Connect with us

Sağlık

“ÇİLEK, ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUYOR”

Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden çileğin, insan sağlığı üzerinde bir çok olumlu etkisi bulunuyor. Liv Hospital Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Semih Üresin vitamin ve mineral kaynağı çileğin bilinmeyen 5 faydasını anlattı.

Liv Hospital Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Semih Üresin, yeterli miktarda çilek tüketiminin pek çok önemli hastalığın oluşumunu engellemede önemli rol üstlendiğini belirtti.

Semih Üresin-Liv Hospital Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen

Semih Üresin-Liv Hospital Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen

“ENFEKSİYONLARDAN KORUR”
Çilek, Covid-19’la mücadelenin sürdüğü bu dönemde içeriğindeki polifenoller sayesinde virüsleri baskılayıcı etki yaparak birçok enfeksiyonel hastalıktan korunmaya yardımcı oluyor. Sadece virüs değil; bakteriler, maya ve mantarlar üzerinde de etki gösteriyor. Ayrıca antioksidan etkisi bulunan çilek, bağışıklığımızın güçlenmesi için de etkili besinlerden.

“ZAYIFLAMAYA YARDIMCI”
Meyveler ve sebzeler, yağ dokusu büyümesini baskılama kapasiteleriyle yağlanmaya karşı koruyucudurlar. Aynı zamanda vücut ağırlığı yönetimi ve formun korunması için de yararlı kabul edilirler. Porsiyon kontrolüne dikkat ederek (bir porsiyonda orta boy 12 tane yeterli olacaktır) tüketimi sağlandığında kilo kontrolünde önemli rol oynuyor.

“TİP-2 DİYABETİ ÖNLER”
Çilek, karbonhidrat içeren bir öğünün ardından şekerin sindirimini yavaşlatıyor. Buna ek; şeker ve insülin artışlarını da azaltıyor. Bu da kan şekerinin daha dengeli olmasını sağlıyor ve tip 2 diyabetin önlenmesinde yardımcı oluyor.

"Çilek, hücrelere zarar veren serbest radikallerin temizlenmesi, DNA hasarının önlenmesi, kanser hücrelerinin büyümesinin ve çoğalmasının engellenmesini sağlıyor."

“Çilek, hücrelere zarar veren serbest radikallerin temizlenmesi, DNA hasarının önlenmesi, kanser hücrelerinin büyümesinin ve çoğalmasının engellenmesini sağlıyor.”

“KANSERE KARŞI KORUR”
Yapılan çalışmalar çilek tüketiminin antioksidan etkisi gösterdiğini ve kansere karşı koruma sağladığını gösterdi. Çilek, hücrelere zarar veren serbest radikallerin temizlenmesi, DNA hasarının önlenmesi, kanser hücrelerinin büyümesinin ve çoğalmasının engellenmesini sağlıyor.

“KALP DAMAR HASTALIKLARINI ÖNLER”
Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümler dünya genelinde en sık görülen ölüm nedenidir. Kalp damar hastalıkları açısından tip 2 diyabet, yüksek kan basıncı, bozulmuş kan yağları profili gibi pek çok risk faktörü bulunuyor. Yapılan çalışmalar, çilekteki fenolik bileşikler, antioksidanlar ve besin öğeleriyle bu risklerin azaldığını gösteriyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir