönelik eğilimlerinin” irdelendiği Youthall “Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri 2023 Araştırması” sonuçlarına göre; yüzde 38’i 1.250 TL, yüzde 33’ü 1.251-2.500 TL aralığındaki harçlıkla geçinmeye çalışıyor. Yıllık yüzde 137 enflasyona rağmen, harçlıklar geçen yıla nazaran sadece yüzde 25 arttı. Mart 2023 TÜİK verilerine göre, bir yetişkinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık maliyeti erkeklerde 2.385 TL, kadınlarda ise 2.276 TL. Üniversite mezunu çalışan gençlerin yüzde 24’ü asgari ücretten az veya asgari ücret seviyesinde gelir elde ediyor.

 

Youthall “Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri 2023 Araştırması” sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 80’i “şirketlerin çalışanları önemsemediğini ve negatif ekonomik koşullardan fayda sağladığını” düşünüyor; yüzde 93’ü “iş bulma imkânının her geçen gün zorlaşmasından dolayı düşük ücretlere sessiz kaldığını” belirtiyor.

İŞ ARAYAN ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ DURUMU VAHİM
Gençlerin kariyer platformu Youthall’ın 2023’te ikincisini gerçekleştirdiği araştırma, iş arayan üniversite mezunlarının durumunun vahim olduğunu ortaya koyuyor. Bu kategorideki gençlerin yüzde 69’u ayda 1.500 TL harçlıkla geçinmeye çabalıyor. Bu tutar, sağlıklı beslenmelerine bile yetmiyor.

ARAŞTIRMAYA 1219 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ VE 342 MEZUN KATILDI
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen araştırmaya, 171 farklı üniversitede 128 farklı bölümde öğretim gören 18-34 yaş aralığındaki 1219 öğrenci ve 342 mezun katıldı. Araştırmanın toplam örneklem büyüklüğü 1558. Araştırmayla; üniversite öğrencisi ve yeni mezun gençlerin yaşam koşulları, alışkanlıkları, iç dünyaları, ülkedeki ekonomik ve sosyal koşullar ile dış dünyaya ilişkin yorumları, kariyer planları, iş dünyasına bakış açıları, karşılanan ya da karşılanamayan beklentileri ve geleceğe yönelik eğilimleri irdeleniyor.

GENÇLERİN YÜZDE 38’İ 1250 TL HARÇLIKLA GEÇİNMEYE ÇALIŞIYOR
2022 araştırmasının sonuçlarıyla kıyaslandığında, kötüye giden ekonomik koşullar nedeniyle aile evinde kalan gençlerin oranı artarken, yurtta ve öğrenci evinde kalanların oranı azaldı. Öğrencilerin ise yüzde 38’i 1.250 TL, yüzde 33’ü 1.251-2.500 TL aralığındaki harçlıkla geçinmeye çalışıyor. Yıllık yüzde 137 enflasyona rağmen, harçlıklar geçen yıla nazaran sadece yüzde 25 arttı. Mart 2023 TÜİK verilerine göre, bir yetişkinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık maliyeti erkeklerde 2.385 TL, kadınlarda ise 2.276 TL. Üniversite mezunu çalışan gençlerin yüzde 24’ü asgari ücretten az veya asgari ücret seviyesinde gelir elde ediyor.

5’TE 1’İ MUTSUZ, 4’TE 1’İ KARAMSAR
Araştırmanın sonuçlarına göre, gençlerin 5’te 1’i mutsuz, 4’te 1’i geleceğe karamsar bakıyor ve 4’te 3’ü ise stresli. Mezunların yüzde 67’si ve çalışan mezunların yüzde 79’u, gençlerin şu anda çalıştıkları iş yerlerinden ilk fırsatta ayrılacağını ifade ediyor. Yüzde 80’i şirketlerin çalışanları önemsemediğini ve günümüzdeki negatif ekonomik koşulları personelin aleyhine kullandığı görüşünde.

DÜŞÜK ÜCRETLERE MECBUREN SESSİS KALIYORLAR
Çalışan mezunların yüzde 83’ü, iş arayan mezunların ise yüzde 90’ı iş bulmanın eskiye kıyasla daha da zorlaştığını vurguluyor. Yüzde 88’i önemsedikleri birçok kriterden zor iş bulunabildiği için taviz verdiğini dile getiriyor. Bu oran iş arayan mezunlar arasında yüzde 92. Yüzde 93’ü düşük ücretlere mecburen sessiz kaldığının altını çiziyor.

SADECE YÜZDE 7’İ YURT DIŞINA KESİNLİKLE GİTMEM DİYOR
Araştırmada, “İmkân olsa yurt dışına gider misin?” sorusuna gençlerin yarısı kararının ülkeye göre değişeceği, üçte birinden fazlası ise ülke fark etmeksizin gideceği yönünde cevabını verdi. “Büyük ihtimalle gitmem.” ve “Kesinlikle gitmem.” diyenlerin oranı yüzde 7’de kaldı.
Gençler en fazla yurt dışında çalışmayı, yönetici olmayı, girişimci olmayı ve dünyaya fayda oluşturan bir projede yer almayı hedefliyor. Onlar için yurt dışını iş/özel hayat dengesi ve emeğe değer verilmesi albenili kılıyor.

YAZILIM, IT, AR-GE VE ÜR-GE REVAÇTA…
Araştırmaya katılanların yüzde 86’sı, global şirketlerin eskiye kıyasla daha fazla tercih edildiği kanaatinde. Yüzde 84’ü kurumsal bir şirkette çalışmayı arzuluyor. Yazılım geliştirme, IT, Ar-Ge, Ür-Ge gibi teknolojik departmanlar tercihlerinin ilk sıralarında yer alıyor. İnsan kaynakları ve finans gibi bölümler ön planda. Gençler öncelikle hibrit çalışmayı tercih ediyor.

İŞ BAŞVURULARINA MAİL VE TELEFONLA GERİ DÖNÜŞ İSTİYORLAR
Araştırmaya göre Covid-19 pandemisinden sonra gençlerin nesnelerin interneti, otonom araçlar, dronlar, robotlar, 3D baskı, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik/sanal gerçeklik gibi alanlara ilgisi arttı. Gençler gerçekleştirdikleri iş başvurularına mail veya telefon ile geri dönüş almak istiyor. Cevapsız kalan başvurulardan rahatsız duydukları için yüzde 30’u bir daha o şirketin herhangi bir ilanıyla ilgilenmeyeceğini belirtiyor.

KARİYER VE ÖZEL HAYAT DENGESİNE SAYGI BEKLİYORLAR
Gençler işverenlerin ya da profesyonel yöneticilerin kariyer ve özel hayat dengesine saygı duymasını çok önemsiyor. Çalışacakları şirketin çevre ve insanlık için iyi şeyler yapmasını çok önemli buluyorlar; ancak içinde bulunulan dönemde bu konuyu öncelikli görmüyorlar.

Emre Aykan-  Youthall CEO’su 

“YURT DIŞINA GİTMEDEN ÜLKE EKONOMİSİNE DAHİL EDİLMELİLER”
Youthall CEO’su Emre Aykan, 2022 yılının katılımcı profili ile karşılaştırıldığında 3 büyük il dışından katılımın yüzde 39’dan yüzde 51’e yükseldiğine dikkat çekerek Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri 2023 Araştırması sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Bu veri Youthall’un son bir yıl içinde Anadolu illeri ve özellikle de bu illerde yaşayan ve iş bulmaya çalışan mezunlar tarafından bilinirliğinin arttığını gösteriyor. Ayrıca 2022 yılında 138 üniversiteden katılım sağlanmışken, 2023’te katılımcı üniversite sayısının 171 olması da penetrasyon artışının farklı bir göstergesi. Youthall olarak Türkiye’nin her yerindeki genç yeteneklere ulaşmak için onları dinliyor ve olmamızı istedikleri her yerde olma hedefiyle çalışıyoruz. Amacımız gençlerimizin yurt dışına gitmeden, bu ülkede istedikleri olanaklara ulaşması için köprü olabilmek. Çünkü sonuçlar, işsiz nüfus istatistiklerinde yer almadıkları halde, her an iş değiştirme potansiyeli taşıyan, uygun bütün açık pozisyonlara talip, ‘gizli işsizlerin’ ve doğal olarak ‘mutsuz çalışanların’ varlığına işaret ediyor. Dolayısıyla eğer giderlerse geri dönüşleri zor görünüyor. Bu nedenle genç yetenekleri gitmeden ülke ekonomisine dahil etmemiz gerek.”

 

Araştırma sonuçlarının linki: https://www.youthall.com/tr/company/ebooks/genclerin-beklenti-ve-yonelimleri-arastirmasi-2023

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir