Connect with us

Kültür - Sanat

TARİHİ “CADILLAC” RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ’NDE…

Türkiye’nin ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, koleksiyonuna 103 model Cadillac ekledi. Müzeye eklenmesiyle sergilenen “en eski obje” ünvanını kazanan araç; otomotiv endüstrisinde yazdığı tarihi müzeseverlerle paylaşıyor.

Rahmi M. Koç Müzesi, endüstri, ulaşım ve iletişim tarihinden 14 binin üzerindeki objeyle geçmişi bugünle buluşturmaya devam ediyor.

TEKNİK DETAYLARI İLGİ ÇEKTİ
1902 yılında Henry Leland’ın ürettiği ilk Cadillac; at arabası görünümüne benzese de eğimli direksiyon simidi, aks pimleri, debriyaj ve fren pedalları gibi teknik detaylarla otomobil severlerin ilgisi çekti. Ocak 1903’te New York Otomobil Fuarı’nda ilgiyle karşılanmasının ardından Model A’dan 2 bin 300 adet sipariş verildi. Dönemin beğenilen tasarıma sahip tek silindirli motoru, çoğu tek silindirli motordan daha fazla güce sahipti ve 1909-1914 yılları arasında dört silindirli modelleri de üretilmesine rağmen popülerliğini korumayı başardı.

EK SUNULAN AKSESUARLAR DA MEVCUT
Müzede sergilenen ve en eski Cadillac olduğu tahmin edilen otomobilin, arkadan giriş yapılan bir arka koltuk eklentisi mevcut. Aynı dönemde ekstra sunulan aksesuarlardan; pirinç lambalar, havalı korna ve yana monte edilmiş sepetler de bulunuyor. Aracın en büyük özelliği; 1850 yıllarında silah sanayisinde ilk kez kullanılan “toleranslar” sistemi. Parçalar arasında değişime imkan tanıyan; performans, bakım, tamir kolaylığı ve uzun ömür açısından şart koşulan toleranslar sistemi ise bugün sanayinin her dalında kullanılıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir