Connect with us

Sağlık

“AŞIRI ŞEKER ÇOCUKLARIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNİ ETKİLİYOR”

Küçük yaşlardan itibaren yüksek şekerli beslenmek, tat duyusunu etkileyerek ilerleyen yaşlarda da beslenme alışkanlığını bozuyor. Dünya genelinde diyabet, obezite, kalp hastalıkları ve kanserin görülme sıklığının arttığını belirten İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Güncan, çocuklarda aşırı şeker tüketiminin zararlarını anlattı.

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Güncan, bağımlılık yaratan şekerden çocukları korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Dr. Özgür Güncan-İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Dr. Özgür Güncan-İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

“ŞEKER YOĞUN ENERJİ KAYNAĞI”
Şekerin yoğun bir enerji kaynağı olduğunu ifade eden Güncan, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Şekerler saf karbonhidratlardır ve yoğun enerji kaynaklarıdır. Diyetle alınan şekerin büyük kısmını besinlerin doğal yapısında bulunan şekerler değil, sonradan eklenen ilave şekerler oluşturur. Şeker pancarından ve şeker kamışından üretilen şeker yanında son yıllarda mısır şurubu, glikoz şurubu ve früktoz şurubu gibi farklı şeker kaynakları besinlerin üretim aşamasında tat verici ve koruyucu amaçlı yiyecek ve içeceklere eklenmektedir. Şekeri günlük hayatta ev yapımı pasta, kek, kurabiye, tatlı, reçel, kompostolarda ve yüksek miktarda şeker içeren meyve suyu gibi hazır gıdalarda tüketiyoruz.”

“TAT DUYULARI ETKİLENİYOR”
Yüksek şekere alışan çocukların tat duyularını yoğun şeker tadını normal algıladığı bilgisini aktaran Güncan, devamında şunları dile getirdi: “Aşırı şeker tüketen çocuklar sebze ve meyve gibi doğal besinlerin tatlarını alamamaya; dolayısıyla doğal besinleri reddetmeye başlıyorlar. Bu nedenle çocuklarımızı ve kendimizi sürekli şekerli yiyecekler isterken ve tüketirken buluyoruz. Şeker bağımlılık yaratır, sürekli istek duyulur ve sürekli aranılır. Doğal besinlerin yerini şeker içeren gıdalar, atıştırmalıklar ve fastfood gıdalar alır. Çocukların doğal sofra besinleriyle beslenmeleri bozulur. Tek yönlü beslenmeye geçiş yaparlar.”

"Fazla şeker tüketen çocuklarda dikkat eksikliği sık görülür."

“Fazla şeker tüketen çocuklarda dikkat eksikliği sık görülür.”

“DİKKAT EKSİKLİĞİ GÖRÜLÜYOR”
Şekerli gıdalar tüketildiğinde vücudun daha fazla insülin hormonu ürettiğini hatırlatan Güncan: “Aşırı ve kontrolsüz insülin kanser, diyabet ve tüm kronik hastalıkları tetikler. Şeker, çocukların kan şekerinde dalgalanma yaratarak beyin fonksiyonunu olumsuz etkiler. Çocuklar derslerine odaklanamaz, öğrenme güçlüğü yaşar. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu sık görülür. Ayrıca çocukların büyüme hormonlarının salgılanmasını engelleyerek; büyüme geriliği, obezite, diyabet, erken ergenlik, diş çürükleri ve vücut savunmasını bozarak sık hasta olmalarına yol açar.” dedi.

"Karbonhidrat ihtiyacının karşılanmasında; tam tahıllar, kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler, süt gibi besinler tercih edilmelidir."

“Karbonhidrat ihtiyacının karşılanmasında; tam tahıllar, kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler, süt gibi besinler tercih edilmelidir.”

Güncan, çocukları şekerden korumak için şu tavsiyelerde bulundu:
-Şekersiz veya daha az şeker katkılı ürünleri almak için, besin etiketlerini kontrol etme alışkanlığı edinmeli, bunu çocuklarımıza da öğretmeliyiz. Besin etiketlerinde yer alan fruktoz şurubu, mısır şurubu, dekstroz, kahverengi şeker, sükroz, sakkaroz, glukoz gibi ifadelerin aslında birer şeker olduğu unutulmayın.
-Hazır meyve suyu, gazlı içecekler, şekerli – aromalı içecekler yerine su, ev yapımı soğuk meyve çayı, ayran tercih edin. Su tüketimini artırmak için limon, elma dilimi, nane yaprağı içeren suları tercih edebilirsiniz.
-Karbonhidrat ihtiyacının karşılanmasında; tam tahıllar, kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler, süt gibi besinler tercih edilmelidir.
-Çocuklar şeker ve şekerli besinlerle ödüllendirilmemeli. Bu durum sağlıklı beslenme davranışı kazanamamalarının en büyük nedenlerinden biridir. Çocuklara ödül mekanizması sunulan şeker ve çikolata zamanla çocukların beyninde yararlı besin algısına dönüşür.
-Çocuğunuzu, meyveyi bütün yemeye alıştırın.
-Gün içerisinde şeker tüketimini azaltmanın bir yolu da protein içeren kahvaltılardır. İyi bir kahvaltı vücudun açlık mekanizmasını dengeler ve tatlı krizlerini önler. Bu yüzden yumurta, peynir, ceviz, tam tahıllı ekmek, mevsim sebzelerinin bulunduğu dengeli bir kahvaltı verilmesi önemlidir.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir