Connect with us

Sağlık

“BUNAMA RİSKİ BEYİN CHECK-UP’IYLA ORTAYA ÇIKIYOR”

Beyin hastalıklarında erken teşhis hayati önem taşıyor. Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, beyin hastalıklarının erken teşhisinde kullanılan beyin check up’ına ilişkin merak edilenleri anlattı.

MR, nöropsikolojik testler gibi bir dizi tetkikten oluşan beyin check up’ı sayesinde varsa unutkanlık ya da bilişsel işlev derecesinin belirlendiğini ifade eden PİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, herhangi bir şikayeti olmasa dahi 60 yaş üzerindeki bireylerin 5 yılda bir beyin check up yaptırmalarını tavsiye etti.

Prof. Dr. Barış Metin-Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı

Prof. Dr. Barış Metin-Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı

“HASTALIK RİSKLERİ DE GÖRÜLEBİLİYOR”
Metin, hastaların sıklıkla “Benim beynimde bir sorun var mı? Beyin fonksiyonlarımı bir gözden geçirmek istiyorum”, “Ailemde bunama var, acaba ben de bunar mıyım?”, “Çok unutkanım. Acaba bunun altında başka bir hastalık mı yatıyor?” gibi şüphe ve şikayetlerle beyin fonksiyonlarını ölçtürmek istediğini söyledi. Beyin fonksiyonlarını ölçme yöntemi beyin check up’ının bir dizi tetkikten oluştuğunu belirten Metin, herhangi bir problemi olmayan hastalarda ilerde oluşabilecek riskleri görebilmek adına da bu işlemin yapıldığını kaydetti.

“BUNAMA OLMADAN ÖNLEM ALABİLİYORUZ”
MR sayesinde bunama olmadan önlem alınabileceğini hatırlatan Metin: “Beyin görüntüleme yöntemlerinden MR yapılabiliyor. MR bize ne veriyor? Örneğin bunama probleminden şüphelendiğimiz bir hastamız var. Ailesinde de bunama var. Kendisi de biraz unutkan olduğunu söylüyor. Bu hastamızın beyin MR’ını yaptığımız zaman eğer beyinde çok da ciddi olmayan ama erken dönemde küçülme, bazı bölgelerde hacim kaybı söz konusuysa erken dönemde daha hastada bunama olmadan önlem alabiliyoruz.” dedi. Ailesinde birinci derece ve ikinci derece yakınlarında bunama varsa; ailevi bunama yapan mutasyonlar olduğuna dikkat çeken Metin, bunları tespit etmek adına genetik testler de istenebileceğini sözlerine ekledi.

“UNUTKANLIĞIN KAYNAĞI TESPİT EDİLİYOR”
Metin, uygulanan bazı testlerle unutkanlığın nedenlerinin tespit edildiğini ifade etti: “Unutkanlığın bir dikkat bozukluğuna mı bağlı olduğu, yoksa bir Alzheimer hastalığına bağlı bellek bozukluğuna mı bağlı olduğu beyin haritalaması yardımıyla birçok vakada çoğu zaman gösterilebiliyor. Ayrıca nöropsikolojik testlerle unutkanlığın ya da bilişsel işlev kaybının hangi aşamada olduğunun ve ilerleme riskinin olup olmadığının anlaşılabiliyor.”

"Beyin check up’ı yaptığımızda kişinin stres seviyesini görebiliyoruz."

“Beyin check up’ı yaptığımızda kişinin stres seviyesini görebiliyoruz.”

“HASTALARIN STRES SEVİYESİNİ GÖREBİLİYORUZ”
Genç hastaların çeşitli kaygılar ve performans düşüklüğü ortaya çıktığında beyin check up’ı yaptırabileceğini vurgulayan Metin, konuyu şöyle örneklendirdi: “Örneğin kişi çok ciddi stres altındadır ve bu durum çeşitli müphem şikayetlerle kendini gösterebilir. Ancak ne kadar stres altında olduğunu kendi fark etmeyebilir. Böyle durumlarda beyin check up’ını yaptığımızda kişinin stres seviyesini görebiliyoruz.”

“60 YAŞIN ÜZERİNDEKİ HER BİREY YAPTIRMALI”
Özellikle 60 yaş üzerindeki bireylerden herhangi bir yakınması olmasa bile bu tip check up’ları 5 yılda bir yaptırmalarını isteyen Metin, önerisini: “Çünkü bunama, beyinde çok sinsi ilerleyen bir hastalık. Hasta bunu fark etmeden önce bunamalar ciddi bir biçimde beyinde harabiyete neden olabiliyor. Bunları erkenden tespit edebilmek için 5 yılda bir beyin check up yaptırmak gerekiyor.” cümleleriyle detaylandırdı.

Beyin check up'ında bilgisayarlı EEG (CEEG) cihazlarıyla beynin sağlıklı çalışıp çalışmadığı kontrol ediliyor.

Beyin check up’ında bilgisayarlı EEG (CEEG) cihazlarıyla beynin sağlıklı çalışıp çalışmadığı kontrol ediliyor.

NASIL YAPILIYOR?
Beyin check up’ı farklı branşlardan uzman bir kadroyla uygulanıyor. Test sonuçları çok boyutlu değerlendiriliyor ve sonrasında da kişiye özel bir tedavi programıyla sorunlara çözümler sunuluyor. Beyin check up’ında beynin zihinsel faaliyetleri ve performansı değerlendiriliyor. Bilgisayarlı EEG (CEEG) cihazlarıyla beynin sağlıklı çalışıp çalışmadığı kontrol ediliyor. Hafıza ve dikkat ölçmeye yarayan testlerle varsa fonksiyon bozuklukları belirleniyor. Beyin fonksiyonları izleniyor ve beynin haritası çıkarılıyor. Ayrıca yine bilgisayar yardımıyla hafıza ve dikkat ölçmeye yönelik kognitif testler uygulanıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir