Connect with us

Araştırma ve Raporlar

KÜRESEL TİCARİ SİGORTA FİYATLARI 2021 SON ÇEYREKTE YÜZDE 13 ARTTI

Dünya genelinde faaliyet gösteren sigorta brokerliği ve risk yönetimi şirketi Marsh’ın yayınladığı endekse göre 2021 yılının dördüncü çeyreğinde küresel ticari sigorta fiyatları yüzde 13 arttı. Siber sigorta fiyatları yüksek oranlarda artı. ABD’deki artış yüzde 130 (üçüncü çeyrekte yüzde 96), İngiltere’dekiyse yüzde 92’yi (üçüncü çeyrekte yüzde 73) buldu. Bu dikkat çekici artışta “fidye yazılımı saldırılarının çoğalması ve şiddetlenmesi” etkili oldu. Birçok sigorta şirketi “kapsam şartlarını ve koşullarını” sıkılaştırdı.

 

2021 yılının dördüncü çeyreği, küresel ticari sigorta pazarında art arda artış görülen 17’inci çeyrek oldu. Lider sigorta brokerliği ve risk yönetimi şirketi Marsh’ın Küresel Sigorta Piyasa Endeksi’ne göre geçtiğimiz yılın son çeyreğinde küresel ticari sigorta fiyatları yüzde 13 oranında yükseldi.

Yeşim Aksüt- Marsh Türkiye Eş CEO’su 

HIZI YAVAŞLASA DA ARTIŞ DEVAM ETTİ
Çoğu bölgedeki sigorta fiyatlandırmalarda artış hızı yavaşladı. “Sabit kıymet sigortası ve yönetici sorumluluk sigortasındaki (D&O) seyir” hızın kesilmesine yol açtı. “Bileşik fiyatlar özelindeki artışın devam etmesinde İngiltere’de yüzde 22’lik bir artış (üçüncü çeyrekteki oran yüzde 27 idi), ABD’de yüzde 14’lük bir artış (önceki çeyreğe göre sabit kaldı) ve Pasifik ülkelerinde yüzde 13’lük artış (önceki yüzde 17 idi)” rol oynadı. 2021 dördüncü çeyrekte artış oranları Asya’da yüzde 4 iken (üçüncü çeyrek yüzde 6), Kıta Avrupası’nda ise yüzde 9’da (önceki çeyrek yüzde 10) kaldı. Ancak artış hızı Latin Amerika ve Karayipler’de yavaşlamadı; üçüncü çeyrekte yüzde 2 iken son çeyrekte yüzde 4’e çıktı.

KATEGORİLERE GÖRE FİYAT ARTIŞLARI…
Küresel sabit kıymet sigorta fiyatlarında yüzde 8 artış kaydedildi. İlk çeyrekteki oran yüzde 12 idi. Kaza sigorta fiyatlarındaki artış ise önceki iki çeyrekle kıyaslandığında yüzde 6’dan 5’e geriledi. Yüzde 31’le ana sigorta ürünü kategorilerindeki en yüksek artışa “siber kaynaklı, finansal ve profesyonel alanlardaki fiyatlandırmada” şahit olundu. Önceki çeyrekteki oran yüzde 32 idi.

SİBER SİGORTADAKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKTİ…
Siber sigorta fiyatları yüksek oranlarda artı. ABD’deki artış yüzde 130 (üçüncü çeyrekte yüzde 96), İngiltere’dekiyse yüzde 92’yi (üçüncü çeyrekte yüzde 73) buldu. Bu dikkat çekici artışta “fidye yazılımı saldırılarının çoğalması ve şiddetlenmesi” etkili oldu. Birçok sigorta şirketi “kapsam şartlarını ve koşullarını” sıkılaştırdı.

“KOMPLEKS ALANLARDA ÇÖZÜM GELİŞTİRİYORUZ”
Zorlu bir sigorta ve risk pazarında faaliyet gösterdiklerini ifade eden Marsh Türkiye Eş CEO’su Yeşim Aksüt, “Marsh olarak hem müşteriler hem de sigortacılar için siber, ticari alacak, affinity gibi kompleks alanlarda çözümler geliştirmeye odaklanmaya devam edeceğiz.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir