Connect with us

Sağlık

“BİTKİ ÇAYLARI KRAMPLARI HAFİFLETİYOR, SİNDİRİMİ DÜZENLİYOR”

Şifa deposu bitki çayları, birçok rahatsızlığa karşı fayda sağlıyor. Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada, kadınların özellikle regl ve emzirme dönemlerinde karşılaştıkları problemlerin çözümü için bitki çaylarını önerdi.

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada,  sağlık problemleri oluşturmaması açısından aktarlardan temin edilen karışımlar yerine bilimsel şartlarda üretilen bitki çaylarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Erdem Yeşilada-Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. Erdem Yeşilada-Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı

“KRAMP SORUNLARINI HAFİFLETİYOR, ÖDEM ATIYOR”
Yeşilada, kadınların regl döneminde yaşadığı ağrı ve ödemleri rahatlattığını belirttiği bitki çayları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Kadınların özellikle regl dönemlerinde rahim duvarındaki kasların sıkışmasıyla hissettikleri ağrılar nedeniyle yaşam kaliteleri düşüyor. Ancak bazı bitkiler bu dönemlerde rahatlamalarına yardımcı oluyor. Özellikle kırmızı yonca, papatya, limon otu, civanperçemi, ısırgan ve lavanta bu açıdan çok faydalı. Örneğin kırmızı yonca ağrının önemli ölçüde bastırılmasını sağlarken, papatya çiçekleri hafif iltihap giderici etkisiyle iltihabı giderirken spazmları da yok ediyor. Halk arasında ‘sancı otu’ ismiyle bilinen civan perçemi, ödem sökücü etkisi mevcut. Lavanta çiçekleri ise yatıştırıcı ve spazm giderici özelliğinin yanı sıra karışıma lezzet veriyor. Özetle bitki çayları regl döneminde ağrı, kramp gibi sorunları hafifletirken, sindirim, sancı, ödem şikayetlerin de düzenlenmesinde yararlı olabiliyor.”

“AÇ KARNINA DAHA ETKİLİ”
Adet döneminin başlangıcından itibaren tüm süreç boyunca çaylardan günde 2-3 defa tüketilebileceğini hatırlatan Yeşilada, özellikle aç karnına daha etkili olacağını kaydetti.

"Kadınlar emzirme döneminde de bitki çaylarından yararlanabilir."

“Kadınlar emzirme döneminde de bitki çaylarından yararlanabilir.”

“EMZİRME DÖNEMİNDE DE İÇİLEBİLİR”
Yeşilada, kadınların emzirme döneminde de bitki çaylarından yararlanabileceğini belirterek: “Kadınlar emzirme dönemlerinde de sorunlar yaşayabiliyor. Özellikle sütün yetersiz kalması durumunda, anne sütünden kaynaklı bebekte gaz oluşuyor. Bu her iki probleme yönelik özel bitki çaylarıyla çözüm sağlanabilir. Örneğin süt artırıcı etkisiyle bilinen rezene meyvesi, aynı zamanda bebeğin ve annenin gaz ve spazmların hafifletilmesinde etki gösteriyor. Alman papatyası çiçekleri sancı ve spazmları azaltırken, iltihap giderici etkisiyle de iltihabı vücuttan atıyor. Ayrıca hafif yatıştırıcı etkisi de annenin doğum sonrası artan stresinin dengelenmesinde önemli rol üstleniyor. Isırgan otu da iltihaplanmanın giderilmesini ve ödemin boşaltılmasını kolaylaştırıyor.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir