Connect with us

Türkiye Gündemi

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ DİJİTALLEŞİYOR…

Yönetmelik değişikliğiyle Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) dijitalleşmenin ve daha fazla fon seçeneğinin önü açılıyor. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, BES’in güncel piyasa koşullarına uygun bir yatırım aracına dönüştüğünü söyledi.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 1 Temmuz’dan itibaren geçerli yönetmelik değişikliğiyle; yılda 6’yla sınırlandırılan fon dağılımı sayısı 12’ye çıkarılacak. Bunun yanı sıra işlemlerin hızlıca gerçekleştirilmesi için “matbu gönderime alternatif elektronik iletişim araçları ve imzaya alternatif  dijital onayın kullanılabileceği alanlar” genişleyecek.

Atilla Benli-Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı

Atilla Benli-Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı

“DİJİTALLEŞME SEKTÖRE KOLAYLIK SAĞLAYACAK”
TSB Başkanı Atilla Benli, dijitalleşmenin sektöre ve BES katılımcılarına kolaylık sağlayacağını ifade etti: “Salgın dönemindeki en önemli kazanımlardan biri olan dijitalleşmenin iş süreçlerinde kalıcı hale getirildiğini görmek memnuniyet verici. Dijitalleşmeyle sektöre ve BES katılımcılarına kolaylık sağlanmasını oldukça önemsiyoruz. TSB olarak bu kapsamdaki işlemlerde kullanılan bilgi ve belgelerin matbu olarak iletilmesinin yanı sıra dijital kanallarla katılımcıya iletilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Sektörümüze ve katılımcılarımıza fayda sağlayacak her nevi girişimin savunucusu ve takipçisi olacağız.”

“DAHA VERİMLİ FON YÖNETİMİ YAPILACAK”
Yılda 12’ye çıkan fon dağılım değişikliği hakkı sayesinde daha verimli fon yönetimi yapılabileceğini belirten Benli, devamında şunları dile getirdi: “Yönetmelik değişikliği sayesinde katılımcılar, büyüyen fonlarını, günümüzün piyasa dinamiklerini takip ederek daha fazla sayıda fon dağılım değişikliği hakkına sahip olarak değerlendirebilecekler. Yıl içerisinde 6 kez fon değişikliği yapabilen katılımcılar artık 12’ye çıkan değişiklik hakları sayesinde işlem yapma alanlarını genişletmiş oluyorlar. Diğer yandan BEFAS sayesinde sadece BES sözleşmelerinin bulunduğu şirketin değil, diğer tüm emeklilik şirketlerinin sunduğu fon seçeneklerinden de yararlanabilecekler. Yılda 12’ye çıkan fon dağılım değişikliği hakkı, katılımcılara dijital fon yönetimi platformlarının sunduğu yapay zekâ uygulamalarını daha etkin kullanarak, daha verimli bir fon yönetimi yapabilme imkanı da veriyor.”

İŞLEM MALİYETİ DE AZALACAK
Yönetmelikte gelen diğer bir değişiklik de operasyonların Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) tarafından “e-devlet” üzerinden merkezileştirilmesi yönünde. Böylelikle BES işlem maliyetlerinin azalacağı öngörülüyor. Ayrıca “katılımcıların cayma-aktarım-ayrılma ve emeklilik talepleri” ve  “hak sahiplerince aranmayan paralara ilişkin bilgilendirmenin” şirketler adına ilgililere iletilmesine aracılık edilebilecek.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir