Connect with us

Araştırma ve Raporlar

ENERJİDE DIŞI BAĞIMLILIKTAN KURTULMANIN YOLU GÜNEŞ VE RÜZGARDA

“Türkiye’de Enerji Tüketimi ve Ekonomi” araştırması sonuçlarına göre; toplumun yüzde 55’i “Türkiye’nin enerji konusundaki en önemli sorununun dışa bağımlılık olduğu”; yüzde 56’sı “öncelikle güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir kaynaklarıyla problemin önüne geçilebileceği”, yüzde 69’u ise “kömür, doğal gaz ve petrol yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına geçilirse elektrik faturalarının düşeceği” görüşünde. Enerjide dışa bağımlılık her 5 kişiden 4’ünü endişelendiriyor. Araştırmaya katılanların yüzde 50’lik bölümü, güneş ve rüzgâr enerjisi sürecinde faturasında belli bir oranda artışa rıza göstermeye meyilli.

 

Temiz Enerji Haber Portalı ve KONDA Araştırma tarafından “Türkiye’de toplumun yenilenebilir enerji ve enerji bağımlılığı konusundaki algısını ölçmek için gerçekleştirdiği “Türkiye’de Enerji Tüketimi ve Ekonomi” başlıklı anket çalışmasının sonuçları açıklandı. Türkiye genelinde 2510 kişiyle yapılan anketle Türkiye’deki 15 yaş üstü nüfusun küresel enerji krizinin gündemde olduğu bir dönemde “enerjiye ve elektrik tüketimine bakış açısı” ve “çözüme dair hangi önerilere sahip olduğu” araştırıldı.

DIŞA BAĞIMLILIK EN BÜYÜK PROBLEM…
Katılımcıların yüzde 55’i Türkiye’nin enerjideki en büyük probleminin dışa bağımlılığı olduğunu ifade etti. Bu oranın eğitim seviyesi ve hane geliri arttıkça arttığı görüldü. Enerji fiyatlarındaki yükseklik yüzde 30’la ikinci sırada yer alıyor.

Ankette görüş belirtenlerin yüzde 64’ü, enerjide dışa bağımlılıktan çok endişe duyduğunu kaydetti. Yüzde 15’i “Endişeliyim.” dedi. Araştırmayla, her 5 kişiden 4’ünün söz konusu durum sebebiyle endişe taşıdığını ortaya koydu.

ÇÖZÜM İÇİN GÜNEŞ VE RÜZGAR ÖNE ÇIKIYOR…
“Dışa bağımlılığın önüne geçmek için hangi enerji kaynaklara yönelmek gerektiği” sorusuna verilen cevaplarda yüzde 71’le güneş birinci, rüzgar ise yüzde 64’le ikinci durumda.

Katılımcıların yüzde 56’sı, “doğal gaz, petrol ve diğer ithal yakıtlardaki fiyat dalgalanmalarından etkilenmemek için öncelikle güneş ve rüzgâr enerjisine geçilmeli” görüşünde. Yüzde 69’u ise “kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar yerine daha fazla yenilenebilir enerji kaynağı kullanılmaya başlanırsa elektrik fiyatlarının azalacağını” düşünüyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN FEDAKÂRLIK BEYANI…
Yüzde 51’i, “yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilecek enerjiyi kullanmak için elektrik faturasında belli oranda bir artışa” razı olduğunu söylüyor. Yaş azaldıkça ve eğitim seviyesi arttıkça rıza oranı yükseliyor. Toplumun yüzde 25’i yüzde 2’lik, yüzde 14’ü yüzde 10’luk, yüzde 11’i ise yüzde 20’lik artışa razı.

Metin Atamer- Temiz Enerji Vakfı (TEMEV) Başkanı

“TOPLUM YENİLENEBİLİR ENERJİ ADIMLARINI DESTEKLİYOR”
Temiz Enerji Vakfı (TEMEV) Başkanı Metin Atamer, araştırma sonuçlarını şu ifadelerde değerlendirdi: “Çalışma, enerji konusunda Türkiye’nin problemleri ve bu problemlere çare olabilecek çözümler hakkında toplum genelinde bir mutabakat olduğunu gösterdi. Toplumda her 5 kişiden 4’ü enerjide bağımlılığı çok dert ederken, her 5 kişiden 3’ü ise bağımsızlığa giden yolu güneş ve rüzgârda görüyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı ve sınırda karbon düzenlemelerinin ayak sesleri gittikçe yaklaşırken, Paris Anlaşması’nı onaylayarak 2053 net-sıfır hedefi koymuş bir ülkenin kömür, doğal gaz gibi yakıtlar yerine yenilenebilir enerji için atacağı her adımın toplum tarafından tam destek göreceğini söylemek yanlış olmayacaktır.”

Bekir Ağırdır- KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi

“ARAŞTIRMADAKİ BULGULARA GÖRE HAREKET EDİLMELİ”
KONDA Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır ise şunları dile getirdi: “Covid-19 pandemisinin ardından gerek ekonomik gerekse siyasi belirsizlikler özellikle gençler olmak üzere bireylerin gelecek algılarını ve beklentilerini sıkıştırıyor. Dünya müthiş karmaşık ve belirsiz bir enerji krizi yaşıyor. Ülkemiz de bu krizden en çok etkilenen ülkelerden birisi. Son yıllarda sıklığını artırdığımız iklim, çevre ve enerji temalı araştırmalara göre iklim değişikliği ve enerji krizi günden güne bireylerin gündemlerinde ön sıralara yükseliyor. Güncel enerji tartışmalarının yanında toplumun enerji kullanımına bakış açısı ve tutumlarını birlikte okumayı sağlayan bu araştırmanın bize söylediği; enerjide dışa bağımlılık konusunda toplumun çok büyük kesiminin endişeli olduğu. Enerji güvenliği, enerjiye ulaşılabilirlik ve enerji maliyetleri bakımından yüzünü yenilenebilir enerjiye dönen bir kitle oluşmuş durumda. Bu kitle yaşamında pozitif etki yaratacağına inandığı değişimleri de hayata geçirme arzusunda. Bu niyetin kamu politikalarında karşılık bulması için araştırmanın sağladığı bulguların herkes tarafından okunması, anlaşılması ve toplumun ihtiyaç ve taleplerine göre hareket edilmesini önemli görüyoruz.”

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir